28. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2001

Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce

"Bylo to jako když vstoupíte do filmového studia. Voskové, zohavené mrtvoly, rozházené po zemi, ležící v groteskních pózách. Tisíce nábojnic od střel, granátů, a další munice kolem nich. Na jednom poli leželi mrtví koně z kavalérie generála Dostuma. Země doutnala. Ale on to nebyl filmový ateliér. Byla to skutečnost. Bylo to, co zůstalo po třech dnech neuvěřitelného násilí, kdy se jednotky Severní aliance a americké bombardéry snažily potlačit povstání zajatců z Talibánu. Tady v Mazar-i-Sharifu se nikdo moc neznepokojuje tím, zda byl útok proti zajatcům přiměřený. Viděli jsme, jak někteří vojáci Severní aliance dnes házejí kamením na hlavu zohaveného, ale ještě dýchajícího vojáka z Talibánu. General Dostum navštívil pevnost a shlédl situaci. Popřel tvrzení, že bylo s vězni zacházeno špatně. Viděl jsem, že některé mrtvoly měly svázané ruce. Ale nebylo možné z toho vysoudit, proč a kdy se to stalo." Ze svědectví reportéra BBC, který ve středu odpoledne vstoupil na místo masakrů ve vybombardované pevnosti.
Výňatek z pořadu "PM", který se vysílal v britském rozhlase ve středu v 17. 15.

Moderátorka: Stovky zajatců z Talibánu přišly o život po tři dny trvající vzpouře v městě Mazar-i-Sharif v Afghánistánu. Ve středu odpoledne bylo potvrzeno, že důstojník CIA Johnnie Mike Span byl také při vzpouře usmrcen. Je to první Američan, o němž je známo, žebyl zabit při bojích v Afghánistánu od zahájení amerického bombardování. Útok pomáhaly koordinovat také britské speciální jednotky. Ve středu bylo dovoleno novinářům a činitelům Červeného kříže vstoupit do pevnosti nedaleko města, aby se tam sami přesvědčili o rozsahu masakrů. V této skupině byl reportér BBC Angus Roxburgh. Za okamžik uslyšíme jeho reportáž. Nejprve však: nikomu není jasné, proč a jak vzpoura začala. Amnesty International požaduje, aby byly tyto otázky naléhavě zkoumány. Tato organizace požaduje veřejné šetření tohoto incidentu. T. Kumar je ve Spojených státech advokátním ředitelem Amnesty International pro Asii.

T. Kumar: V Mazar-i-Sharif jsme byli svědky usmrcení 500 zajatců, kteří se vzdali. To samo o sobě vyžaduje, aby došlo k mezinárodnímu vyšetřování, proč je ospravedlnitelné, aby Severní aliance, americká a britská vojska usmrtila 500 válečných zajatců.

Moderátorka: Avšak takové vyšetřování je zbytečné, podle amerického kongresmana Dana Robaky, který zasedá ve výboru Sněmovny reprezentantů pro mezinárodní vztahy:

Kongresman: Myslím, že je důležitější, aby se světové společenství dozvědělo, kolik nevinných lidí bylo zavražděno během teroristického režimu Talibánu, než abychom rozuměli, kolik zahynulo teroristů, když se rozhodli vyvolat násilnou vzpouru. Oni s tím začali, byli zadržováni lidským způsobem a svět by se neměl znepokojovat, že byli usmrceni během násilného povstání.

Moderátorka: Mezi usmrcenými osobami bylo množství pákistánských dobrovolníků. Sergeant Aziz je bývalým ministrem zahraničí Pákistánu:

Bývalý pákistánský ministr zahraničí:"Myslím, že jejich úmysl byl zjevný, že chtějí zabíjet. Reagovali na velmi malý incident. Dokonce tam pozvali letadla, aby válečné zajatce vybombardovali. A pak usmrtili ostatní. Jsem toho názoru, že požadavek, aby bylo zahájeno vyšetřování této události, který vznesla prestižní organizace, jakou je Amnesty International, je důležitý i velmi vhodný. Protože se může ukázat, že masakr v Mazar-i-Sharifu byl nejhroznější epizodou v celé válce o Afghánistán a vážným porušením ženevské konvence o lidských právech ve válce."

Moderátorka: Jak jsme uvedli, náš reportér Angus Roxburgh byl v pevnosti u Mazar-i-Sharifu. Tady je jeho svědectví:

Reportér: Bylo to jako když vstoupíte do filmového studia. Voskové, zohavené mrtvoly, rozházené po zemi v groteskních pózách. Tisíce nábojnic od střel, granátů, a další munice kolem nich. Na jednom poli leželi mrtví koně z kavalérie generála Dostuma. Země doutnala. Ale on to nebyl filmový ateliér. Byla to skutečnost. Bylo to, co zůstalo po třech dnech neuvěřitelného násilí, kdy se jednotky Severní aliance a americké bombardéry snažily potlačit povstání zajatců z Talibánu.

Červený kříž měl děsivý úkol zhodnotit škody. Simon Brooks je šéfem Červeného kříže v severním Afghánistánu.

Simon Brooks: Náš tým sem přijíždí právě teď. Vyjednávali jsme s úřady, budeme odvážet mrtvoly na pohřebiště, avšak než je pohřbíme, pokusíme se je identifikovat, většinou tak, že je všechny vyfotografujeme, protože, víte, smutnou realitou je, že každý mrtvý, kterého tady najdeme, měl rodinu a příbuzné.

Reportér: Tady v Mazar-i-Sharifu se nikdo moc neznepokojuje tím, zda byl útok proti zajatcům přiměřený. Viděli jsme, jak někteří vojáci Severní aliance dnes házejí kamením na hlavu zohaveného, ale ještě dýchajícího vojáka z Talibánu. General Dostum sám navštívil pevnost a shlédl situaci. Popřel tvrzení, že bylo s vězni zacházeno špatně.

Generál Dostum: I po tomto jsme jim neudělali nic špatného. Poslal jsem k nim jednoho svého žalářníka, vysokého generála, pana Saida Kamila, aby je uklidnil a ujistil je, že jim nikdo nic neudělá, že budou předáni Spojeným národům a že s nimi bude zacházeno plně podle mezinárodních konvencí a lidských práv.

Reportér: V té chvíli, řekl Dostum, hodili vězni granát na generála, který je přišel uklidňovat, a to byl začátek vzpoury. Bude obtížné zorganizovat vyšetřování toho, co se stalo. Viděl jsem, že některé mrtvoly měly svázané ruce. Ale nebylo možné z toho vysoudit, proč a kdy se to stalo. Nyní byla většina mrtvol už odvezena a s nimi i důkazy. Zůstávají jen Dostumova tvrzení, ale je obtížné bagatelizovat představu, že tito zahraniční dobrovolníci z Talibánu byli zoufalci, kteří nechtěli být považováni za válečné zajatce. Chtěli dál bojovat až do smrti.

Moderátorka: Znepokojení nad hromadným masakrem vzniklo i v britské Dolní sněmovně, Předseda parlamentního výboru pro zahraniční vztahy, labouristický poslanec Donald Anderson, sdělil pořadu PM, že podporuje požadavek Amnesty International, aby bylo řádně vyšetřeno, co se stalo:

Donald Anderson: Existovala velká nejistota, co si počít s Araby, s dobrovolníky zvnějšku. Je zjevné, že v americké vládě jsou lidé, kteří raději chtěli, aby tito lidé zemřeli. Nebylo jasné, co se s nimi má stát. Je také pravda, že místní tradice velí nestarat se o zajatce, kteří se vzdali. Proto bylo velké pokušení, aby to Severní aliance celé ukončila, i když tam byla celá řada pozorovatelů, novinářů, atd., kteří toho byli svědky.

Moderátorka: Včera jsme hovořili s Abdullahem Abdullahem, ministrem zahraničí Severní aliance a ten zdůrazňoval, že by vojáci Severní aliance nestříleli bez důvodu. Ale - ano, podle některých zpráv střílela Severní aliance bezdůvodně. Také jsme dostali zprávy, že činitelé CIA vyslýchali desítky příslušníků Talibánu a to vyvolalo tuto vzpouru. Co si o tom myslíte?

Donald Anderson: Já tam nebyl, přichází množství nejrůznějších zpráv, jak k tomu došlo. Bylo to - mohu-li to tak říci - velmi pohodlné uměle vytvořit podmínky pro masakr, ale je spravedlivé konstatovat, že novináři, kteří byli na místě - viděl jsem dnes ráno zprávu od novináře z Daily Telegraphu, který tam byl a svědčí, že to začalo, když někdo hodil granát na americké důstojníky, kteří zajatce vyslýchali, slyšel jsem také reportéra listu Guardian, který tam byl, a ten přijímá názor, že mnoho těchto Arabů, těchto zahraničních dobrovolníků chtělo spáchat sebevraždu, aby se stali mučedníky. Ale přijímám, co říkáte, že je tolik nejrůznějších verzí ohledně toho, co se stalo, že by bylo velmi rozumné uspořádat vyšetřování. Protože vzniklo tolik otázek - včetně té, že část usmrcených osob měla svázané ruce. A vysvětlení, které se nám v této věci dostalo, je to, že Severní aliance postupně zajatce svazovala a dala pouta už asi polovině zajatců. Je potřeba, abychom zajistili, že celá věc je otevřená, musí se to vyjasnit.

Moderátorka: To byl předseda britského zahraničního výboru Dolní sněmovny. Vzhledem k tomu, že se útoku na pevnost účastnily britské jednotky, požádali jsme v této věci o rozhovor britské ministerstvo zahraničí, ale to se odmítlo k žádostem o veřejné šetření tohoto incidentu vyjádřit.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2001
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru
28. 11. 2001 Když nejsi s námi, jsi proti nám   Jirka
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák
28. 11. 2001 Američané plánují televizi pro muslimský svět
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce   
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru   
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě   
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho   
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce   
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného   
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví   
27. 11. 2001 Američtí vojáci "zaútočili na kolonu vojáků Talibánu"   
27. 11. 2001 Napadnou Američané nyní Irák?   
27. 11. 2001 Jak Američané bombardovali obytné domy a civilní silniční provoz   
27. 11. 2001 Poslanci britské Horní sněmovny protestují proti autoritářskému protiteroristickému zákonu   
26. 11. 2001 Pět amerických vojáků vážně zranila americká bomba   
26. 11. 2001 Zahraniční bojovníci Talibánu zmasakrováni po vzbouření ve vězení   
23. 11. 2001 Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?   
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti