28. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2001

Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného

Publikujeme podrobné vysvětlení, jak došlo k rebelii talibánských zajatců pevnosti Qala-i-Jangi na předměstí města Mazar-i-Sharif, z pera reportéra listu Guardian, který je na místě. - Primitivnější čtenáře, kteří na Forech BL vyjadřují názor, že je správné, že Severní aliance v Afghánistánu masakruje zajatce, upozorňujeme, že zabíjení zajatců je podle mezinárodního práva válečný zločin.

Z Qala-i-Jhangi není možnost úniku - je to pevnost z 19. století, v níž jsou nyní v pasti. Stovky jejich kolegů leží mrtvých. Zahraniční bojovníci Talibánu čelí smrti se vzdorem, který je na hranici extravagantnosti.

V pondělí večer ovládala skupinka asi 40 dobrovolníků budovu v rohu jednoho z rozsáhlých nádvoří této pevnosti. Signalizovali svou přítomnost občasnou střelbou, jako by chtěli připomenout svým nepřátelům, krčícím se ve stínu na cimbuří nad nimi, že ještě nejsou mrtvi. Poté, co dlouhá léta vraždili muslimy, tito pákistánští a arabští bojovníci Talibánu se konečně dočkali oné svaté války, jakou hledali. Neboť tito zahraniční dobrovolníci, kteří se vzdali v sobotu a v neděli se vzbouřili proti svým strážcům - vědí, že už budou žít pouhých několik hodin.

Autoritativní zdroje v Mazar-i-Sharifu informovaly v pondělí, že úsilí zlikvidovat vzpouru Talibánu v pevnosti Qala-i-Jangi koordinuje osm vojáků z britských speciálních jednotek SAS. Tito vojáci dorazili v neděli odpoledne, brzo poté, co bojovníci z Talibánu ovládli budovu. "Byli v čele střelby na postavení Talibánu," konstatoval jeden pozorovatel. "Lze lehce poznat, že jsou to speciální jednotky, protože jejich střelba je disciplinovanější."

V neděli se k vojákům z SAS přidalo šest amerických příslušníků speciálních jednotek. Další přijeli v pondělí, v minibusu Toyota. Když v neděli v 11.20 dopoledna zahájili zajatci své vzbouření, v budově byli dva američtí vojáci: agent CIA známý jako Dave a jeho kolega. Příslušníci Talibánu okamžitě usmrtili tohoto druhého Američana, řekl jeden voják opozice. "Když uviděli zajatci Američana, přemohli své stráže a začali bojovat. Nejprve usmrtili Američana," řekl velitel Wahidi.

Jiní vojáci ale tvrdili, že byl Američan usmrcen až o několik hodin později, když vedl útok na budovu, kterou ovládl Talibán.. "Viděl jsem, jak jeden z nich hodil na hlavu stráže balvan. Když upadl, vzali mu zbraň. Ostatní zajatci se zmocnili bajonetů," svědčil další přítomný.

Zdá se, že vzpoura začala, když začaly stráže svazovat vězně. Podařilo se jim svázat 250 ze 400 zajatců. Ostatní zajatci, kteří nabyli dojmu, že jsou připravováni na popravu, se pak vzbouřili. Jejich obavy byly liché - Američané intenzivně poučovali generála Abdula Rashida Dostama a ostatní velitele opozičních armád, že je nutno zacházet se zajatci z Talibánu podle mezinárodního práva.

Nakonec se ukázalo, že zajatci rychle dosáhnou mučednictví, v něž doufali. Když se začalo po nádvoří pevnosti mezi stromy střílet, Dave uprchl. Zatelefonoval satelitním telefonem na americké velvyslanectví v Uzbekistánu: "Ztratili jsme kontrolu nad situací. Pošlete sem vrtulníky a vojáky," křičel do telefonu.

Méně než o čtyři hodiny později zaútočily americké rakety na stáje v pevnosti, které ovládli bojovníci Talibánu a usmrtili tam v ohnivé smršti stovky zajatců. Generál Dostam, voják se sovětským branným výcvikem, který je znám svou krutostí, schválil americké rozhodnutí vybombardovat zajatce, přestože někteří z nich se vzpoury vůbec neúčastnili. Devět nebo deset amerických střel také usmrtilo několik vojáků Severní aliance.

"Byla to velká chyba, neboť zabili naše lidi," stěžoval si v úterý opoziční velitel Mohammad Alem. "Americké bomby usmrtily osm nebo devět našich vojáků a dvacet jich zranily." Při incidentu bylo také zraněno pět amerických vojáků, žádní z nich vážně. Tři z nich byli odvezeni letecky na léčení do Uzbekistánu. Mrtvoly Pákistánců a Arabů byly stále ještě v budově. Další dvě mrtvoly civěly z bílého vjezdu do pevnosti. Byly zastřeleny do hlavy. Jak se zajatci dostali do zbrojnice a brali tam samopaly a raketomety, jiným lidem se podařilo z pevnosti uniknout.

Dva pracovníci Mezinárodního červeného kříže vyskočili z okna a sklouzli po zaprášených hradbách. Jejich dva automobily hořely na nádvoří. Příslušníci Talibánu dál stříleli na všechno, co se hýbalo, vylezli na stromy a skrývali se v bujné zahradě pevnosti.

Nakonec dostali hlad. Podle svědků tedy zastřelili několik koní. "Zastřelili je na jídlo," řekl jeden voják. "V pevnosti jsou tři budovy. My ovládáme dvě a nepřítel jednu."

Plán uvěznit zajatce z Talibánu v pevnosti byl od samého počátku nedomyšlený. Minulý týden se tu vyjednávalo mezi generálem Dostamem a velitelem Talibánu z obklíčeného města Kunduz, mullahem Faizalem. Dohodli se, že se Talibán v Kunduzu vzdá.

Faizal přislíbil, že odevzdá Severní aliance mezinárodní brigádu Talibánu. Za to měl dostat právo vrátit se svobodně do Kandaháru. Zahraniční bojovníci skutečně cestovali pět hodin z Kunduzu do Mazar-i-Sharifu a dorazili tam v sobotu ráno ještě za tmy.

Probudili se v obklíčení opoziční armádou. Svědkové vysvětlují, že tito cizinečtí dobrovolníci se vydali do Mazaru-i-Sharifu proto, že se domnívali, že tam budou bojovat. Když byli odzbrojeni, bylo to pro ně nepříjemným překvapením. A byli velmi rozhněváni. Uzbečtí vojáci zkontrolovali jen tři z pěti nákladních automobilů, plných zajatců, zda nemají zbraně. Ještě před nedělním vzbouřením odpálil jeden čečenský vězeň granát, usmrtil sebe, dva další vězně a šéfa policie, pracujícího pro generála Dostama.

Talibán je možná v Afghánistánu už zlikvidován, vězňové, kteří se skrývají ve sklepě budovy v pevnosti Qala-i-Jingi budou zřejmě všichni do čtyřiadvaceti hodin mrtvi. Ale i na straně vítězů je bída a často zoufalství. Několik hodin poté, co v pondělí ve tmě bombardovala americká vojska Kunduz, jsem potkal v údolích vojáka protitalibánské opozice. Vojáci, odzbrojující Talibán, už dlouho nedostali najíst. "Dejte mi chleba," řekl a ukazoval na svá ústa. Neměl jsem žádný chleba. "Dejte mi chleba," řekl. Dejte mi chleba."

                 
Obsah vydání       28. 11. 2001
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru
28. 11. 2001 Když nejsi s námi, jsi proti nám   Jirka
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák
28. 11. 2001 Američané plánují televizi pro muslimský svět
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák   
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce   
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného   
27. 11. 2001 Internetová stávka učitelů: Provokatéři, vtipálci nebo naivisté? Ivo V. Fencl
27. 11. 2001 Demokracie blbých otázek a ještě blbějších odpovědí Štěpán  Kotrba
27. 11. 2001 Poslanci britské Horní sněmovny protestují proti autoritářskému protiteroristickému zákonu   
26. 11. 2001 O jedné zvláštní demonstraci Tomáš  Pecina
26. 11. 2001 V ČR není k dispozici - jako v jiných evropských zemích - ženám zdarma mamogram prsu   
26. 11. 2001 Hrubé porušení Kodexu pro reklamu: Dobrý důvod, proč nepoužívat Paegas Jan  Paul
25. 11. 2001 Magistrátu HMP: Proč jsem se neúčastnil sčítání lidu Tomáš  Pecina
25. 11. 2001 Američanka zadržená vloni v Praze vyhrála spor s Ministerstvem vnitra Tomáš  Pecina
23. 11. 2001 Manželky: A další věc: ty nás, Osamo, nikdy nikam nevemeš... Jan  Čulík
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti   
22. 11. 2001 Myslíte si, že se nová česká poezie nedá číst? Michal  Jareš
22. 11. 2001 Přikrášlování skutečnosti: Jak ČTK zmírnila kontroverzi mezi USA a Británii o Afghánistánu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce   
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru   
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě   
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho   
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce   
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného   
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví   
27. 11. 2001 Američtí vojáci "zaútočili na kolonu vojáků Talibánu"   
27. 11. 2001 Napadnou Američané nyní Irák?   
27. 11. 2001 Jak Američané bombardovali obytné domy a civilní silniční provoz   
27. 11. 2001 Poslanci britské Horní sněmovny protestují proti autoritářskému protiteroristickému zákonu   
26. 11. 2001 Pět amerických vojáků vážně zranila americká bomba   
26. 11. 2001 Zahraniční bojovníci Talibánu zmasakrováni po vzbouření ve vězení   
23. 11. 2001 Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?   
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti