21. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 11. 2001

Do pivnice: Horor a fantazie v českém filmu v Londýně

V Riverside Studios v Londýně se bude ve dnech 23. - 25. listopadu 2001 konat v rámci tradičních předvánočních přehlídek českého filmu pro britské diváky sezóna, která zkoumá tradice hororové fantazie v české kinematografii. Pod názvem Do pivnice, horor a fantazie v českém filmu bude v rámci dvojprogramů kombinujících vždy krátký a celovečerní film uvedeno celkem 16 více i méně známých titulů. Publikujeme informaci Českého centra, Londýn.

Do pivnice Horor a fantasie v českém filmu 23. - 25. listopadu 2002 Riverside Studios Londýn

České centrum Londýn připravilo letos v rámci tradičních předvánočních přehlídek českého filmu pro britské diváky sezónu, která se divá na tradice hororové fantasie v české kinematografii. Pod názvem Do pivnice, horor a fantasie v českém filmu bude v rámci dvojprogramů kombinujících vždy krátký a celovečerní film uvedeno celkem 16 více i méně známých titulů.

Sezóna vzdává hold Juraji Herzovi, mistru českého hororu, a to uvedením jeho filmů Morgiana a čerstvě otitulkované kopie filmu Spalovače mrtvol. Motiv holocaustu, který se ve Spalovači objevuje, je rozvinut v Brynychově filmu ...A pátý jezdec je Strach, kde největší hrůzu reprezentuje samotný princip strachu a jeho důsledků. Politický horor představuje Kachyňovo Ucho z období stalinismu. V sezóně nechybí ani Jan Švankmajer s Otesánkem a filmem Do pivnice, kde každodenní starosti poskytují jen tenkou a iluzorní ochranu před našimi nejhoršími obavami. Otesánek spolu s Kyticí jsou ukázkami tvorby nejnovější, přičemž oba filmy vycházejí z tradic ústní lidové slovesnosti. Kábrtova animovaná Svatební košile poskytuje zajímavé srovnání s Brabcovým zpracováním stejné balady v podání Karla Rodena a Kláry Sedláčkové.O literární předlohu Viktora Dyka se opírá Jiří Bárta ve svém Krysaři, jehož animovaná podoba zaručuje dostatečnou variabilitu nabízeného programu. V Zemanově Příběhu čarodějova učně, pohádky pro děti určené na nedělní odpoledne, pak loutky vystřídá kresba. Celovečerní tvorbu zastupuje i Svobodovo Prokletí domu Hajnů, opírající se rovněž o klasika české literatury, tentokrát Jaroslava Havlíčka.

Sezóna představuje bohatou nabídku vynikajících filmů plných evokativních obrazů a napínavých příběhů, které by měly uspokojit jak milovníky hororu, tak i filmové nadšence. Reprezentativní obsah, který je limitován pouze neexistencí otitulkovaných kopií - např. Jirešovy Valérie, celkem přesvědčivě ukazuje, že v Čechách témata a styl hororových filmů zasahují do jiných žánrů a oblastí a ta nejhororovější témata při tom vycházejí z každodenní reality či lidové tradice.

                 
Obsah vydání       21. 11. 2001
21. 11. 2001 Co kdybychom vyhráli válku, ale přišli o svobodu?
21. 11. 2001 Bude se jednat o nové afghánské vládě; avšak existují mezi USA a Británií ohledně Afghánistánu rozbroje?
21. 11. 2001 Ministryně britské vlády obvinila USA, že blokují humanitární pomoc
21. 11. 2001 Skandál nového britského protiteroristického zákona
21. 11. 2001 Případ Vladimír Železný: Václav Klaus se nepřípustně pokusil zpolitizovat jeho proces Zdeněk  Jemelík
21. 11. 2001 RRTV Klausovi: Ochraň nás před Čtyřkoalicí!
21. 11. 2001 Proč by se neměly vysílací licence prodávat? Martin  Vadas
21. 11. 2001 Podporujte svého Davida Jan  Paul
21. 11. 2001 Do pivnice: Horor a fantazie v českém filmu v Londýně
20. 11. 2001 The Czech media now - a postcommunist model? Jan  Čulík
21. 11. 2001 Lobbování za demokracii v České republice Štěpán  Kotrba