21. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 11. 2001

Proč by se neměly vysílací licence prodávat?

Vysílací licence jsou národním statkem, není důvodu, proč by se měly rozdávat zadarmo. Stát by také měl od vysílatelů požadovat plnění určitých základních kvalitativních podmínek, argumentuje autor.

Vážený pane Čulíku,

těším se na Vaše materiály o zrůdnosti zdejšího Poslanci na mediální komisi si v pátek odhlasovali nutný výlet těsně před koncem jejich mandátu k Vám do Británie, aby mohli lépe opisovat.

Martin Vadas

Příspěvek k diskusi o novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání v Č.R. na čtvrtletníku FITESu - v kinu MAT

Předneseno v březnu 2001

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

domnívám se, že veškeré návrhy na nastavení konkurenčního prostředí ve vysílání držitelů televizních licencí kolují éterem a na sítích v ČR již delší čas a přesto diskusi ve výborech poslanecké sněmovny příliš neovlivnily. V minulosti byli pro dražení licencí jen poslankyně Kateřina Dostálová a poslanec Vladimír Mlynář - oba ze stálé komise poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Ostatní poslanci zřejmě na taková slova neslyší. RČR RTV zřejmě ani slyšet nechce - pochopitelně - dražby licencí, samoregulace konkurencí podle pravidel by významně snížily její "moc".

Terestrické frekvence pro vysílání jsou omezeným veřejným statkem. Snad každý komunální politik chápe, že nelze jen tak pronajímat výlučně umístěnou obecní garáž zdarma (sic!)"vybranému" jedinci, který slibuje, že si tam zřídí obecně prospěšné zařízení, aby ve skutečnosti tam provozoval kasino, tiskárnu na peníze a podobné aktivity. Ne tak celostátní politici - poslanci, jejichž další existence na politickém nebi je úzce svázána s náklonností nebo alespoň tolerancí ze strany "všemocné" televize Nova. Jestliže ona je odřízne od voličů, nepustí je do vysílání, přestávají býti politiky. Pro celostátního politika je totiž krátkodobě daleko "levnější" sednout si např. do křesla Sedmičky a promlouvat k lidem v příjemném prostředí domácího nedělního oběda, být doprovázen laskavými úsměvy moderátorky, než objíždět všechny vsi v republice za plískanic a nepohody a doufat, že někdo si přijde poslechnout utrmáceného politika na náves před hospodu. Že tímto korupčním vztahem k televizi Nova poslanci ztrácejí nezávislost ve svém rozhodování nezajímá politiky ani občany - diváky - mediální neodborníky.

Odborné zázemí pro diskusi o zákonu o provozování vysílání by mělo poskytnout Ministerstvo kultury, které však ani v minulosti svůj stažený vládní návrh zákona příliš veřejně nediskutovalo a přesto jde se do finále.

Po roce sněmovního projednávání dvou návrhů zákonů (dokonce v paragrafovaném znění) nelze přicházet jen z negací rozdávání a prodlužování licencí, ale je třeba přinést konkrétní představu: co ano, jestliže toto ne.

Osobně se domnívám, že je třeba dobře definovat dnešní zaneřáděnou mediální situaci a poté stanovit cíle, kterým by měl nový vysílací zákon napomáhat - to se bohužel dodnes nestalo.

Hlavním cílem by mohlo být např. nastavení konkurenčního prostředí na poli komerčních televizí i rádií. Poslanec Langer kdysi před lety napsal, že dohled nad komerčními televizemi nejlépe zajistí trh. Souhlasím - přinejmenším částečně má pravdu. Je škoda, že pro tyto své teorie od té doby nic neučinil. Současně projednávaný zákon konkurenční prostředí nebuduje, ale naopak konzervuje stávající stav připomínající spíše džungli. Nový vysílací zákon by měl nalajnovat konkurenční prostředí, které by umožnilo pluralitu vysílání a rovná soutěžní pravidla pro více subjektů na trhu. Nutnost rozbití stávajícího a nedopustit opětovnou dominanci monopolu jednoho licencí obdarovaného magnáta.

Jaké licence pro televizní vysílání nadále udělovat (dražit) v Č.R.? Celoplošné nebo pouze a jedině regionální - s možností jejich budoucího propojení do celoplošn-é (-ých), sítě (sítí) - tentokrát však již na základě svobodné obchodní vůle mnoha (více) držitelů licencí?

Teprve dražbou udělené licence by představovaly na konci licenční doby investici, kterou je třeba chránit zákonem - například i institutem prodlužování licencí, samozřejmě jen za předpokladu dodržování licenčních podmínek po celou dobu trvání vydražené licence.

Co by mohlo a mělo být v licenčních podmínkách? Např. povinnost skrytých titulků pro hluchoněmé pro x % pořadů, nekonkurenční vysílací čas zpravodajských pořadů v zájmu informační plurality apod.

Prostředky generované dražbou televizních komerčních licencí by bylo vhodné upotřebit na investici státu do digitálních sítí pro terestrické šíření televizních signálů, což je veřejným zájmem - vytvářet podmínky pro pluralitu názorů ve společnosti. Digitalizace vysílání je jedinou zárukou plurality v duálním systému pro oblast komerčního vysílání i vysílání televize veřejné služby. Právě pluralita a transparentní konkurenční prostředí na komerčním mediálním trhu by měly být cílem vysílacího zákona.

                 
Obsah vydání       21. 11. 2001
21. 11. 2001 Co kdybychom vyhráli válku, ale přišli o svobodu?
21. 11. 2001 Bude se jednat o nové afghánské vládě; avšak existují mezi USA a Británií ohledně Afghánistánu rozbroje?
21. 11. 2001 Ministryně britské vlády obvinila USA, že blokují humanitární pomoc
21. 11. 2001 Skandál nového britského protiteroristického zákona
21. 11. 2001 Případ Vladimír Železný: Václav Klaus se nepřípustně pokusil zpolitizovat jeho proces Zdeněk  Jemelík
21. 11. 2001 RRTV Klausovi: Ochraň nás před Čtyřkoalicí!
21. 11. 2001 Proč by se neměly vysílací licence prodávat? Martin  Vadas
21. 11. 2001 Podporujte svého Davida Jan  Paul
21. 11. 2001 Do pivnice: Horor a fantazie v českém filmu v Londýně
20. 11. 2001 The Czech media now - a postcommunist model? Jan  Čulík
21. 11. 2001 Lobbování za demokracii v České republice Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 11. 2001 Proč by se neměly vysílací licence prodávat? Martin  Vadas
20. 11. 2001 The Czech media now - a postcommunist model? Jan  Čulík
16. 11. 2001 Jak reaguje ČT na rychle se měnící svět: Bude Nemocnice na kraji města! Jan  Čulík
15. 11. 2001 Bucharova "Sametová kocovina" dnes na ČT 2 Jan  Čulík
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
6. 11. 2001 Cena udělená zpravodajství ČT: nebyla mezinárodní a byla za variabilitu Libor  Mihalka, Jan Čulík
2. 11. 2001 Jak bude ČT vypadat za Jiřího Balvína? Programové schéma Filip  Rožánek
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
1. 11. 2001 Britské listy žalují Radu ČT Tomáš  Pecina
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan Čulík
31. 10. 2001 Rada ČT zřejmě již dnes zvolí ředitelem Jiřího Balvína Tomáš  Pecina

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
21. 11. 2001 Proč by se neměly vysílací licence prodávat? Martin  Vadas