19. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 11. 2001

Neděle večer: nejnovější informace z Afghánistánu

Síť kolem Talibánu se zužuje, obyčejní občané v Afghánistánu však nejsou úplně spokojeni, přestože se navrací některé normálnější rysy života: začala vysílat televize, promítají kina. Afghánci stále utíkají ze země do zahraničí. Kde je asi bin Laden? Bude úspěšné americké úsilí vytvořit "vládu širokého etnického rozpětí"? I na krátkém prostoru cca 10 minut z celkového rozsahu nedělních, zkrácených 15minutových večerních zpráv, prezentovala včera televize BBC nejnovější informace z Afghánistánu analyticky, nezávisle, jasně a konkrétně a na příkladech individuálních lidských osudů, takže to oslovovalo i diváka na druhé straně světa.

Překlad prvních cca 10 minut z patnáctiminutových nedělních televizních zpráv okruhu BBC 1, které se vysílaly 18. 11. 2001 ve 22 hodin.

Moderátor: Talibán je v úzkých - na jihu a na severu Afghánistánu. Ofenzíva se zintenzivňuje - stejně jako hledání Osamy bin Ladena. (...)

(znělka pořadu)

Moderátor: Dobrý večer. Jednotky Severní aliance zahájily ofenzívu proti městu Konduz v severním Afghánistánu. Dochází k tomu po velmi silném americkém bombardování postavení Talibánu kolem města.

Tisíce bojovníků Talibánu je obklíčeno, ale neprokazují žádné známky toho, že by se chtěli vzdát. Pokračuje diplomatické úsilí přivést k jednání zástupce jednotlivých afgánských frakcí ve snaze vytvořit vládu široké základny. Z Kábulu informuje Ben Brown.

Reportér: Severní aliance zužuje kruh kolem města Kunduz. Vojska Talibánu stále kladou odpor - navzdory zuřivému bombardování Američanů. (záběry obrovských výbuchů) Přicházejí zprávy, že se Talibán možná z tohoto města stáhne, ale Severní aliance nebere nyní nic jako zaručenou zprávu a pomalu postupuje.

(sbírání mrtvol na silnici) Avšak v hlavním městě Kábulu nyní intenzivně pracují nikoliv vojáci, ale sběrači mrtvol. Zjistili jsme, že dnes Červený kříž odstraňuje desítky mrtvol příslušníků frontové linie Talibánu. Zde pro ně nejsou žádné sympatie.

(místní muž): "Zničili naše sady, vinohrady a vesnice," řekl mi tento muž. "Toto jsou mrtvoly špinavých psů z al Qaedy."

Mír je zde nepevný. Lidé se obávají, že by mohlo dojít ještě k dalšímu krveprolévání. Avšak v neděli souhlasila Severní aliance, že uspořádá rozhovory se soupeřícími frakcemi o utvoření vlády.

Mluvčí OSN: Je jasné, že takové jednání se nemůže konat bez například Sjednocené fronty, nemůže se konat bez klíčových prvků afghánské komunity, kterou si zvolí Afghánci sami.

(studio afghánské TV) Reportér: V neděli večer začala znovu vysílat televize v této zemi, poprvé po pěti letech. Talibán ji zakázal jako neislámskou. Nyní, po tomto neplánovaném přerušení vysílání, byla první osobou na obrazovce žena, a to bez závoje. Talibán bude rozhořčen.

"Život za Talibánu byl tak nudný," řekla mi Šakífa Mariam. "Bylo mým snem znovu vysílat pro naše lidi."

Navzdory zákazu televize se tady lidé dívali na televizi, tajně. Schovávali si doma satelitní talíře. Kupovali si videokazety na černém trhu. Ale trestem, když byli chyceni, bylo několik měsíců v talibánském vězení.

(Promítač zakládá film do projektoru.) Kina začínají také otvírat. Kábul se díval na vlastní horory už příliš dlouho. Teď se těší na trochu nezávazné zábavy. (Muži sedící v kině, s potěšením hledící na promítaný film.)

Moderátor: Talibán konstatuje, že v jižním Afghánistánu stále ovládá město Kandahár, své centrum na jihu země. Avšak americká letadla dále silně bombardují postavení Talibánu a mnoho lidí prchá z tohoto města. Matt Fry poslal tuto reportáž ze Šamanu na afghánské hranici.

Reportér: Pákistánští pohraničníci sledují své afghánské sousedy ostražitě. Je to odsud jen 100 km do Kandaháru a blíže zatím nesmíme. Talibán je zjevně stále ještě přítomen na hranici a stále tu ještě ovládají situaci.

Každý den se zintenzivňuje proud lidí, zoufale se snažících dostat se do relativně bezpečného Pákistánu. Ti, kteří nemají správné dokumenty, jsou zahnáni zpět.

Pákistánci se obávají, že by se mohli bojovníci Talibánu dostat do jejich země. Proto zvýšená bezpečnostní opatření.

Afghánci mají mnoho důvodů, proč svou zemi opustit. Mohammed a jeho přátelé měli jeden konkrétní důvod: "Byli jsme odsud jen 20 km s cisternovými vozy na benzín, když nás zastavili američtí vojáci," řekl mi. "Obvinili nás, že dodáváme benzín Talibánu a zavolali dva vrtulníky, které naše vozy vyhodily do povětří."

Jako novináři a cizinci nejsme na hranici velmi populární. Existuje tu podivný rituál (kamera oslepována zrcátkem) - někteří Afghánci se snaží oslepit nám kameru kusy zrcadel - jiní házejí kamením.

Je to tady ubohé místo - více než 3000 uprchlíků nyní žije v tomto táboře. Tito lidé dorazili dnes. Jsou to členové kmene Pashtun a více, než amerických bomb, se obávají vítězství Severní aliance.

Kandahár je za mnou ve vzdálenosti asi 100 km. Nejvíce se tady na hranici obávají obrovské vlny lidí, až a jestliže se režim Talibánu rozloží. Zatím ale se to neděje.

Moderátor: Činitelé v Londýně a ve Washingtonu konstatují, že podle jejich nejlepších zpráv je Osama bin Laden stále ještě v Afghánistánu, i když je jeho svoboda pohybu nyní silně omezena. Naše diplomatická korespondentka zkoumá nyní pokrok při hledání bin Ladena.

Reportérka v umělém elektronickém studiu: Síť se kolem bin Ladena stahuje, ale stále je obtížné ho najít. Situace v Afghánistánu vypadá nyní takto: (mapa) Armády nepřátelské Talibánu pronikly celou zemí a jsou nyní v Kábulu, v Heratu a v Džalalabádu (jména měst se objeví, jak je reportérka vysloví). Poslední enkláva odporu Talibánu na severu, Konduz (objeví se na mapě) je nyní terčem útoku a je obklíčena. Ale je nepravděpodobné, že by byl bin Laden tam. Většina Talibánu je obklíčena kolem Kandaháru na jihu. Je pravděpodobné, že se bin Laden skrývá někde tam v horách, nedaleko průchodné pákistánské hranice.

(americké špionážní letadlo) Američané mají špionážní letadla bez pilotů, které dokáží pročesávat hory pomocí termálních čidel a americké satelity jsou schopny zaznamenávat pohyb. Takovéto podrobné fotografie jim umožnili nalézt a usmrtit ve středu bin Ladenova zástupce. Ale existují i další, méně technologické metody, jak ho najít.

V horách na jihu Afghánistánu ho nehledají jen speciální jednotky, i místní lidé prohledávají oblasti a ti znají terén dobře, včetně jeskyň, kde se možná skrývá. Existují také další zdroje informací. Tato budova v Kábulu je jednou z mnoha, kterou opustila al Qaeda. Zůstaly zde zbraně, munice a dokumenty - další možný zdroj informací.

A nejdůležitější jsou informace od lidí. Tito vězni Talibánu budou možná chtít spolupracovat za získání lepších podmínek. A někteří čelní představitelé Talibánu v tichosti přešli na druhou stranu. Ti by mohli Američanům poskytnout zásadní informace o bin Ladenových úmyslech.

Colin Powell: Jeho možnost manévrování byla silně omezena a nezdá se mi, že existuje v této oblasti nějaká země, která by ho chtěla přivítat jako hosta. Myslím, že je stále ještě v Afghánistánu. Nedostal jsem žádné informace o tom, že by Afghánistán opustil.

Reportérka: Jistě ale budou Spojené státy vědět, kde bin Laden je, až ho chytí. Veškerá hypermoderní technika, kterou mají k dispozici, není zárukou, že se jim to podaří.

Moderátor: No a nyní máme spojení s naším reportérem ve Washingtonu, Gavinem Hewittem. Gavine, Colin Powell tvrdí, že se síť kolem bin Ladena stahuje. Jsou opravdu nyní přesvědčeni, že ho dostanou?

Reportér: Matthew, dnes všichni oficiální činitelé opakovali: "My ho dostaneme." Jsou přesvědčeni, že je jeho prostor k manévrování silně omezen. A jeden vysoký činitel řekl, že bin Ladenovi hrozí velké nebezpečí, že bude usmrcen anebo chycen. Srovnejte to se situací jen před několika týdny, kdy oficiální činitelé tady konstatovali, že možná bin Laden uteče, že ho Amerika nikdy nechytí. A pak, samozřejmě, jsou přesvědčeni, že je stále v Afghánistánu.

Moderátor: A jak se dívají Američané na to, co se děje v Kábulu diplomaticky?

Reportér:No, jsou přesvědčeni, že to je velmi důležité. Čelným válečným cílem je, aby nebyl v budoucnosti Afghánistán využíván jako území, odkud pochází terorismus. To samozřejmě závisí na stabilitě. A během víkendu vyvíjela Amerika velký tlak na Severní alianci, aby souhlasili s účastí na konferenci mimo Afghánistán, která má vytvořit prozatímní vládu. Američané si ovšem nejsou dosud jisti, zda to bude úspěšné. Vidí v budoucnosti potíže a nebezpečí, ale nálada zde v Americe je velmi sebevědomá.

Moderátor: Tisíce demonstrantů uspořádaly dnes demonstraci v centru Londýna požadující ukončení války v Afghánistánu. (Záběry z demonstrace) Policie odhaduje, že se pochodu účastnilo 15 000 demonstrantů. Pochod skončil na Trafalgarském náměstí. Organizátoři odhadují počet účastníků na přiblině 50 000. Scotland Yard uvedl, že shromáždění bylo pokojné a nikdo nebyl zatčen.

                 
Obsah vydání       19. 11. 2001
19. 11. 2001 Bush zabránil Blairovi vyslat do Afghánistánu mezinárodní vojenskou koalici
19. 11. 2001 Země, která kriminalizuje názory, je Absurdistán
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
19. 11. 2001 Svoboda shromažďování má být podstatně omezena Tomáš  Pecina
17. 11. 2001 Úřad vlády: Zákon o svobodném přístupu k informacím pro nás neplatí! Tomáš  Pecina
19. 11. 2001 Neděle večer: nejnovější informace z Afghánistánu
19. 11. 2001 Observer zveřejil důkazy, že organizace al Qaeda plánovala atentáty
19. 11. 2001 Jak to dopadne s mocenským vakuem v Kábulu? OSN nechce vyslat mírové sbory
19. 11. 2001 Jaké to je dnes v Afghánistánu
19. 11. 2001 "Vrátili se mudžahídové a budou nás okrádat a bít"
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?
17. 11. 2001 Osvobození neznamená konec obavám Luboš  Kreč
18. 11. 2001 Vize "Železného za katrem" Radim  Hreha
19. 11. 2001 Martin Vadas v roli bolševické domovnice Petr  Štěpánek
16. 11. 2001 O nejnovější české próze Lubomír  Machala

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 11. 2001 Bush zabránil Blairovi vyslat do Afghánistánu mezinárodní vojenskou koalici   
19. 11. 2001 Neděle večer: nejnovější informace z Afghánistánu   
19. 11. 2001 Jaké to je dnes v Afghánistánu   
19. 11. 2001 "Vrátili se mudžahídové a budou nás okrádat a bít"   
19. 11. 2001 Jak to dopadne s mocenským vakuem v Kábulu? OSN nechce vyslat mírové sbory   
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?   
17. 11. 2001 Osvobození neznamená konec obavám Luboš  Kreč
16. 11. 2001 Američané vybombardovali kancelář televize al Jazeera   
16. 11. 2001 Opakované vysílání záběrů WTC kritizováno jako "pornografie"   
16. 11. 2001 BBC záměrně nenazývá útoky z 11. září "terorismem"   
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"   
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!   
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu   
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?   
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu