15. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 11. 2001

Jde o záměrný pokus znemožňovat svobodnou diskusi?

Četl jsem několik poznámek na jednom fóru ohledně efektu, jaký mělo zavedení fór na kvalitu Britských listů. Mám dotaz.

Pořád mi není jasné, kde se bere v lidech takový primitivismus a proč po dvanácti letech ve kvázisvobodné společnosti mají neudržitelné nutkání se takto silově projevovat. Varováním byla už diskuse ke krizi v TV, poté se něco podobného stalo na Fóru ODS, teď pro změnu na BL, Psa jsem na chvíli přestal číst (nestíhám). Emoce, lidská nízkost a vztek. Vadí mi, že se tu nedá nijak smysluplně diskutovat.

Chci se zeptat, kde vidíte kořeny této neveselé mentální situace. Dále, zda toto není samovolné pokračování akce tuším Norbert - přeci šlo kdysi o rozbití společenských struktur, aby lidé neměli chuť mezi sebou komunikovat. Jako by to pořád probíhalo a vlivové agentury se předháněly v tom, kolik svobodných platforem na výměnu názorů zahnojí. Jen mi pak ale nedochází, jaký by to mělo vyšší cíl.

Poznámka JČ: Fóra BL přinášejí skutečně kromě nadávek, emocí a hlouposti velmi málo nového. Informaci, že v české společnosti existují někteří lidé, kteří myslí bez logiky, a producírují se urážkami jako extroverti, už známe. Renomované zahraniční internetové stránky (BBC, Guardian, různé e-mailové diskusní skupiny) příspěvky veřejnosti moderují, aby se publikovaly názory, které přinášejí něco nového, nikoliv banální hlouposti plné chyb a logických zkratů. Na to ovšem my nemáme ani zdroje, ani čas. Uvážíme, zda má cenu fóra zachovat.

Poznámka ŠK: Pokud to je pokračování akce Norbert, pak v ní pokračují zhusta ti, vůči kterým byla namířena. Primitivismus do diskuse na BL vnáší pár senilních a hysterických emigrantů, kteří se prostě "nemůžou udržet"... K nim se přidalo pár poněkud pubescentních jedinců, kteří zahnojili i to fórum ODS před několika lety. Ale teď vážně. Odmyslíme-li si "Neckáře", "Rona" a několik dalších, zbývá velmi zajímavá sociologická sonda do českého internetu. Vypovídá (s tolerancí, která je predikovatelná a v řádu konstantní) o postojích čtenářů. Ať již kladných, nebo záporných. Vypovídá o "iritujících" tématech a způsobech zpracování - a například našemu kolegovi antropologovi, Fabiano Golgovi, umožní si udělat "objektivizující" úsudek o myšlení, dogamtech a tabu v české společnosti. Nejsem přítelem rušení čehokoliv smysluplného, a do diskusí nemusí přispívat nikdo, kdo nechce. Nikdo je ani nemusí číst, ale jsme národ moralizujících voyerů, viďte?

Poznámka JČ: Odmítám neférovou kategorizaci Štěpána Kotrby na "emigranty" a jiné, je to podobné, jako rozlišování mezi Čechy, Romy, cizinci, atp. a předpokládá to kolektivní vinu. Co se týče fór, problém právě je, že nevypovídají o ničem, protože reprezentativním vzorkem občanů nejsou: reakce, které přicházejí Britským listům e-mailem (které tedy netrpí nutkáním "hovořit k davům") jsou naprosto jiné - jistě také nereprezentativní. Opakuji, že fóra mají pouze smysl, pokud se nestanou platformou k neustálém opakování těchže bigotních urážek a nesmyslů. Ani se nedomnívám, že je "smysluplné" se některé tyto logické zkraty snažit opravovat. Neboť, jak na to poukázal zde v diskusi Tomáš Pecina, plýtváme na Fórech energií hovorem často s nejhloupějšími, nejkonvenčnějšími a nejbojácnějšími čtenáři BL. Dělat z toho úsudky o celé české společnosti by bylo naprosto zcestné a např. Fabiano Golgo to dobře ví.

                 
Obsah vydání       15. 11. 2001
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu
15. 11. 2001 Bucharova "Sametová kocovina" dnes na ČT 2 Jan  Čulík
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!
15. 11. 2001 Britští novináři: Odvezte raněné do nemocnice
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"
15. 11. 2001 O demagogii ODS: Svoboda jako vykradené heslo Radek  Batelka
15. 11. 2001 O strachu s výtvarníkem Janem van Paulem Petr  Pokorný
15. 11. 2001 Stanislav Lem: Všechno má svůj konec
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
15. 11. 2001 Malý český hrdina, jmenuje se Pecina
15. 11. 2001 Jde o záměrný pokus znemožňovat svobodnou diskusi?