15. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
John Simpson
15. 11. 2001

Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"

Známe ty scény ze stovek válek, které jsme viděli v televizi: vlna svobody, která se zmocňuje okupovaného města. Jásání s osvobozenými obyvateli, malé děti, jak skáčou nadšeně kolem osvoboditelů. Došlo k tomu znovu v úterý, v časných ranních hodinách v Kábulu a byla to událost tak dramatická, že vlastně skoro nezáleželo na to, že "osvoboditel" vypadal poněkud nevojensky - byla to známá, vysoká a rozložitá postava dlouholetého reportéra televize BBC Johna Simpsona. Tým BBC totiž dorazil do Kábulu o něco dříve než Severní aliance a byl vítán jako osvoboditelé. "Je to opojný pocit, osvobozovat město," prohlásil Simpson, kamera šla těsně za ním, jak kráčel, s rozpřaženýma rukama, jak Kristus, vstříc jásajícímu davu. "Kábul osvobodili lidi z BBC - byli jsme tady dřív než Severní Aliance," řekl Simpson v živém vysílání na Radio Four v úterý ráno. Jestliže se lidé v Kábulu chovali, jako že vítají známého hrdinu, bylo tomu skutečně tak: možná nepoznají nějakého Rumsfelda nebo Powella, ale slavného reportéra ze satelitního okruhu BBC World poznají hned, napsal včera poněkud ironicky deník Guardian a dodal, že v BBC se dělaly v úterý vtipy, že jako další krok zřejmě utvoří Simpson v Kábulu prozatímní vládu. Jeho způsobem vyjadřování v tom rozhlasovém pořadu v úterý ráno byli mnozí poněkud šokováni. List Guardian včera shrnul dlouholetou novinářskou kariéru Johna Simpsona i to, co ho opakovaně vede k tomu, aby vyhledával nebezpečí. V sedmdesátých letech se vydal se skupinou žoldáků do Angoly: v Bruselu prolezl na letišti po zemi kolem pasové kontroly a do letadla se dostal bez letenky. V Bagdádu v roce 1991 zrovna telefonoval do Londýna svou reportáž, když ulicí kolem jeho hotelového okna proletěla americká střela s plochou dráhou letu a na křižovatce u semaforu odbočila doleva. V roce 1999 odmítl během bombardování odcestovat z Bělehradu. Je arogantní, dělá si reklamu, ale je to Novinář. Shrnujeme jeho portrét, který vyšel v deníku Guardian.

To, jak John Simpson v úterý "dobyl Kábul", jeho kolegy v BBC poněkud překvapilo. "Zůstal jsem na to čučet s otevřenou pusou," konstatoval jeden tamější čelný novinář. "Byl jsem doslova šokován, když jsem slyšel, co říká." I britský ministr vnitra David Blunkett, který byl hostem v ranním rozhlasovém publicistickém vysílání BBC, byl z toho dost vedle. "Ještě se mi točí hlava z toho, že BBC byla tedy první a dobyla Kábul," řekl začátkem rozhovoru. "To je dobré, že se to Johnu Simpsonovi podařilo, že?"

Simpson ovšem zorganizoval celou řadu takovýchto dramatických okamžiků během celé své kariéry - včetně nedávných cest do Afghánistánu, kdy byl převlečen za kompletně zahalenou ženu - a do novinářských análů se zapsal jedné noci v roce 1991 v Bagdádu, kdy zrovna telefonoval svou reportáž do Londýna a kolem jeho hotelového okna proletěla ulicí střela s plochou dráhou letu a na křižovatce u semaforu odbočila doleva. Bylo to přímé setkání s nebezpečím - potvrdilo Simpsonovu pověst, že má schopnost odhadnout okamžik a využít válečného "showbyznysu" - je to schopnost, která dělá na jeho kolegy obrovský dojem a zároveň je přivádí k zuřivosti.

"Začalo to, když byl zpravodajem v Bruselu, rozhodl se tehdy jet se skupinou žoldáků do Angoly," vzpomíná veterán reportér Charles Wheeler, který se Simpsonem pracoval v Belgii v sedmdesátých letech. "Vydal se tam úplně na vlastní pěst. Byli to vrazi. Vyhnul se pasové kontrole na letišti v Bruselu tím, že ji podlezl po podlaze a dostal se do letadla bez letenky. Zmizel na celé týdny, ale vrátil se s reportáží."

Simpson pravidelně ignoroval nařízení svých šéfů, silně ho přitahuje nebezpečí i světla ramp. Bylo mu nařízeno, aby v roce 1991 před začátkem bombardování odjel z Bagdádu, odmítl. V roce 1999 byli vyhoštěni novináři z členských zemí NATO z Bělehradu - on tam prostě zůstal a nikoho se neptal.

Často se hovoří o tom, že váleční korespondenti mají zřejmě sebevražedné tendence. To si o něm myslí jeho kolegové. "Máte pocit, že ho nebezpečí prostě přitahuje, že si nemůže pomoci," konstatoval jeden.

"Mám pocit, že Simpson trpí až sebevražednou zvědavostí," řekl reportér Allan Little, který byl během války v Perském zálivu se Simpsonem v Bagdádu. "Bylo to po invazi a čekali jsme, až válka začne. Rozhodoval jsem se, zda tam mám zůstat, ale John byl pevně rozhodnut, že on zůstane. Šel jsem se poradit do irácké redakce do zahraničního vysílání BBC v Londýně, co se stane, kdyby bylo zahájeno bombardování. 'V nejlepším případě budete pro ně rukojmími,' řekli mi. Když jsme jednoho večera seděli v Bagdádu, zeptal jsem se Johna, co so tom myslí. Odpověděl: 'Ale ne, já si myslím, že nám Irák dovolí pracovat.' A tohle byl prosím režim, který o rok předtím popravil Farzada Bazofta, novináře listu Observer.

Simpsonův úsudek byl v této afghánské válce chybný - až do doby týden před pádem Kábulu předpovídal, že Talibán dokáže vzdorovat Severní alianci alespoň měsíc, ale jako čelný reportér přežil proto, že skoro při všech ostatních konfliktech situaci analyzoval správně a on to o sobě ví. "Umí si dělat reklamu víc než jiní," konstatoval jeden kolega. "Mezi zahraničními reportéry je celá řada nezmáných hrdinů, kteří dělají obtížné a nebezpečné věci a nedostává se jim takové slávy a respektu, jako Johnu Simpsonovi."

Simpson ale věděl, že on sám se stane tématem reportáže o vjezdu do Kábulu, a dokonce zatelefonoval uprostřed noci pracovnici tiskového oddělení BBC, aby jí upozornil, aby rozjela reklamu ve prospěch BBC. A Kábul nebyl prvním místem, kde využil Simpson novinářského instinktu, aby se dostal do popředí. Během bombardování Bělehradu shromáždil své kolegy z BBC a hlasoval spolu s nimi, že ze Srbska odjedou. Pak se na poslední chvíli rozhodl zůstat. Následovala známiá kontroverze, kdy ho britská vláda obvinila, že dělá v televizi BBC propagandu ve prospěch Srbů, přestože Srbové přerušovali přenos jeho reportáží uprostřed živého vysílání.

I Simpsonovi přátelé přiznávají, že je Simpson arogantní. "John je, myslím, asi největší zahraniční korespondent své generace," řekl známý moderátor BBC John Humphrys. "Že je arogantní? Rád bych viděl novináře, který přežil ve své profesi více než 40 let a není arogantní."

"John má pozoruhodný talent učinit sám sebe centrem své reportáže," konstatoval bývalý slavný válečný reportér BBC Martin Bell. "Ale je to velmi profesionální novinář, nesmírně plodný. Když stráví v nějaké zemi pár týdnů, je schopen o tom napsat knihu." (Simpson vydal tři knihy.) "Když je novinář takhle úspěšný, jiným to jde často na nervy. Je to syndrom příliš vysoké květiny."

John Simpson začal pracovat v BBC, v roce 1970, když mu bylo 25 let. Za pouhý týden od nástupu do BBC mu dal pěstí do břicha premiér Harold Wilson za to, že se Simpson odvážil narušit otázkou Wilsonovi pečlivě naaranžovanou filmovou scénu odjezdu Wilsona kamsi vlakem.

Nesmírně rychle byl Simpson povýšen do funkce editora pro domácí politiku, ale tato práce se mu natolik nelíbila, že přijal nižší zaměstnání a v roce 1980 začal číst jako moderátor hlavní večerní zprávy. To rychle skončilo, když připravil reportáž o válce o Falklandské ostrovy, z níž, jak se zdá, vyplývalo, že argentinskou invazi na Falklandy vyvolala britská zahraniční politika. Úřad Margaret Thatcherové v Downing Street začal žhavit telefonní dráty a o tři dny později byl Simpson odstraněn z obrazovky. Až v roce 1988 se vrátil jako odborník na zahraniční politiku. Zdá se, že tím našel své povolání.

O riziku smrti se vyjádřil: "Doufám, že se to nestane, protože nechci, aby byli lidi, kteří jsou mi blízcí, nešťastní. Ale není to to nejhorší, co by se mohlo stát."

Ať už ho kolegové vysvětlují jakkoliv, je pro ně obtížné ho nenávidět. "Potíž na Johnovi je to, že on je skutečný, autentický novinář, a tak nevyvolává antipatie," řekl jeden kolega. "A dovede si ze sebe dělat legraci. Seděl po práci v Zimbabwe s jedním reportérem z rozhlasového pořadu Today a reportér hovořil o tom, jak musel do Zimbabwe letět v druhé třídě. 'Ne jako ty, Johne, letěl jsem v druhé třídě - víš, to je za tou záclonou.' A John na to řekl: 'Opravdu? A za tou záclonou sedí skutečně ještě lidi?' Ale je to k vzteku. Za celá ta léta, co jsem zahraničním reportérem v BBC, se mě lidé pořád jen ptají, jestli znám Johna Simpsona."

                 
Obsah vydání       15. 11. 2001
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu
15. 11. 2001 Bucharova "Sametová kocovina" dnes na ČT 2 Jan  Čulík
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!
15. 11. 2001 Britští novináři: Odvezte raněné do nemocnice
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"
15. 11. 2001 O demagogii ODS: Svoboda jako vykradené heslo Radek  Batelka
15. 11. 2001 O strachu s výtvarníkem Janem van Paulem Petr  Pokorný
15. 11. 2001 Stanislav Lem: Všechno má svůj konec
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
15. 11. 2001 Malý český hrdina, jmenuje se Pecina
15. 11. 2001 Jde o záměrný pokus znemožňovat svobodnou diskusi?

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"   
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!   
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu   
15. 11. 2001 Stanislav Lem: Všechno má svůj konec   
14. 11. 2001 S lidmi, kteří věří, ne přemýšlejí, je snadné manipulovat   
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi   
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září   
13. 11. 2001 Donutí Světová organizace pro obchod státy, aby zprivatizovaly veřejné služby?   
13. 11. 2001 Proč byla Pecinova scénka na komunálním úřadě nesmírně významná Jan  Čulík
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"   
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!   
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu   
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?   
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu   
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?   
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor   
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"   
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi   
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám   
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali   
13. 11. 2001 Severní aliance dobyla Kábulu   
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září   
13. 11. 2001 Po nové katastrofě v New Yorku jsou letecké společnosti v obrovské krizi   
13. 11. 2001 Liberální město Mazar-i-Sharif: Holiči mají plné ruce práce a ulicemi města zase zní hudba