14. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 11. 2001

Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?

"I když se na afghánském velvyslanectví v Londýně většinou radují, radost je zkalena trpkostí. Co se těchto lidí týče, muselo přijít o život až spousta Američanů dne 11. září, aby se svět probudil a uvědomil si, jak ostrým útlakem trpí po mnoho let dvacet milionů Afghánců. Vedení Severní aliance a jeho zástupci v Londýně konstatují, že bylo promarněno mnoho času i mnoho lidských životů," zdůraznil v této části včerejšího zpravodajství Channel Four News mj. britský reportér.

Další ukázka z padesátiminutových Channel Four News, které se vysílaly včera v 19 hodin.

Moderátor: Vedoucí představitelé Severní aliance konstatovali v úterý, že chtějí vytvořit v Kábulu multietnickou vládu - znovu to opakoval jejich vyslanec v Londýně. Avšak akce jejich vojáků na afghánském území možná vyvolají diplomatické problémy.

Vedoucí činitelé pashtunské opozice, loajální bývalému afghánskému králi, který je nyní v Římě, zdůrazňují, že Aliance porušila svůj slib, tím, že vstoupila do afghánského hlavního města. Náš reportér pro zahraničněpolitické záležitosti Gaby Rado informuje o tom, jak zprávy o tom, že se vojáci Severní aliance mstí vražděním, vyvolávají obavy z nové afghánské občanské války.

Reportér: (záběry zatčených vojáků Talibánu) Rozklad Talibánu v Kábulu, porážka, která se zračí v tváři těchto zajatců, přináší obrovská rizika. Nejen pro poraženého nepřítele - a opakovaně přicházejí zprávy o zmasakrování alespoň jednoho sta protalibánských vojáků v městě Mazar-i-Sharif - ale také to ohrožuje šanci vyhnout se další afghánské občanské válce.

Tony Blair připomněl Severní alianci, že jsou Američany vedené koalici za hodně vděčni.

Tony Blair: Byla to kombinace jednotek Severní aliance podporovaných pracovníky západní aliance na území Afghánistánu a bombardováním ze vzduchu. Tuto podporu jsme poskytli pod velmi jasně formulovanými podmínkami a ty dále platí. Myslím, že uvidíte, jak se situace bude v následujících dnech vyvíjet, že všichni chápou, že úspěch režimu v Afghánistánu musí být založen na tom, že to bude muset být režim s širokou politickou základnou.

Reportér: Jednotky aliance ovládly severní Afghánistán jako rychlá vlna. Města se vzdala v dominovém efektu. Dnešní dobytí měst Kábul a Džalalabád následovalo po ovládnutí většiny severu, od Heratu na západě, přes Bamyan ve střední vysočině a po ostrém odporu Talibánu padl nyní i Konduz. V jižní části města zůstává Kandahár a okolní hory teoreticky pod kontrolou Talibánu, avšak jeho moc se rozkládá každou hodinou.

(hlasitá hudba) Vládnou obavy, že uprostřed jásání si Severní aliance vytvoří nyní vlastní vládu, bez ohledu na ostatní etnické skupiny. Aby tyto obavy zaplašili, šéfové Severní aliance hovořili dnes o tom, že chtějí do vlády zahrnout i jiné skupiny. Problémem je, že de fakto došlo k rozdělení Afghánistánu podle etnických hranic. Severní aliance, hlavně Uzbekové, Tadžikové a Chazarové, je v severním Afghánistánu, a Talibán, hlavně Pashtunové, kteří tvoří 40 procent obyvatelstva Afghánistánu, na jihu.

Představa, že by bývalý král, Zahir Shah, Pashtun, se mohl stát hlavou nové vlády, byla dnes obnovena. Během posledních týdnů v důsledku interního hašteření byly západní naděje v novou roli krále zklamány. V úterý se král vyjádřil, že je politicky proti přítomnosti Severní aliance v Kábulu a na pověst Severní aliance zaútočili i činitelé pro lidská práva.

Mary Robinsonová, Komisařka OSN pro lidská práva: Severní aliance má na svém kontě silné porušování lidských práv v minulosti. Celá řada osob, které stojí v čele Severní aliance, se provinila velmi vážným porušováním lidských práv. Jsem velmi znepokojena, že by se mohli stát součástí budoucí mocenské struktury.

Reportér:V OSN bude nutno drasticky zrychlit časový rozvrh pro vytvoření důvěryhodné nové aghánské vlády. Už se konaly podrobné rozhovory o vytvoření vlády široké základny v Afghánistánu mezi sousedy Afghánistánu, USA a Ruskem. Připravuje se plán na multietnickou, politicky vyváženou a svobodně zvolenou vládu a není vyloučeno, že v ní budou i někteří představitelé Talibánu. Předpokládají se mírové sbory, v nichž by hrály důležitou roli muslimské země a OSN možná bezodkladně převezme Kábul, aby tam nedokázelo k frakčním bojům.

V úterý nehovořil skoro nikdo o Osamu bin Ladenovi, který je stále někde v Afghánistánu. Ten je hostem, za něhož režim Talibánu platí tak těžkou cenu. Ale má-li západní koalice uspokojit západní veřejné mínění, její válka proti terorismu musí pokračovat. Až bude Osama bin Laden a jeho organizace al Qaeda eliminovány.

(záběry obtloustlých postarších bělochů, vystupujících z vrtulníku) Možná to je důvod, pro který v úterý přijeli na základnu Bagram severně od Kábulu tito záhadní lidé ze Západu, někteří z nich byli ozbrojeni. Přítomnost západních speciálních jednotek v Afghánistánu se nyní otevřeně přiznává.

(Reportér před afghánským vyslanectvím v Londýně) I když se na afghánském velvyslanectví v Londýně většinou radují, radost je zkalena trpkostí. Co se těchto lidí týče, muselo přijít o život až spousta Američanů dne 11. září, aby se svět probudil a uvědomil si, jak ostrým útlakem trpí po mnoho let dvacet milionů Afghánců. Vedení Severní aliance a jeho zástupci v Londýně konstatují, že bylo promarněno mnoho času i mnoho lidských životů.

(Následoval rozhovor s jedním čelným představitelem Severní aliance satelitním telefonem ze severního Afghánistánu a rozhovor s náměstkem britského ministra zahraničí Benem Bradshawem o tom, jak hodnotí britská vláda situaci.)

                 
Obsah vydání       14. 11. 2001
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám
14. 11. 2001 Kdo se směje naposled... Tomáš  Pecina
14. 11. 2001 CESTA ZMĚNY na kruhovém objezdu
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
14. 11. 2001 Unie svobody chce zrušit trestný čin pomluvy
14. 11. 2001 Pecinovo jednání na úřadě bylo účelové Dagmar  Seibertová
14. 11. 2001 S lidmi, kteří věří, ne přemýšlejí, je snadné manipulovat
14. 11. 2001 Kde jste, mladí bojovníci? Revoluce čeká! Štěpán  Kotrba, Fabiano  Golgo, Jan  Smíšek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2001 BBC: Obrátil se Talibán proti bin Ladenovi?   
14. 11. 2001 Živý vstup: Jak to vypadalo včera večer v Kábulu   
14. 11. 2001 Opozice z národa Pashtu je nespokojena: vznikne nová občanská válka?   
14. 11. 2001 Americký postoj: válka je nyní v rukou afghánských válečných magnátů, dáváme si pozor   
14. 11. 2001 Vyslanec Severní aliance: "Pákistán je agresor"   
14. 11. 2001 Channel Four News: Kábul ovládla Severní aliance. Jsou to však také vrazi   
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám   
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali   
13. 11. 2001 Severní aliance dobyla Kábulu   
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září   
13. 11. 2001 Po nové katastrofě v New Yorku jsou letecké společnosti v obrovské krizi   
13. 11. 2001 Liberální město Mazar-i-Sharif: Holiči mají plné ruce práce a ulicemi města zase zní hudba   
13. 11. 2001 Britská ITN terčem kritiky za "nevkusnou" sekvenci o kolapsu WTC   
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 New York Times brání občanské svobody