9. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2001

Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu

Jestliže byly teroristické útoky proti USA útokem na "civilizaci", proč by neměli muslimové považovat americké útoky na Afghánistán za válku proti islámu, ptal se včera v deníku Independent Robert Fisk. Překlad jeho komentáře věnujeme redakci zpravodajství České televize.

"Letecká válka"? "Koaliční jednotky"? "Válka proti terorismu"? Jak dlouho budeme muset trpět tyto lži? Žádná "válka" neexistuje - jen nejchudší a nejrozbitější zemi na světě z letadel bombarduje nejbohatší a nejinteligentnější národ na světě. Nestartovaly žádné MiGy, aby se v boji postavily proti americkým letadlům B 52 anebo F 18. Jediná munice, která létá do vzduchu nad Kábulem, pochází z ruských protiletadlových zbraní, vyrobených kolem roku 1943.

Koalice? Zvedněte ruku, kdo jste viděl na obloze nad Kandahárem německou Luftwaffe anebo italské letectvo anebo francouzské letectvo nad Heratem. Anebo alespoň pákistánské letectvo. Afghánistán bombardují Američané a Britové odpálili několik střel. To je tedy pěkná "koalice".

A že prý je to také "válka proti terorismu". Kdy se přesuneme na poloostrov Jaffna? Nebo do Čečenska - které jsme už nechali v krvavých rukách Vladimíra Putina? Vzpomínám na obrovskou teroristickou bombu v automobilu, která vybuchlav Bejrútu v roce 1985 - měla usmrtit Sayeda Hassana Nasirallaha, duchovní inspiraci organizace Hezbollah. Jeho nezasáhla, ale usmrtila 85 nevinných libanonských civilistů. O mnoho let později prozradil Carl Bernstein ve své knize Veil, že za touto bombou stála CIA poté, co Saúdská Arábie souhlasila, že bude operaci financovat. Potrestá tedy prezident George Bush vrahy z CIA, kteří se na tomto atentátu podíleli? To tedy asi sotva.

A proč tedy všichni moji kamarádi v CNN a Sky a BBC vykládají o "letecké válce" a o "koaličních silách" a o "válce proti terorismu"? Domnívají se snad, že diváci věří těmto nesmyslům?

Je zřejmé, že muslimové tomu nevěří. Nemusíte strávit příliš dlouho v Pákistánu, abyste si uvědomili, že pákistánský tisk poskytuje daleko pravdivější a vyváženější informace o této "válce" - publikuje příspěvky od místních intelektuálů, historiků a opozičních autorlů stejně jako poznámky od Talibánu a provládní prohlášení, a také analýzy ze západního tisku - než New York Times, a toto všechno se děje, nezapomínejme, ve vojenské diktatuře.

Stačí strávit jen několik týdnů na Blízkém východě a na subkontinentě, abyste si uvědomili, proč interviewy Tonyho Blaira v televizi al-Jazeera a v pořadu Larry King Live jsou absolutně irelevantní. Bejrútský deník As-Safir otiskl redakční komentář, jemuž se dostalo všeobecně množství chvály. Dotazoval se v něm, proč nějaký Arab, který chce vyjádřit hněv a zostuzení milionů jiných Arabů, to musí činit z jeskyně v nearabské zemi. Článek nepřímo argumentoval, že právě toto - nikoliv zločiny proti lidskosti, spáchané 11. září - jsou důvodem, proč chtějí Američané zlikvidovat Osamu bin Ladena. Daleko přesvědčivější byla série článků v pákistánském tisku o šokujícím zacházení s muslimy, zatčenými ve Spojených státech po zářijových zvěrstvech.

Jeden takový článek postačí. Vyšel s titulkem "Deník oběti zločinů nenávisti" v listě The News v Lahore. Líčí utrpení Hasnaina Javeda, který byl zatčen v Alabamě 19. září, protože mu vypršelo americké vízum. Ve vězení v Mississippi ho zmlátil vězeň, který mu také zlomil zub. Pak, dlouho poté, co zazvonil na poplašný zvonek, ho další vězni ztloukli u zdi se slovy: "Hele, bin Ladene, tohle je teprve začátek." V pákistánském tisku vyšla celá řada takovýchto článků a většina z nich se zdá být pravdivá.

Muslimové jsou rozhněváni pokrytectvím údajného respektu Západu vůči islámu. Nehodláme, tak jsme informovali svět, suspendovat vojenské operace v Afghánistánu během posvátného, postního měsíce ramadánu. Konec konců, íránsko-irácká válka v letech 1980-1988 pokračovala během ramadánu, stejně jako arabsko-izraelské konflikty. To je pravda. Ale proč tedy děláme takové divadlo ze suspendování bombardování o prvním pátku leteckých úderů kvůli našemu "respektu" pro islám? Protože jsme začátkem bombardování měli větší respekt pro islám než nyní? Anebo protože - Talibán je nezlomen - jsme se rozhodli nyní zapomenout na veškerý ten "respekt"?

"Rozumím, proč chcete oddělit bin Ladena od našeho náboženství, řekl mi před několika dny jeden novinář v Pešaváru. "Samozřejmě, chcete nás přesvědčovat, že tohle není náboženská válka, ale, pane Roberte, prosím vás, prosím vás, přestaňte nám říkat, jak strašně respektujete islám."

V Pákistánu jsem slyšel další znepokojující argument. Jestliže, jak tvrdí George Bush, byly útoky proti New Yorku a Washingtonu útokem proti "civilizaci", proč by neměli muslimové považovat útok na Afghánistán za válku proti islámu?

Pákistánci rychle zaznamenali pokrytectví Austrálie. Australané jsou celí žhaví bojovat proti bin Ladenovi, a tak vyslali ozbrojená vojska, která donutila zoufale chudé afghánské uprchlíky, aby opustili australské výsostné vody. Austrálie chce bombardovat Afghánistán - avšak nechce zachránit jeho uprchlíky. Pákistán se stará o 2,5 milionu afghánských uprchlíků. O tomhletom se ovšem v satelitní televizi jaksi nehovoří. Musím říci, že jsem nikdy nebyl svědkem tolika zuřivosti zaměřené proti novinářům, jaké jsem svědkem v Pákistánu během minulých několika týdnů. Nejsem tím příliš překvapen.

Co si konec konců máme myslet o údajném "liberálním" americkém televizním novináři Geraldu Riverovi, který se právě přesunul do Fox TV, televizního okruhu, který vlastní Rupert Murdoch [globální Vladimír Železný pozn. JČ]? "Cítím se daleko vlastenečtější než kdykoliv dosud za celý svůj život, mám nutkavou touhu po spravedlnosti, anebo vlastně jen po pomstě," oznámil tento týden. "A tato katarze, kterou jsem prošel, způsobila, že jsem přehodnotil to, čím se živím." Takováto prohlášení jsou hrůzná. Tady je americký novinář, který se veřejně přiznal, že "má nutkavou touhu po pomstě".

Daleko ostudnější - a neetická - byla hanebná slova Waltera Isaacsona, ředitele CNN, vůči zaměstnancům této stanice. Vysílat reportáže o zoufalé situaci Afghánců je rizikem, že budeme tak podporovat nepřátelskou propagandu, konstatoval. "Zdá se zrůdné zaměřovat se příliš mnoho na mrtvé či raněné a na hrůzu života v Afghánistánu... musíme hovořit o tom, jak Talibán užívá civilních štítů a jak Talibán ukrývá teroristy, odpovědné za usmrcení téměř 5000 nevinných lidí."

Isaacson byl šéfem časopisu Time a v této funkci absolutně neprokazoval žádný talent. Avšak tyto jeho nejnovější výroky poškodí údajnou nezávislost televize CNN více než cokoliv jiného, co ta televize učinila za poslední léta. Zrůdné? Proč zrůdné? Proč jsou afghánští mrtví a ranění tak nízko na seznamu osob, jimž je Isaacson ochoten projevit soucit? Anebo Isaacson jen otrocky poslouchá to, co vyjádřil nedávno mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, který pompézně oznámil novinářům ve Washingtonu, že v takovéto době si tito "lidé budou muset dávat pozor na to, co říkají, a na to, co dělají"?

Samozřejmě, CNN se vzdala a poslechla požadavek americké vlády, aby nevysílala výroky bin Ladena, protože prý možná obsahují "zakódované zprávy". Ale zakódované zprávy se vysílají v televizi každou hodinu. Těmi kódovými slovy jsou "letecká válka" "koaliční síly" a "válka proti terorismu".

                 
Obsah vydání       9. 11. 2001
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?
10. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Mazar-i-Sharif"
9. 11. 2001 Mezi Británii a USA vznikají první vážné rozpory
10. 11. 2001 Tři hlavní americké televize odmítly ve čtvrtek vysílat Bushův nejnovější projev
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Globální tupost a Václav Havel jako maskot pravdy a lásky Jan  Paul
9. 11. 2001 Válka proti terorismu nesmí ohrozit americkou demokracii
9. 11. 2001 Snaží se Bush chránit tatínka?
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Případ Madse Traerupa překvapivě vrácen k obvodnímu soudu Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Cizinecká policie: Žádáme o vyjádření iráckou ambasádu Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2001 Tři hlavní americké televize odmítly ve čtvrtek vysílat Bushův nejnovější projev   
10. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Mazar-i-Sharif"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu   
9. 11. 2001 Válka proti terorismu nesmí ohrozit americkou demokracii   
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Jde skutečně o válku proti terorismu   
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Francis Boyle: 'Táto vojna je ilegálna'   
6. 11. 2001 Americké bojové vrtulníky zaútočily na Kábul   
6. 11. 2001 Americké vojenské kruhy: Razie do Afghánistánu z 20. 10. "byla katastrofou"   
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?