O vnímání společnosti v komunistické Evropě

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta



Na základě studia archivního materiálu z Československa, Polska, NDR, Rumunska a Bulharska, nová kniha Perceptions of Society in Communist Europe zkoumá, zda a do jaké míry braly komunistické režimy vážně názory svých občanů, jak získávaly své informace a jak jim to pomáhalo realizovat a udržovat svou vládu.

Navzdory tomu, v co se obecně věří, komunistické režimy se snažily legitimizovat svou nadvládu s minimálním používáním násilí ve snaze udržet svou každodenní moc. Součástí tohoto přístupu bylo trvalé vyjednávání mezi vládci a ovládanými. Klíčem k úspěchu komunistických vlád byl souhlas občanů s jejich vládní politikou. Analýzou témat, jako byl stalinský muzikál v Československu, dopisy dělníků adresované vedení komunistické strany v Rumunsku, televizního vysílání pro děti v Polsku a postavy tajného agenta v dobové kultuře a mnoha dalšího dokazují Muriel Blaive a další autoři schopnost sociální historie provést dekonstrukci parochiálního národního vnímání komunismu

Tato novátorská publikace je životně důležitým zdrojem pro akademiky, postgraduanty a pokročilé studenty zabývající se historií středovýchodní Evropy, stalinismu a srovnávacího komunismu. 

-1
Vytisknout
8331

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018