Migranti bez dokumentů budou mít ve Španělsku okamžitý přístup ke zdravotní péči

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Migranti bez dokumentů budou mít přístup k veřejné zdravotní péči od okamžiku, kdy vstoupí na španělskou půdu, navrhuje vládní dekret, který nyní připomínkují regionální úřady, upozorňuje Emilio de Benito.


Návrh ministerstva zdravotnictví eliminuje potřebu vlastnit kartu sociálního pojištění a být zapsán v municipálním registru (ve Španělsku známém jako padrón), než je člověku dovoleno využít zdravotnických služeb. Regionální vlády rozhodnou, jaké dokumenty jsou nezbytné pro přístup ke zdravotní péči na jejich území.

"Migrant bude moci vystoupit z lodi, získat pomoc sociálních služeb a zamířit rovnou do místního zdravotnického centra," tvrdí zdroj na ministerstvu.

Imigrační zákony také ustavují devadesátidenní lhůtu, během níž existuje omezený přístup k mnoha službám, což je založeno na pokusu rozlišit projíždějící a osoby, které se v zemi chtějí usadit. Podle návrhu dekretu může být tato doba nyní zkrácena nebo zcela zrušena, podle toho, jak se regionální úřady rozhodnou. V takovém případě bude přístup k univerzální zdravotní péči možný od prvního dne.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018