5. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2001

Věděla CIA o útocích z 11. září předem?

Ve středu 31. 10. 2001 přinesl francouzský deník Le Figaro explozivní informaci. Usama bin Laden se podle něho léčil letos v červenci v americké nemocnici v Dubaji, hlavním městě Spojených arabských emirátů, kde se měl rovněž setkal s agentem CIA. Ředitel nemocnice Bernard Khoval tyto informace podle agentury AFP odmítl. Bin Ladin měl přicestovat 4. července do Dubaje společně se svým osobním lékařem Aymanem Al-Zawahrim, tělesným strážcem a alžírským ošetřovatelem. Důvodem jeho pobytu bylo ledvinové onemocnění. Při svém pobytu se měl podle zdrojů francouzského deníku setkat kromě různých osobností ze Saudské Arábie a Emirátů, také s dvěma lokálními zástupci americké zpravodajské služby CIA. Článek ve francouzštině je zde. Vypadá to, že jde o záměrnou "pomstu" francouzských zpravodajců z DGSE, kteří měli údajně Američany informovat o útoku, připravovaném na září, kterou CIA nebralo vážně. V pátek o tom psal britský list Guardian jako o "tajné válce" mezi zpravodajskými službami. Přinášíme překlad článku Mika Rupperta ze stránek www.copvcia.com. Ruppert v něm sestavil historii událostí, předcházejících útokům z 11. září, a argumentuje, že "Američané a CIA museli vědět o těchto teroristických útocích".

Ruppert píše:
"Zatímco si Osama bin Laden loni v červenci v Dubai léčil chronickou nemoc ledvin, setkal se tam s čelným představitelem CIA - zřejmě to byl šéf místní stanice CIA. Schůzka, která se konala v bin Ladenově soukromém pokoji, se konala v době, kdy bin Ladena Spojené státy stíhaly za vybombardování dvou amerických velvyslanectví v Africe a za útok na vojenskou lod U.S.S. Cole. Podle rozhodnutí prezidenta Billa Clintona, vydaného předtím, než Clinton v lednu 2001 odešel z prezidentského úřadu, měl být bin Laden popraven. Avšak 14. července 2001 bylo bin Ladenovi dovoleno, aby opustil Dubaj soukromým letadlem a žádné americké stíhačky letadlo nedonutily přistát."

Ruppert argumentuje, že podrobná historie událostí, vedoucích k teroristickým útokům z 11. září, dokazuje, že CIA "musela o útocích předem vědět". Podle něho z toho "silně vyplývá, že se prý alespoň část pracovníků americké vlády musela podílet" na těchto útocích. Z historie událostí, předcházejících 11. září, podle Rupperta také vyplývá, že je prý zjevné, že od 11. září se odehrává série událostí podle agendy, která "nemá s teroristickými útoky proti USA mnoho společného".

  1. 1998 a 2000 Bývalý americký prezident George H. W. Bush cestuje do Saúdské Arábie jménem soukromé firmy Carlyle Group, jedenácté největší zbrojovky v USA. Tam se soukromě setkává se saúdskou královskou rodinou a s rodinou bin Ladena. (Zdroj: Wall Street Journal, 27. září 2001, viz též FTW, Vol. IV., No. 7 - "The Best Enemies Money Can Buy" - (Nejlepší nepřátelé, které si můžete koupit") (http://www.copvcia.com/members/carlyle.html)

  2. 13. února 2001 - Richard Sale, zpravodaj tiskové kanceláře UPI pro terorismus, uvádí - ve zprávě o procesu s bin Ladenovými stoupenci z al Qaedy - že americký Úřad národní bezpečnosti (National Security Agency) rozšifroval kód pro zašifrované bin Ladenovy komunikace. I kdyby bin Laden v únoru změnil svůj šifrovací kód, americká vláda tvrdí, že útoky z 11. září byly plánovány léta.

  3. květen 2001 Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell poskytl Talibánu 43 milionů dolarů hospodářské pomoci, údajně na pomoc hladovým farmářům, kteří neměli co jíst od doby, kdy na rozkaz režimu Talibánu byla v lednu zničena jejich úroda opia. (Zdroj: Los Angeles Times, 22. května 2001)

  4. květen 2001 Náměstek amerického ministra obrany Richard Armitage, profesionál v oblasti výzvědných služeb, veřejně cestoval do Indie a šéf CIA George Tenet nenápadně navštívil Pákistán a tam se setkal s šéfem pákistánského státu generálem Pervezem Musharrafem. Armitage má dlouhodobé styky s pákistánskou rozvědkou a je držitelem nejvyššího pákistánského civilního vyznamenání. Je pravděpodobné, že během své návštěvy Islamabádu se Tenet také setkal s šéfem pákistánské rozvědky generálplukovníkem Mahmudem Ahmadem, šéfem ISI. (Zdroj: Indická tisková kancelář Sapra, 22. května, 2001)

  5. červenec 2001 Tři američtí činitelé, Tom Simmons (bývalý americký velvyslanec v Pákistánu), Karl Inderfurth (bývalý náměstek amerického ministra zahraničí pro otázky jižní Asie) a Lee Coldren (bývalý odborník amerického ministerstva zahraničí na jižní Asii) se setkali se zástupci Talibánu v Berlíně a sdělili jim, že Spojené státy plánují na říjen 2001 vojenské údery proti Afghánistánu. Také byli přítomni ruští a němečtí výzvědní důstojníci, kteří hrozbu potvrdili. (Zdroj: Guardian, 22. září - česky zde, 2001, BBC, 18. září 2OO1)

  6. léto 2001 Podle článku z 26. září v britském listě Guardian informoval reportér David Leigh, že činitel amerického ministerstva obrany dr. Jeffrey Starr navštívil v lednu Tadžikistán. Reportérka Guardianu Felicity Lawrencová zjistila, že američtí vojáci (Rangers) provádějí výcvik speciálních jednotek v Kyrgyzstanu. Přicházely nepotvrzené zprávy, že speciální jednotky z Tadžikistánu a z Uzbekistánu se podrobují výcviku na Aljašce a v Montaně.

  7. léto 2001 (odhad) Šéf pákistánské rozvědky generál Mahmud nařídil podřízenému, aby poukázal telegraficky Mohammedu Attovi 100 000 dolarů. Mohammed Atta byl podle FBI hlavním teroristou v útocích z 11. září. Mahmud nedávno odstoupil, poté, co byla informace o převodu peněz Attovi zveřejněna v Indii a poté, co ji potvrdila FBI. (Zdroj: The Times of India, 11. října 2001.)

  8. červen 2001 Německá výzvědná služba, BND, varuje CIA a Izrael, že teroristé z Blízkého východu plánují unést komerční letadla a použít je jako zbraní pro útok proti důležitým symbolům americké a izraelské kultury. (Zdroj: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 14. září 2001.)

  9. léto 2001 Jeden Íránec zatelefonoval americké policii a varoval, že dojde v v týdnu, počínajícím 9. září 2001, na útok proti Světovému obchodnímu středisku. Německá policie tyto hovory potvrdila, avšak uvedla, že americká výzvědná služba odmítla prozradit další informace. (Zdroj: Německá tisková kancelář "online.ie", 14. září 2001)

  10. srpen 2001 FBI zatkla v Bostonu islámského extremistu, spojeného s bin Ladenem. Francouzské výzvědné zdroje potvrdily, že je tento muž čelným členem bin Ladenovy sítě, a FBI se dověděla, že se podrobil pilotnímu výcviku. V době zatčení byly u něho nalezeny technické informace o letadlech typu Boeing a letecké příručky. (Zdroj: Reuters, 13. září)

  11. léto 2001 Ruská výzvědná služba oficiálně informovala CIA, že se 25 teroristických pilotů bylo specielně vycvičeno pro sebevražedné úkoly. Bylo to uvedeno v ruském tisku a pro stránky From the Wilderness to přeložil bývalý pracovník CIA.

  12. 4. - 14. července 2001 Osama bin Laden je léčen na nemoc ledvin v americké nemocnici v Dubai a setkává se tam s činitelem CIA, který se vrací do ústředí CIA 15. července. (Zdroj: Le Figaro, 31. října 2001)

  13. srpen 2001 Ruský prezident Vladimír Putin nařizuje ruské rozvědce, aby varovala americkou vládu "co nejdůrazněji", že hrozí okamžité nebezpečí letištím a vládním budovám. (Zdroj: interview MS-NBC s Putinem, 15. září)

  14. srpen - září 2001 Index americké burzy Dow Jones Industrial Average náhle klesá tři týdny před teroristickými útoky o 900 bodů. Očekává se krach burzy.

  15. 3. - 10. září 2001 MS-NBC informuje 16. září, že posluchač, který telefonoval to rozhlasového pořadu na Cayman Islands, několikrát varoval před teroristickým útokem na USA od bin Ladena, k němuž dojde, jak uvedl, v týdnu přeed 11. září.

  16. 1. - 10. září 2001 25 000 britských vojáků a největší britská armáda od války o Falklandské ostrovy se shromáždí v Ománu, což je nejbližší bod na arabském poloostrově k Pákistánu. Zároveň se připraví na místo dvě americké křižníkové bojové skupiny v Arabském zálivu nedaleko pákistánského pobřeží. Zároveň se 17 000 amerických vojáků připojí k více než 23 000 vojákům NATO v Egyptě pro operaci "Bright Star". Všechny tyto jednotky jsou připraveny k akci dříve, než první letadlo narazí do Světového obchodního střediska. (Zdroje: Guardian, CNN, Fox, Observer, profesor mezinárodního práva Francis Boyle, University of Illiois.)

  17. 6.-7. září 2001 4744 tzv. "put options" (opcí, spekulujících, že hodnota akcií poklesne) je zakoupeno pro akcie firmy United Airlines. V tutéž dobu je zakoupeno pouze 396 "call options" (opcí spekulujících, že hodnota akcií bude stoupat). Je to dramatický a nenormální vzrůst prodeje "put options". Mnoho těchto "put options", zakoupených pro akcie letecké společnosti United Airlines, je zakoupeno prostřednictvím firmy Deutschebank/AB Brown, což je podnik, jehož generálním ředitelem byl až do roku 1998 nynější výkonný ředitel CIA A.B. "Buzzy" Krongard. (Zdroj: The Herzliyya International Policy Institute for Counterterrorism, www.ict.org.il, 21. září, The New York Times, The Wall Street Journal)

  18. 10. září 2001 4516 "put options" (očekávajících pokles hodnoty akcií) je zakoupeno pro American Airlines ve srovnání se 748 "call options". (Zdroj: ICT, viz výše.)

  19. 6.-11. září 2001 Žádné jiné letecké společnosti nevykazují obdobné pohyby na burze jako UAL a American. Objem koupí tzv. "put options" na obě letecké společnosti dosáhl 600 procent nad normál, a to v době, kdy Reuters (10.září) vydal podnikatelskou zprávu, podle níž "je pravděpodobné, že akcie leteckých společností budou stoupat."

  20. 6. - 10. září, 2001 Vysoce nezvyklé množství "put options" je zakoupeno pro Merrill Lynch, Morgan Stanley, AXA Re(insurance), které vlastní 25 procent American Airlines, a mnichovské Re. Na všechny tyto firmy mají útoky z 11. září přímý záporný vliv. (Zdroje: ICT, FTW, vol. IV., č. 7, 18. října http://www.copvcia.com/members/oct152001.html)

  21. Bylo zdokumentováno, že CIA, izraelský Mossad a další výzvědné služby monitorují obchodování s akciemi v reálném čase pomocí hypermoderních programů, údajně vyvinutých ze softwaru Promis. Účelem takového monitorování je poskytnout výzvědným službám předem varování ohledně možných teroristických útoků. Podle zpráv z června 2001 má software Promis Osama bin Laden k dispozici. Podle nedávného zpravodajství televizní stanice FOX, FBI i americké ministerstvo spravedlnosti potvdilo, že používalo systému Promis pro zjišťování výzvědných informací alespoň během letošního léta. To, zdá se, potvrzuje, že CIA měla dodatečné varování předem ohledně toho, že bezprostředně hrozí teroristické útok (Zdroje: The Washington Times, 15. června, 2001, Fox News, 16. října 2001, FTW 26. října 2001 . http://www.copvcia.com/members/magic

  22. 11. září 2001 - Generálm Mahmud z pákistánské výzvědné služby ISI, přítel Mohammeda Atty, byl jménem Talibánu na návštěvě ve Washingtonu. (Zdroj: MS-NBC 7. října)

  23. 11. září 2001 Po dobu 35 minut, od 8. 15 do 9. 05 ráno, i když Federal Aviation Authority a armáda dobře ví, že byla zároveň unesena čtyři dopravní letadla, nikdo o tom neinformuje prezidenta Spojených států. Až v 9. 30 startují vojenská letadla, ale tou dobou je už příliš pozdě. To znamená, že National Command Authority, americký Státní velitelský úřad, čekal 75 minut, než nařídil start vojenských letadel, přestože bylo známo, že byla zároveň unesena čtyři dopravní letadla. K něčemu takovému nedošlo nikdy v historii. (Zdroje: CNN, ABC, MS-NBC, The Los Angeles Times, The New York Times)

  24. 13. září 2001 Čína je rychle přijata do Světové organizace pro obchod, po 15 letech neúspěšných pokusů (Zdroj: New York Times, 30. září, 2001)

  25. 15. září 2001 New York Times informuje, že Mayo Shattuck III. odstoupil, a to okamžitě, jako šéf pobočky Alexe (A.B.) Browna u Deutschebanky.

  26. 29. září 2001 San Francisco Chronicle informuje, že 2, 5 milionu dolarů, vydělaných "put options" na American Airlines a United Airlines si nikdo nevybral. Je to zřejmě důsledkem suspendování obchodování na newyorské burze po teroristických útocích, což dalo úřadu pro kapitálový dohled Securities and Exchange Commission čas na počkat si na to, kdy si majitelé "put options" přijdou vyzvednout zisky.

  27. 10. října 2001 Pákistánský list The Frontier Post informoval, že americká velvyslankyně Wendy Chamberlainová navštívila pákistánského ropného ministra. Donedávna zrušený plán firmy Unocal na stavbu ropovodu a plynovodu z Turkmenistánu přes Afghánistán k pákistánskému pobřeží za účelem prodeje ropy a plynu Číně byl "v důsledku nedávného geopolitického vývoje" obnoven.

  28. polovina října 2001 Index americké burzy Down Jones Industrial Average, poté, co utrpěl ostrý pád, se zase zvedl. I když je stále slabý, krach americké burzy byl odvrácen tím, že vláda investovala obrovské částky do zbrojních programů, poskytla dotace pro "postižená" průmyslová odvětví a plánované škrty ve zdanění.

Zpět k článku v deníku Le Figaro z 31. října

Praví se v něm mj:

Podle různých arabských diplomatických zdrojů a podle samotné francouzské výzvědné služby obdržela CIA přesné informace ohledně teroristických útoků, jejichž cílem měly být americké zájmy ve světě i na vlastním americkém území. Nesmírně znepokojeni si američtí výzvědní důstojníci při setkání s francouzskými výzvědnými důstojníky vyžádali od Francouzů přesné podrobnosti o alžírských aktivistech, spojených s bin Ladenem prostřednictvím bank v Dubaji, aniž by vysvětlili, co přesně chtějí. Na otázku 'Čeho se v nadcházejících dnech obáváte?' odpovědili Američané nepochopitelným mlčením. V důsledku dalšího vyšetřování zjistila FBI existenci určitých plánů, které během let vypracovala CIA a její 'islámští přátelé'. Zdá se tedy, že setkání v Dubai zapadá do 'určité' americké politiky." I když Le Figaro napsal, že získal potvrzení od zaměstnanců nemocnice v Dubaji, že tam bin Laden pobýval, jak uvedeno, články, vydané 1. listopadu obsahují citáty od zaměstnanců této nemocnice, že jsou prý tyto zprávy nepravdivé. 1. listopadu CIA popřela, že by se kdy konala jakákoliv schůzka mezi personálem CIA a Osamou bin Ladenem.

Nejironičtější je, že jsme zjistili, že vlastníkem deníku Le Figaro je Carlyle Group - ona americká zbrojovka, která zaměstnává George Bushe seniora a jejímiž investory byli - až do 26. října 2001, kdy prodali své akcie - členové bin Ladenovy rodiny.

                 
Obsah vydání       5. 11. 2001
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?
5. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Jak se pokusy manipulovat média Blairovi vymstily
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Kterak převlékati se za vyvolavače biřicům se nevyplácí Štěpán  Kotrba
5. 11. 2001 Mafie z Tikrítu: Jak se dostal Saddám Husajn vražděním k moci Fabiano  Golgo
5. 11. 2001 Zabiba a král: Saddám Husajn a jeho kulturní výboje
2. 11. 2001 ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
5. 11. 2001 Policie mlčí: Byl kromě Aleše Rozehnala zatčen i Vladimír Železný?

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"   
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Pro osvěžení paměti: Jak je to s Vladimírem Železným   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"   
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září   
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Bude to dlouhodobé úsilí   
1. 11. 2001 Televize BBC: Blaira ostře kritizovali během návštěvy v Sýrii   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
1. 11. 2001 Spojené státy by se měly chovat razantněji jako imperialistická velmoc   
31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?   
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe   
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů