29. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2001

Co to je, tahle "civilizace"?

Samozřejmě, šílených nebo opravdu zlých lidí je málo, ale máme tendenci vidět společnost a stát jako pozitivnější, než ve skutečnosti jsou. Toto zkreslení způsobuje, že pak propadáme propagandě Blaira a Bushe. Civilizace, dobro, spravedlnost. To jsme schopni podporovat všichni. A tak chybné předpoklady vedou Západ k třem chybám. Zaprvé, že nás všichni obdivují. Druhou chybou je, že skoro každá taktika je přijatelná, pokud ji používáme ve spravedlivé válce, jak ji definoval svatý Augustin anebo Tony Blair. A třetí omyl je, paradoxně, naše štítivost. Jak se sluší na civilizovanou rasu, Západ se dosud vyhnul pronásledování krutých teroristů a zvolil si voňavou verzi, při níž umírají nevinní lidé na bombardování a na hladomor. Politikové nám zamlčují skoro všechno - přitom se zdá, že nerozumějí ničemu. Cíle konfliktu zůstávají grandiózní, ale výsledky jsou: vybombardovaná skladiště a popálené děti. Zatím to tedy nevypadá jako civilizace na pochodu. Vypadá to jako barbarství s vypůjčenou svatozáří, argumentovala včera komentátorka týdeníku Observer.

Válka má tvář, napsala včera Mary Riddellová v týdeníku Observer. Tvář nynější války patří Hamidu Ullahovi, jemuž je jeden rok. Leží v na nemocniční posteli v Quettě, nedaleko své matky, jejíž oči vypálila a paži rozdrtila na kusy americká bomba, která zasáhla její vesnici nedaleko Kandaháru. Hamid je jediným z jejích pěti dětí, kteří výbuch přežili. Navzdory popáleninám od šrapnelu a ranám na tváři přežije. Jeho fotografii otisklo několik britských novin a jedna verze byla zvlášť pozoruhodná. "Uměli byste dělat takovéhle snímky?" ptal se s energickým optimismem doprovodný titulek. "Účastněte se tedy soutěže o Mladého fotografa roku, kterou organizuje deník Times a firma Tabasco."

Zjevně je dobře, že noviny hledají nové talenty. Je také užitečné, že to podporují výrobci kořeněných přísad. Avšak byla by fotografie těžce zraněného britského dítěte podobným způsobem spojena se symboly aspirací a marketingu? Stalo by takové zraněné britské dítě předmětem mediálního cirkusu, který vytvářejí západní média? Nejprve záběr z dálky, pak profil, pak detail s medvídkem a pak oči dítěte, plného sedativ, jak civí do objektivu fotoaparátu. Tohle jsou ony vedlejší škody, uměle naaranžované, aby to tahalo za srdce "civilizovaných" společností, jejichž armády tu bolest způsobily.

Jak civilizovaní vlastně jsme? Velmi civilizovaní, tvrdí George Bush, který opakuje, že "tohle je konflikt na záchranu civilizovaného světa". Toto válečné heslo opakují všichni apoštolové, od Newta Gingriche ("Civilizace musí zvítězit"), až po šéfa britských konzervativců Iaina Duncana Smithe, který doporučuje, aby se začalo bojovat proti všem zemí, "které se umístily mimo rodinu civilizovaných národů". Pokud tito outsideři jsou tytéž země, které jsou na americkém seznamu zemí, které podporují mezinárodní terorismus, pak by byla celosvětově lehce dosažitelná kulturní úroveň, kterou požaduje šéf britské Konzervativní strany, jakmile budou zlikvidovány Írán, Irák, Sýrie, Libye, Kuba, Severní Korea a Súdán.

Jiné definice jsou méně přísné. Pro Fernanda Braudela je civilizace "kulturní myšlenka" a pro Emila Durkheima "morální prostředí". Pro Samuela P. Huntingtona, autora Střetu civilizací, je to sedm tektonických desek, od sinické až po ortodoxní. Pro spisovatele V. S. Naipaula je civilizací Británie, očištěná od Tonyho Blaira, jehož Naipaul loni obvinil, že "likviduje ideu civilizace v této zemi".

Spisovatelka Virginie Woolfová zašla dál než k standardní interpretaci (že je civilizace opakem barbarství), když recenzovala knihu Cliva Bella na toto téma. Pro něho byla civilizace "polední party v 50 Gordon Square v Londýně". Tak se asi dívá na pojem civilizace i George Bush, pro něhož je součástí civilizace zřejmě Pánbůh, golf, smažená kukuřice a slavnostní večeře ve fraku. Když hovoří Bush o tom, že je nutno zachránit civilizaci, vytváří dojem, že se mu stýská po nějaké ztracené utopii.

I pro ty, kdo zastávají skeptický postoj ohledně nedotknutelnosti (pro stoupence Berlusconiho "hegemonie") západní civilizace, existují problémy. Válka dělá z nás všech barbary. Při nedávném charitativním oběděm pro ženy kdosi navrhl, aby se připilo "našim sestrám v Americe". Naše sestry v Afghánistánu už nikoho nenapadly. Rockový koncert v Madison Square Garden připadal jednomu posluchači, telefonujícímu do rozhlasu, jako nechutné divadlo, v níž showbyznys zahltil soucit.

Měl pravdu. Ať máme jakkoliv hluboké sympatie pro americké a britské oběti, je přehnané sbírat miliony dolarů pro lidi s pojistkami a balíky odškodného a nedat přitom ani cent těm, kteří hladovějí jen pro to, že je o hodně lehčí jim působit bolest než bin Ladenovi. Mnoho rodin amerických mrtvých by jistě přivítalo, kdyby šlo část těch peněz chudým lidem v Afghánistánu. To, že to hudebníci na tomto koncertu vůbec nenavrhli, vyvolává obvyklé podezření, že představa světa rockové hudby, že je nutno humanitárně pomoci světa, začíná jeho vlastním egem.

Zpěváci alespoň nemají žádnou oficiální povinnost něco v této věci dělat. Když ale britská ministryně pro mezinárodní rozvojovou pomoc Clair Shortová odmítla podpořit žádost humanitárních organizací, aby bylo pozastaveno bombardování, zřejmě proto, že kdyby se to připustilo, pak jako další věc budou chtít humanitární organizace slony ze zlata, vypadalo to opravdu zbabělé. Právem však Shortová kritizovala mezinárodní společenství, které přislíbilo 500 milionů liber pro Afghánistán a dalo jen 50 milionů. Soukromě noví žoldnéři na válce vydělávají. Internetoví lékárníci nabízejí Cipro, antibiotikum proti antraxu, překupníci prodávají obrazy Twin Towers.

Daleko více znepokojující je falešná představa, že je Západ jakousi schránkou dokonalých hodnot. Už jen když zcela povrchním způsobem analyzujeme bohatou Británii, je to pochybné. Britské nemocnice a železnice usmrcují některé své uživatele a většinu jich pak frustrují. Třetina britských dětí žije v chudobě. Žadatelům o azyl, kteří mají tuberkulózu, se nedostává snímkování. Vláda poskytuje žadatelům o azyl kupóny na potraviny v tak mizivé míře, že jsou matky nuceny ředit kojenecké mléko.

Ve vesnici Beit Rima, kde zemřelo pět Palestinců, protože je Amerika na Izrael měkká, sbírají rodiny šatstvo dětí z olivových stromů a v troskách vybombardovaného domu hledají peníze. V britském městě Lewes byli do vězení odsouzeni dva adoptivní rodiče za to, že postupně ubili k smrti čtyřletého chlapce, který jim byl svěřen do péče. V městě Norwich poslal do vězení soudce Tracey Wrightovou za to, že zabila svou malou adoptovanou dceru a konstatoval, že smrt této holčičky, Lauren, v přátelské vesnici, byla tak nevyhnutelná, jako kdyby ta holčička byla sama poslána do nejpustší pouště." A tak minul v civilizaci další týden.

Samozřejmě, šílených nebo opravdu zlých lidí je málo, ale máme tendenci vidět společnost a stát jako pozitivnější, než ve skutečnosti jsou. Toto zkreslení způsobuje, že pak propadáme propagandě Blaira a Bushe. Civilizace, dobro, spravedlnost. To jsme schopni podporovat všichni. A tak chybné předpoklady vedou Západ k třem chybám. Zaprvé, že nás všichni musejí obdivovat. Druhou chybou je, že skoro každá taktika je přijatelná, pokud ji používáme ve spravedlivé válce, jak ji definoval svatý Augustin anebo Tony Blair. A třetí omyl je, paradoxně, naše štítivost. Jak se sluší na civilizovanou rasu, Západ se dosud vyhnul pronásledování krutých teroristů a zvolil si voňavou verzi, při níž umírají nevinní lidé na bombardování a na hladomor.

Jejich osud měl být spojen s krásnou budoucností. Očekávalo se, že Talibán padne rychle. V budoucnosti mělo dojít k prosperitě. Po třech týdnech války se ty předpovědi jaksi začínají měnit. Zářné zítřky, pokud to Osama bin Laden dovolí, jsou prý vzdáleny až padesát let. Politikové nám zamlčují skoro všechno - přitom se zdá, že nerozumějí ničemu.

Cíle konfliktu zůstávají grandiózní, ale výsledky jsou: vybombardovaná skladiště a popálené děti. Zatím to tedy nevypadá jako civilizace na pochodu. Vypadá to jako barbarství s vypůjčenou svatozáří.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2001
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce
16. 10. 2001 O Orlovi a hloupých zvířátkách Čeněk  Jitro
28. 10. 2001 Stížnost: Proč neměli policisté v Praze včera čísla? Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Není pravda, že Karel Březina s Markétou Jedličkovou "nechodí už pět let" Štěpán  Kotrba
29. 10. 2001 Protože lze osobní příběh zmanipulovat, nepoužije ho český novinář vůbec Jan  Čulík
29. 10. 2001 TV3: Proč se tolik bojuje o nejmenší TV? - poznámky Petra Štěpánka z RRTV
29. 10. 2001 Nové fotogalerie
29. 10. 2001 Ta úroveň: O šokujícím setkání s jedním poslancem KDU-ČSL Jaroslav  Sever
29. 10. 2001 Podivná postava povýšena! Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Je tato válka konfliktem mezi islámem a křesťanstvím? Není a nesmí být! Miroslav  Sviták
29. 10. 2001 Online rozhovor se sociologem a publicistou Janem Kellerem Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Dvojměsíčník Listy Václava Žáka je na internetu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
26. 10. 2001 Střela, která těsně minula americké stihačky   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války   
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne   
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce   
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"   
27. 10. 2001 Další civilní cíle vybombardovaly Spojené státy na území Severní aliance   
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo   
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování   
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina

Globalizace RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy