25. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Neil Godfrey - foto:Michael T. Regan, City Paper
25. 10. 2001

Nová bezpečnostní opatření na amerických letištích

Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou

Zavřete ho! Protože měl s sebou novelu o ekoterorismu "Hayduke Lives!", nepustili ho v Americe do letadla, napsal příběh mladého Neila Godfreye Gwen Shaffer v magazínu citypaper.net. Všichni vědí, že není moc dobrý nápad brát si do letadla nůž na rozřezávání krabic, učebnici pro piloty napsanou v arabštině anebo pytel záhadného bílého prášku. Avšak nyní se ukazuje, po posílení bezpečnostních opatření, že vás možná vyloučí z letecké dopravy, vezmete-li si s sebou nesprávnou knihu. - Text jsme našli minulý týden na této adrese.

Nekecáme. Stalo se to minulý týden ve Filadelfii.

Neil Godfrey dorazil ve středu 10. října asi v 9. 30 ráno na Philadephia International Airport. Dovezla ho tam přítelkyně jeho bratra tak, že měl před svým letem v 11. 40 s aeroliniemi United Airlines dost času. Godfrey chtěl cestovat do Phoenixu, kde bydlí jeho otec. Odtamtud chtěla celá rodina jet na dovolenou do Disneylandu.

Je nutno říci, že Godfrey - bratr webmastera stránek City Paper Ryana Godfreyho - nevypadá na dvaadvacetiletého kluka, žijícího v Center City, nijak neobvykle.

Onoho dne byl oblečen zcela typicky, černé dockers, tričko s logem nyní už nevycházejícího listu Phoenix Gazette a tenisky firmy New Balance. Je asi středně vysoký, nedávno si nechal nabarvit vlasy na černo a chová se tiše.

Když přistoupil Godfrey k přepážce, účednice firmy United Airlines ho informovala, že byl náhodně vybrán pro prohlídku svých zavazadel.

"To není problém," nechal si odbavit tašku a dostal palubní vstupenku. Teď už neměl nic jiného než román na čtení, nejnovější číslo časopisu The Nation, a tak se vydal letištní halou ke stojánce svého letadla.

Když procházel detektorem kovu, bezpečnostní pracovník na letišti se zamračil, když viděl, co Godfrey čte - knihy na běžícím pásu zmizely v rentgenovém přístroji.

Na obálce románu Hayduke Lives! od Edwarda Abbeyho je ilustrace mužské ruky, držící několik tyčí dynamitu. Tento román z roku 1991 pojednává o radikálním ekologovi Georgi Washingtonu Haydukovi III, který vyhazuje do povětří mosty, vypaluje traktory a provádí sabotáž i vůči jiným projektům, o nichž zastává názor, že kazí nádhernou krajinu Jihozápadu.

"V tu chvíli mě poprvé napadlo, že by tak kniha mohla být problémem," vzpomíná Godfrey.

Prošel bezpečnostní kontrolou a sedl si u východu k letadlu a dal se do čtení. Uplynulo asi deset minut a ke Godfreymu přistoupil člen Národní stráže.

"Řekl mi, abych s ním šel stranou," říká Godfrey. "Pak mi vzal tu knihu a ptal se mě, proč ji čtu.

Během několika minut, svědčí Godfrey, se k němu připojili policisté z filadelfské policie, vojáci z Pennsylvania State Troopers a bezpečnostní pracovníci letiště. Asi 10 - 12 lidí zkoumalo ten román tři čtvrtě hodiny a vypisovalo si z něho poznámky. Také se Godfreyho ptali na účel jeho cesty do Phoenixu.

Godfrey nedávno přerušil studium na Temple University a nenašel si ještě zaměstnání. To zřejmě také vyvolalo podezření bezpečáků.

"To, že nestuduju, ani ještě nepracuju, možná je vedlo k dojmu, že nemám pro co žít," spekuluje Godfrey.

Nakonec mu jeden bezpečák oznámil, že jeho kniha je "nevinná" a že bude moci nastoupit do letadla.

"Byl jsem dost otřesen," řekl. "Ale měl jsem také pocit viny, že jsem si neuvědomil, že přinést si takovouhle knihu na letiště bude problém."

Uplynulo další asi deset minut, během nichž Godfrey seděl v čekárně. Pak k němu přistoupila zaměstnankyně firmy United Airlines - Godfrey si nepoznamenal, jak se jmenovala - a informovala ho, že do letadla nebude vpuštěn, a to "ze tří důvodů".

Prvním důvodem, uvedla, je to, že četl knihu, na jejíž titulní stránce byla ilustrace s bombou. Zadruhé, uvedla, si koupil letenku 11. září (Godfrey si ji zakoupil na internetových stránkách Priceline.com těsně po půlnoci, nejméně osm hodin před útokem na Světové obchodní středisko). A posledním důvodem bylo, že Godfreyho řidičskému průkazu z Arizony vypršela platnost. Zaměstnankyně ukázala na datum na průkazu, aby to potvrdila.

"Ne," řekl jí Godfrey. "To je datum, kdy byl ten řidičský průkaz vydán."

Žena tedy ukázala na jiné datum na průkazu, 17. února 2000, a tvrdila, že to je datum, kdy vypršela jeho platnost. Godfrey jí ukázal, že toto datum ho do té doby identifikovalo jako "osobu mladší 21 let".

"Nedá se nic dělat, je už příliš pozdě," informovala ho pracovnice.

Poražený a zklamaný Godfrey si vzal své zavazadlo a za oficiálního doprovodu opustil letiště.

Když dorazil domů, udělal to, co dělá mnoho mladých mužů, když potřebují utěšit - zavolal mamince.

Ta se nabídla, že zatelefonuje letecké společnosti a pokusí se záležitost vyřešit. Úřednice z úřadu centrálních rezervací ji ujistila, že jejímu synovi nebylo navždy zakázáno létat se společností United Airlines. Rezervovala mu místo v jiném letadle do Phoenixu, tentokrát odlétalo z Philadelphie v 15. 04 toho odpoledne.

Godfrey odspěchal zpátky na letiště a román od Abbeyho nechal doma. Vyměnil ho za zdánlivě nevinnou knihu Harry Potter a vězeň z Azkabánu.

Když Godfrey dorazil na letiště asi ve 13.15, znovu mu prohledali zavazadla. Ale jak Godfrey procházel kovovým detektorem, poznal ho jeden policista. Vzal ho stranou a začal telefonovat. Nakonec řekl, že všechno je v pořádku. Ale člen Národní stráže, který stál vedle, s tím nesouhlasil.

"Tentokrát vzali mou knihu o Harry Potterovi a asi čtyři lidé ji studovali 20 minut," svědčí Godfrey.

Nakonec asi ve 13.45 se pracovníci letiště cítili spokojeni, že Godfrey není bezpečnostní hrozbou. Sdělili mu, že mu bude dovoleno nastoupit do letadla, ale až ve 14.30.

V určenou dobu provedla eskorta Godfreyho bezpečnostní kontrolou. Přihlíželo tomu alespoň patnáct různých policistů a bezpečáků. Avšak Godfreyho neodvedli k letadlu, ale do místnosti, určené pro výslechy.

"Osahali mě a nenašli nic," říká Godfrey. Ale když z této místnosti Godfrey vyšel, Burt Zastera, šéf letištního provozu, Godfreymu sdělil, že do letadla nastoupit nesmí.

"Neřekli mi důvod, sdělil mi jen, že mě o tom informuje," vzpomíná Godfrey. Zastera dal Godfreymu telefonní číslo, kde se mu mělo dostat podrobnějšího vysvětlení.

Godfreyho otec na to číslo zatelefonoval a bylo mu řečeno, že jeho syn byl vyloučen z letecké dopravy firmy United protože "dělal vtipy o bombách".

"To je absolutní lež," brání se Godfrey a vysvětluje, že nikdo na letišti s tím na něho nepřišel. A kromě toho, předpisy Federal Aviation Administration požadují, aby cestující, který dělá vtipy o bombách, byl na místě zatčen. Godfrey nebyl ani obviněn z žádného trestného činu, ani mu nikdo nenamítl, že porušuje zákon. Filadelfská policie ani o tom incidentu nesepsala protokol, jak nás informoval mluvčí policie Jim Pauley.

Ostatní bezpečnostní a letištní pracovníci se k tomuto incidentu nechtějí vyjadřovat.

Zastera tvrdí, že se "vyjadřovat nesmí" k tomu, co se stalo, protože je to bezpečnostní záležitost. Mluvčí firmy United Airlines Chris Bradwig konstatuje, že o incidentu z 10. října "nic neví".

"A i kdybych věděl, k bezpečnostním záležitostem se nevyjadřujeme," řekl.

Vedoucí pracovník firmy Aviation Safeguard, společnosti, kterou používají aerolinie United k bezpečnostním prověrkám na letišti ve Filadelfii, odmítl odpovědnost za vyloučení Godfreyho z letecké dopravy.

"Letecká společnost si sama určuje, kdo smí a kdo nesmí do letadla," sdělil nám pracovník této firmy, který odmítl uvést své jméno. "My nikoho kvůli knihám z dopravy nevylučujeme."

Mluvčí letiště Philadelphia International Mark Pesce souhlasí, že pouze jednotlivé letecké společnosti rozhodují o tom, zda dovolit cestujícímu nastoupit do letadla.

"Když projde cestující bezpečnostní kontrolou, octne se v jurisdikci letecké společnosti, My do toho nezasahujeme," řekl a dodal, že příběhy, jaký vyprávěl Godfrey, jsou poslední dobou stále častější.

Federal Aviation Authority konstatovala, že nijak nereguluje "specifické druhy materiálu ke čtení," zdůraznila mluvčí Arlene Salacová.

                 
Obsah vydání       25. 10. 2001
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv
25. 10. 2001 Rumsfeld mění názor: Bin Ladena chytíme anebo usmrtíme
25. 10. 2001 Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
25. 10. 2001 Nové předvolání: Úřady dále obtěžují Tomáše Pecinu v souvislosti s Ladronkou
25. 10. 2001 Precedenční rozsudek: ministr vysoudil omluvu od autorů komiksu Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
25. 10. 2001 Hackeři napadli stránku exilové afghánské vlády
25. 10. 2001 WHO označuje Afghánistán a Pákistán za ohniska tuberkulózy
24. 10. 2001 Střet civilizací - bohužel ano Dan  Drápal
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou
25. 10. 2001 ČRo: Chattáb verbuje čečenské dobrovolníky do Afghánistánu
25. 10. 2001 Severní aliance: Jsme připraveni dobýt Kábul
24. 10. 2001 Ivan Kytka: k profesionalizaci zpravodajství ČT jsem nedostal mandát
25. 10. 2001 Milan Knížák: "Petr Sládeček byl neprofesionální" Jan  Čulík
25. 10. 2001 MV: Lobkowitzova "Cesta změny" zaregistrována
25. 10. 2001 Na Západě má Vladimír Železný pověst podvodníka, na Východě mu udělují licence Jan  Čulík
25. 10. 2001 Městský soud v Praze: Exekuci proti Železnému podle mezinárodní arbitráže vykonejte

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii   
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 WHO označuje Afghánistán a Pákistán za ohniska tuberkulózy   
25. 10. 2001 Hackeři napadli stránku exilové afghánské vlády   
25. 10. 2001 Severní aliance: Jsme připraveni dobýt Kábul   
25. 10. 2001 ČRo: Chattáb verbuje čečenské dobrovolníky do Afghánistánu   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Střet civilizací - bohužel ano Dan  Drápal
24. 10. 2001 Pentagon: Americký vrtulník se stal v Pákistánu terčem nepřátelské palby   
24. 10. 2001 Tohle divadlo platit nechci Jan  Paul
24. 10. 2001 OSN potvrdila, že Američané vybombardovali vojenskou nemocnici   
24. 10. 2001 Obyčejní Afghánci jsou ochotni tolerovat bombardování, přinese-li zemi stabilitu