25. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 10. 2001

Zásahy v ČR proti extremistickým názorům vyvolávají obavy z minulosti

Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo

Jeden pravicový český politik bude možná stíhán za to, že se vyjádřil, že si Spojené státy teroristické útoky "zasloužily", napsal americký list Christian Science Monitor. Citoval některé české "intelektuály", kteří energicky vystoupili pro omezení svobody slova, o němž se domnívají, že je "prozápadní", a myslí si, že svoboda slova je pro středoevropskou společnost nebezpečná.

Před dvanácti lety svrhly národy Čechů a Slováků jeden z nejrepresivnějších komunistických režimů v historii. Učinily to pomocí podzemních tiskovin, atraktivní populární hudby a hromadných demonstrací. V důsledku toho je v této části světa považována svoboda projevu za něco opravdu cenného. Zároveň je ale svoboda projevu tady považována za velmi mocnou - a někdy nebezpečnou - zbraň.

Teroristické útoky z 11. září ve Spojených státech ozřejmily tento paradox v kontroverzi ohledně toho, kde by měly být limity svobody projevu.

Minulý týden řekl Jan Kopal, vedoucí představitel pravicového Nacionálně sociálního bloku, před malým, ale nadšeným davem: "Stát jako Spojené státy, který udělal tolik zla, podporoval v minulosti mezinárodní terorismus a usmrcoval nevinné civilisty například v Jugoslávii, si nic takového než takovýto útok nezasloužil."

Česká policie rychle reagovala a zahájila trestní stíhání proti Kopalovi podle zvláštních zákonů, unikátních ve Střední Evropě, které zakazují vyjadřování extremistických názorů na veřejnosti. Politikové a tisk téměř jednomyslně odsoudili [Kopalův] výrok, ale někteří lidé zde se obávají, že takové zákony by mohly být použity k útlaku kohokoliv, kdo by byl kritický vůči vládě či jejím spojencům.

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš konstatuje, že Kopalův projevu přispěl k "rozšíření terorismu" a je veřejným nebezpečím. Kopal bude stíhán za to, že "schválil trestný čin" a mohl by být odsouzen až k šesti letům do vězení.

Poprvé nyní byly tyto kontroverzní zákony omezující svobodu projevu použity v České republice pro jiný trestný čin, než je vyvolávání rasové či etnické nenávisti či podporování nacismu.

Většina Čechů reagovala na útoky z 11. září se sympatiemi a s podporou pro Spojené státy. Americké velvyslanectví v Praze bylo zaplaveno květinami a v oknech lidé rozsvěcovali svíčky, aby vzpomněli na zemřelé či prosili o mír. Ale, jak původní šok pominul, je zřejmé, že ne všichni souhlasí s proamerickými názory.

Koncem září bylo zahájeno trestní stíhání za "podporu hnutí, jehož cílem je potlačovat lidská práva" proti dalšímu muži a dva mladíci jsou stíháni za chuligánství, že proklínali Spojené státy a skandovali hesla na podporu Talibánu během minuty ticha pro oběti terorismu. V několika českých městech se také objevily letáky, charakterizující USA jako "říši zla" a policie hledá viníky.

Kopal, který dosud nebyl zatčen, tvrdí, že ani on, ani ostatní obvinění, se ničím neprovinili.

Minulý týden vyplynulo z průzkumu veřejného mínění, že zatímco 45 procent obyvatelstva schvaluje odvetu Spojených států prot tereorismu, dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny, že útoky byly způsobeny "necitlivou zahraniční politikou Spojených států", z čehož, zdá se, vyplýbá, že pro části Kopalova výroku existuje značná podpora.

Avšak čeští analytikové rychle ukazují, že je v tom jemný rozdíl. "Jen proto, že mnoho Čechů zastává názor, že si Spojené státy tyto útoky způsobily samy, neznamená, že je česká veřejnost přesvědčena, žešlo o spravedlivou odvetu za činnost Spojených států," vysvětluje Ivan Gabal, sociolog a bývalý pražský antikomunistický disident. "Rozdíl mezi vysvětlením a schválením je velmi podstatný."

Nesouhlasné hlasy v Británii, v Itálii, v Německu, ve Francii a v dalších evropských zemích vyjádřily obdobné názory a obdobně vysvětlily teroristické činy z 11. září, ale neschvalují je.

Analytikové argumentují, že kontinentální Evropa podporuje tvrdší zákony proti svobodě projevu než Spojené státy, zejména v důsledku své bolestné zkušenosti s nacismem a totalitním komunismem. "Historie nám ukázala, že poskytování volného prostoru extremistickým názorům vedlo k válce a ke katastrofám," dodává Gabal. "Těchto zákonů je zapotřebí, aby byl veřejný život udržován v rámci určitých limitů a je nutno jasně ukázat, kam není dovoleno jít."

Jak jsou posilována bezpečnostní opatření po evropském kontinentu, znovu se vynořují tradiční obavy Evropy a s nimi i tvrdší státní postoj vůči nesouhlasným názorům. Mnoho zemí přijímá zákonná ustanovení, která mají ulehčit policii a tajným službám monitorovat telefonní rozhovory a věznit podezřelé osoby. V Británii možná budou zavedeny povinné občanské průkazy, které už má většina evropských zemí. [Občanské průkazy v Británii zavedeny nebudou, britská vláda se vzdala pokusů to prosadit, pozn. JČ.]

Někteří lidé, jako Jiří Pehe, ředitel New York University v Praze, jsou znepokojeni, že by posilování zákonů proti extremismu mohlo být v dlouhodobé perspektivě škodlivé. "Mohlo by to být velmi nebezpečné," říká Pehe. "Tyto zákony fungují velmi dobře, pokud máte u moci skutečné demokraty. Ale řekněme, že by se k moci znovu dostali komunisté. Mohli by jich velmi dobře využít k umlčení opozice."

Nedávno vydal předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus seznam českých levicových [sic!] intelektuálů a spisovatelů, kteří, jak praví, ideologicky podporují terorismus proti Spojeným státům.

"[Tito teroristé] jsou jen vrcholkem ledovce," konstatuje Klaus. "Levicově orientované myšlení [filozofa Erazima] Koháka a ostatních se rovná boji proti úspěchu, bohatství, majetku, trhu, kapitalismu, neboli všeho, co symbolizuje Ameriku."

Jakub Patočka, šéfredaktor Literárních novin, se na tento seznam dostal v důsledku svých ekologických sympatií a je jedním z osob, které se obávají, že právě Klaus zneužije těchto zákonů zakazujících vyjadřování extremistických názorů-

"V těchto výrocích je obsažena hrozba, že Klaus a jeho strana připravují půdu pro kriminalizaci kritických názorů," konstatuje Patočka. "Je tomu, jako by chtěl Klaus tady v České republice vytvořit Výbor pro neamerickou činnost. Je to právě něco takového, co by mohlo vést k obnovení totality."

Očekává se, že Klaus, který stojí v čele Občanské demokratické strany, vyhraje příští rok v červenci všeobecné volby. "Označuje si své ideologické oponenty, dává je na jedinou hromadu - přesně řečeno, na tentýž ledovec - s teroristy, aby zvítězil ve volbách. To by mohlo být velmi ošklivé," varuje Pehe.

Ostatní vědci však podporují Klausův názor a argumentují, že Česká republika musí odčinit své trapné chyby v minulosti a stát se "důvěryhodným spojencem Západu".

Například, v České republice byla absolutně nejnižší podpora ze všech členských zemí NATO proto letecké údery proti Jugoslávii a Česká republika je [sic] výrobcem výbušniny z umělé hmoty Semtex, které se používá při četných teroristických útocích.

Za bývalého komunistického režimu poskytovala Česká republika podle prezidenta Václava Havla Semtex Libyi. Nyní vládne podezření, že české zbraně a materiál byly ještě loni propašovány skupinám spojeným s Osamou bin Ladenem, i když to bylo pravděpodobně proti přání české vlády.

"Teď nesmíme nechat nikoho na pochybách, kde stojíme," tvrdí Gabal. "Pro odlišné názory není v této situaci místo."

                 
Obsah vydání       25. 10. 2001
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv
25. 10. 2001 Rumsfeld mění názor: Bin Ladena chytíme anebo usmrtíme
25. 10. 2001 Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
25. 10. 2001 Nové předvolání: Úřady dále obtěžují Tomáše Pecinu v souvislosti s Ladronkou
25. 10. 2001 Precedenční rozsudek: ministr vysoudil omluvu od autorů komiksu Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
25. 10. 2001 Hackeři napadli stránku exilové afghánské vlády
25. 10. 2001 WHO označuje Afghánistán a Pákistán za ohniska tuberkulózy
24. 10. 2001 Střet civilizací - bohužel ano Dan  Drápal
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou
25. 10. 2001 ČRo: Chattáb verbuje čečenské dobrovolníky do Afghánistánu
25. 10. 2001 Severní aliance: Jsme připraveni dobýt Kábul
24. 10. 2001 Ivan Kytka: k profesionalizaci zpravodajství ČT jsem nedostal mandát
25. 10. 2001 Milan Knížák: "Petr Sládeček byl neprofesionální" Jan  Čulík
25. 10. 2001 MV: Lobkowitzova "Cesta změny" zaregistrována
25. 10. 2001 Na Západě má Vladimír Železný pověst podvodníka, na Východě mu udělují licence Jan  Čulík
25. 10. 2001 Městský soud v Praze: Exekuci proti Železnému podle mezinárodní arbitráže vykonejte

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii   
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Nové povinnosti české policie Tomáš  Pecina
25. 10. 2001 WHO označuje Afghánistán a Pákistán za ohniska tuberkulózy   
25. 10. 2001 Hackeři napadli stránku exilové afghánské vlády   
25. 10. 2001 Severní aliance: Jsme připraveni dobýt Kábul   
25. 10. 2001 ČRo: Chattáb verbuje čečenské dobrovolníky do Afghánistánu   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   
25. 10. 2001 Ivan Gabal: Pro odlišné názory teď není v ČR místo   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy
24. 10. 2001 Střet civilizací - bohužel ano Dan  Drápal
24. 10. 2001 Pentagon: Americký vrtulník se stal v Pákistánu terčem nepřátelské palby   
24. 10. 2001 Tohle divadlo platit nechci Jan  Paul
24. 10. 2001 OSN potvrdila, že Američané vybombardovali vojenskou nemocnici   
24. 10. 2001 Obyčejní Afghánci jsou ochotni tolerovat bombardování, přinese-li zemi stabilitu