22. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 10. 2001

Islám se stal svým vlastním nepřítelem

Muslimové po celém světě v současnosti odmítají se podívat střízlivýma očima na problém vlastní kultury. Od Egypta až po Malajsko odmítají muslimové považovat terorismus za muslimský problém, i když v muslimských zemích dochází k terorismu velmi často a jeho obětí jsou nejčastěji právě muslimové. Autoritativní islámští vládci, kteří se nyní přidali ke Spojeným státům v "protiteroristické koalici" hodlají zneužívat svého postavení k potlačení umírněné opozice ve svých zemích, argumentoval včera v týdeníku Observer Ziauddin Sardar.

Jednání Organizace islámské konference, které se minulý týden konalo v Qataru, odsoudilo útoky z 11. září, ale odmítlo za ně přijmout jakoukoliv odpovědnost. Namísto, aby se pokusilo přímo se zabývat tímto problémem, znovu byli účastníci jednání přinuceni, aby se připojili ke "globální koalici".

Terorismus je muslimským problémem z celé řady velmi dobrých důvodů. Zaprvé, k většině teroristických útoků dochází v islámském světě. V Pákistánu je například teroristické násilí na denním pořádku. Zemí kočují skupiny fanatiků, jako například Vojáci Prorokova společníka nebo Vojáci Mohammedovi, a šíří jí hrůzu a děs. V Egyptě usmrtili příslušníci organizace Islámská svatá válka turisty a členové extremistické organizace Gama e-Islami proměňují život obyčejných muslimů v živoucí peklo. Organizace Abu Sayyaf na Filipínách vůbec nebojuje za "osvobození" - je to jen banda krutých únosců, kteří bez váhání vraždí muslimy.

Saúdská Arábie, Indonésie, Alžírsko, Bangladéš, Libanon, Írán - sotva existuje muslimská země, kterou netrápí terorismus.

Není tedy divu, že navzdory 11. září patří většina obětí terorismu také mezi muslimy. Je tomu tak zejména, vzhledem k tomu, že si musíme uvědomit, že násilí a brutalizace se staly normálním způsobem života v úsilí o sebeurčení v zemích, jako je Palestina, Kašmír a Čečensko. Teror a protiteror vytváří nekonečný cyklus, v němž přišli nesčetní muslimové o život.

Takže je terorismus a hrůza a následky, které plodí, daleko podrobněji známější muslimům než všem ostatním lidem.

Přestože však byli muslimové šokováni a sympatizují s obětmi zvěrstev ve Spojených státech, muslimové tvrdošíjně odmítají začít považovat terorismus za svůj interní problém. Muslimský svět sice trpí, ale muslimové viní skoro každého kromě sebe samých. Vždycky je to "Západ", CIA, Indové, sionisté - ti pořád připravují nová spiknutí.

Tento postoj znamená, že nejsou muslimové schopni zabývat se problémy chronického terorismu ve svých zemích. Silná míra násilí, vládní teror vůči vlastnímu obyvatelstvu, teror opozičních skupin i jednotlivých frakcí, se stal natolik přímou součástí diskursu politiky, která selhala, že se teď považuje za něco zcela normálního.

Liberální muslimové nalezli v Američany vedené koalici proti Talibánu ideální náhražku za sebezkoumání vlastních postojů a za vlastní kritické úsilí vyřešit si vlastní problémy.

Koalice, která nyní vede válku proti terorismu v Afghánistánu, vytváří pro muslimy další nebezpečí. V nerozlišující politice této koalice jsou prvními lidmi, proti nimž se postaví váhající muslimské státy právě nezřídka se vyskytující hlasy zdravého rozumu v těchto zemích. Jak konstatoval Anwar Ibrahim, bývalý náměstek premiéra v Malajsku a jeden z mála jasných a rozumných hlasů, věc demokracie v islámských zemích "zaznamená nyní regresi o několik desetiletí, protože vládnoucí diktátoři využijí svou účast v globální válce proti terorismu k terorizování svých kritiků a disidentů".

Anwar to sám ví velmi dobře. Tento článek napsal z vězení, kde si odpykává patnáctiletý trest. Jeho zločin? Postavil se proti tyranii vlády malajského diktátora Mahathira Muhammada.

Nyní není doba, píše Anwar, vyvolávat protiamerické pocity anebo kritizovat americkou zahraniční politiku. Je doba na to ptát se, "jak je možné, že muslimský svět mohl v jednadvacátém století vytvořit bin Ladena".

Odpověď má dvě části. Anwar naznačuje první. V muslimském světě prostě nikde není prostor na vyjadřování odlišných, "disidentských" názorů. Autokratické, teokratické, despotické režimy nedovolují politickou svobodu, myšlení je zakázáno, a normou je brutální útlak. Za takových okolností se pak stává násilí jedinou formou k vyjádření nesouhlasu.

V mládí založil Anwar Ibrahim dynamické islámské hnutí. Strávil jsem také své mládí tím, že jsem pracoval pro různá islámská hnutí: tak jsme se poprvé seznámili v internacionalismu celosvětového muslimského společenství, které nemá hranic. A právě v islámských hnutích musíme hledat druhý důvod pro násilí, které nyní trápí muslimské společnosti.

V šedesátých a v sedmdesátých letech představovala muslimská hnutí, jako Jammat-e-Islami v Pákistánu a Muslimské bratrstvo v Egyptě naději, jazyk spravedlnosti, ideál samostatnosti pro množství lidí, žijících v chudobě. Objevilo se množství islámských hnutí a iniciativ a bojovali jsme proti diktaturám a despotismu v muslimských společnostech.

Avšak tato hnutí se stala zrcadlovým obrazem toho, proti čemu bojovala. Jejich vedení přešlo od intelektuálů k pologramotným demagogům. Islámská hnutí vytvořila fanatický extremismus, fundamentalismus, který je tak autokratický, neliberální a represivní, jako jsou diktatury, které tato hnutí chtějí svrhnout. Namísto aby dovolily debatu a nový, tvůrčí způsob myšlení o současném významu islámu, fundamentalistické ideje se staly něčím, za co se má umírat a nakonec pro co se mají vraždit jiní lidé v čisté nenávisti.

Selháním islámských hnutí je jejich neschopnost vyrovnat se s moderností, poskytnout modernosti realistický, udržitelný, vlastní islámský výraz. Namísto abychom se snažili řešit množství problémů, které trápí muslimskou existenci, je pro islám řešením slepě následovat úzkoprsé náboženské osoby a otrocky se podrobovat neschopným obskurantistům. Namísto toho, aby vstupovali do reakce s vnějším světem, proměnili islám v etiku samostatného, izolovaného, zanedbaného světa, který neguje ostatní svět.

Boj proti násilí v muslimském světě je něčím daleko víc než bojem proti vražedným fanatikům, jako je Talibán. Anebo despotům, jako je Saddam Husajn a Mahathir Mohammed. Je to také boj proti islámským hnutím, jejichž simplistická a agresivní rétorika často omlouvá fanatiky a démonizuje všechno ostatní absolutistickým, nezpochybnitelným způsobem, jehož užívá totalitní myšlení.

Není obtížné najít řešení pro problémy muslimských společností - jen je obtížné začít o těchto řešeních mluvit. Politická svoboda, otevřená diskuse, osvobození společnosti, aby byla občanská, pluralistická a lidská - to jsou zjevná řešení. Ale islámská hnutí se stala pro tato řešení překážkami.

Potřebujeme racionální, tvůrčí přístup a kritickou uvědomělost. To byly oblíbené výroky Anwara Ibrahima. Ale nejčastěji zdůrazňoval obrovský význam pokory. Pokory přiznat si vlastní chyby a nedostatky.

Ziauddin Sardar je autorem knihy Introducing Islam (Icon Books, 8.99 liber)

                 
Obsah vydání       22. 10. 2001
22. 10. 2001 Američané "zasáhli v Afghánistánu nemocnici"
22. 10. 2001 Grossovo ministerstvo navrhuje zavést běloruský model svobody shromažďování Tomáš  Pecina
21. 10. 2001 Připravovaná novela shromažďovacího zákona
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Policii ČR: Proč nemohu dokázat, že mi Irák nevydá pas Majid  Majed
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem
22. 10. 2001 Báječné "sjezdové retro" v České televizi Ondřej  Čapek
22. 10. 2001 Telefonní hlasování v ČT: "Co jste si to zase vymysleli za problém?"
22. 10. 2001 ČT zmanipulovala telefonní hlasování o Afghánistánu Vratislav  Kuchař
22. 10. 2001 Zaměstnanec ATS Praha: Hlasování v ČT "zmanipulováno nebylo" Daniel  Veselý
22. 10. 2001 V nelegálním konkursu na ředitele ČT zůstali tři kandidáti Tomáš  Pecina
22. 10. 2001 Slovensko: Neznámi páchatelia chceli násilím vniknúť do bytu zastánca práv Rómov
22. 10. 2001 Oznámení: Mezinárodní konference o problémech Romů
21. 10. 2001 Fotogalerie z páteční protiválečné demonstrace Tomáš  Pecina
18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"
22. 10. 2001 Rádi budeme publikovat články se slovenskou tematikou
22. 10. 2001 Český klavírista získal v Londýně druhou cenu
19. 10. 2001 Hackerům se zdařil další průnik na stránky Českých novin Tomáš  Pecina
19. 10. 2001 Každé zdržení při vyrovnání s CME bude stát ČR 100 000 dolarů denně
20. 10. 2001 Proč je ČTK tak pomalá?
19. 10. 2001 Ministr zemědělství se brání před nařčením ze spekulací s pozemky a spolupráce s StB
22. 10. 2001 Útoky na Jakla jsou útoky na kapitalismus Ivana  Haslingerová

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii   
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy   
19. 10. 2001 Komik "Mr. Bean" protestuje proti návrhu trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti"   
18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"   
18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu   
17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům   
17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky   
16. 10. 2001 "Odsuzujeme cenzuru americké vlády vůči sdělovacím prostředkům"   
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák   
14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2001 Báječné "sjezdové retro" v České televizi Ondřej  Čapek
22. 10. 2001 ČT zmanipulovala telefonní hlasování o Afghánistánu Vratislav  Kuchař
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
21. 10. 2001 Fotogalerie z páteční protiválečné demonstrace Tomáš  Pecina
20. 10. 2001 Proč je ČTK tak pomalá?   
20. 10. 2001 První mrtví američtí vojáci   
19. 10. 2001 Američtí vojáci se už v Afghánistánu "účastní operací"   
19. 10. 2001 Ministr zemědělství Fencl v Den smutku střílel Hanka  Hricová
19. 10. 2001 Trestní oznámení Tomáš  Pecina
18. 10. 2001 Policie ČR: Kam se obrátit o radu, dostanete-li "podezřelý balíček"   
18. 10. 2001 Spravedlnost nebo pomsta? Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Brezinovy hyeny Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Humanitární organizace: Zastavte bombardování, v Afghánistánu hrozí hladomor 7,5 milionů lidí   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
16. 10. 2001 Jásir Arafat v Londýně: může Blair v boji proti bin Ladenovi pomoci Palestincům?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost   

Arabské listy - názory na svět islámu RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
16. 10. 2001 Jásir Arafat v Londýně: může Blair v boji proti bin Ladenovi pomoci Palestincům?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu