Občané v ČR trpí bídou a asociálním chováním státních institucí

16. 2. 2018

čas čtení 3 minuty
V zásadě s Vaším článkem souhlasím, píše Daniel Šatra.

Mám však alespoň dvě poznámky. 

Píšete:

"Česká společnost má neřešitelný problém. Míra občanské, politické gramotnosti je zoufale nízká. V systému zastupitelské demokracie se to projevuje tím, že lidé nejsou schopni volit zástupce, kteří by jim pomohli řešit jejich vlastní problémy. Převaha populistů, oportunistů a nesystémových politických projektů ve sněmovně a boj o identitu tzv. tradičních politických stran jsou toho důkazem."

A koho jako mají volit? :) Vy zde takové (kýžené) systémové strany vidíte? Sociální demokracie se posledních 15 let stará jen o prebendy svých papalášů a Eric Best ji zcela po právu nazývá ČSSD a.s. O ODS a TOP 09 s jejich asociálními programy např. Drábkovou reformou snad ani nemá cenu mluvit. Co jiného než frustraci a nesolidárnost s válečnými uprchlíky a migranty můžeme čekat?



V situaci, kdy 1/10 občanů žije na hranici bídy nebo pod ní. Každý 10 občan nad 15 let je v exekuci, a to pravděpodobně ne z důvodu, že musel mít televizi s třímetrovou úhlopříčkou.

Jen já znám několik lidí, co mají exekuce kvůli zdravotnímu pojištění. A to s likvidační výší tzv. nákladů vymáhání.

Léta života na dně, potažmo život v šedé ekonomice.

Jak proboha můžete chtít, aby lidi volili jako ve Finsku. Nevěřím, že ve Finsku je taková bída a asociálnost státních institucí. Zrovna včera jsem potkal chlapce (těsně před třicítkou) s berlou, žebrajícího o drobné. Přesto, že měl 3.stupeň invalidity a měl dostávat ubohých 10.000 Kč, dostával 
pouze 3.000 Kč.

A to se táhne měsíce. Z čeho mají tito lidé žít a kde? O lidech s ať už z jakýchkoli důvodů neodpracovanými roky pro přiznání důchodu doslova živořícími na pokraji společnosti ani nemluvím. Podezírám úřady a jejich vedení ze záměrného odmítání výplat sociálních podpor. Toto není stav posledních pár let či měsíců, ale ustálená praxe v ČR. Včetně zákonů.

Nezlobte se, ale přijde mi, že i levicově smýšlející publicisté, jako jste Vy, nejsou často schopni podržet ve vědomí pět reálií života v ČR a utvořit z nich závěr.

A ten věru není radostný. 

Sám jsem volil Piráty, ti aspoň ve svém programu zmiňují ty exekuce. Ale to je asi právě ta nesystémová strana, jak jsem pochopil z nekolika povolebních článků na BL. 

A záverem bych poznamenal, že exekuční zákon vznikl za vlády MZ, ale ty "systémové" strany už ho mohly během tří volebních období změnit. Třeba na německou podobu.

Ale ty místo toho melou o "západní orientaci a hodnotách". To je hodně černej humor:) 

1
Vytisknout
9234

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2018