10. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2001

Arabové

Letecké údery proti Afghánistánu jsou obrovským bin Ladenovým vítězstvím

Arabské vlády neragovaly příliš výrazně na americké letecké údery proti Afghánistánu, ale v arabských městech byla nálada silně ve prospěch Osamy bin Ladena, o němž se ukazuje, že je daleko vážnější oponent, než se Spojené státy a Británie zprvu domnívaly. Hrozí nebezpečí, že se v důsledku amerických úderů proti Afghánistánu stává bin Laden daleko mocnějším než kdy předtím. Mezi Araby je rozšířené přesvědčení, že ve válce vítězí právě bin Laden a nikoliv Spojené státy. Shrnujeme analýzu Ewena MacAskilla z deníku Guardian ze dne 9. 10. 2001.

Bin Ladenovi se daří úspěšně polarizovat veřejné mínění. V neděli projevil taktickou moudrost tím, že zveřejnil své video krátce po amerických leteckých úderech. Zabýval se v něm třemi hlavními skutečnostmi, které Arabové považují za křivdy: izraelsko-palestinský konflikt, sankce proti Iráku a přítomnost amerických vojsk v Saúdské Arábii. Také se zmínil o tom, že shození amerických atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki bylo příkladem amerického "světového zločinu".

Je riskantní příliš generalizovat, ale začátkem týdne byl na mnoha místech na Blízkém východě vnímán tento konflikt černobíle, přesně jak si to přál bin Laden, jako konflikt mezi Západem a islámem."Je jasné, že tato válka útočí proti islámskému a muslimskému obrození," uvedl v pondělí Džamil Abu-Baker, mluvčí největší jordánské opoziční organizace Muslimské bratrstvo.

Abu Hassan, 50, pracovník realitní kanceláře v prozápadním Bahrainu reagoval pozitivně na bin Ladenovu výzvu k svaté válce proti Západu. Zdůraznil, že všichni muslimové by měli "povstat a podporovat" Afghánistán. "Amerika chce ovládat svět. Cožpak nejsou izraelské útoky na Palestince teroristickým činem? Chystá se snad Amerika bombardovat Izrael?"

Konalo se nepříliš velké množství pouličních demonstrací, ale to by se mohlo změnit, pokud se budou v televizích vysílat záběry afghánských civilních mrtvých. Pokud lidé kde demonstrovali, bylo to na podporu bin Ladena. Při pondělní palestinské demonstraci v Gaze, při níž byly zastřeleny dvě osoby v potyčkách s palestinskou policií, nesli studenti fotografie bin Ladena a skandovali jeho jméno. Mimo Blízký východ se konaly demonstrace na podporu bid Ladena v muslimských zemích v Africe a v Asii. V Súdánu studenti skandovali: "Ať žije bin Laden." Na Zagazig University severně od Káhiry skandovali studenti: "Naši vládci, proč mlčíte? Dostali jste příkazy z Ameriky?"

Moc

V Kuvajtu, v jedné z mála arabských zemí, které otevřeně v pondělí podpořila Spojené státy, přiznali i umírnění občané, jako Hadi Abbas, majitel obchodu, 25, že podléhají kouzlu bina Ladena. Abbas uznal, že se měl bin Laden zaměřit na "vojenská postavení a ne na nevinné civilisty", avšak vyjádřil názor, že je bin Laden "silná muslimská osobnost".

Ali Muhsen Hamid, velvyslanec Arabské ligy v Londýně, trval na tom, že prý se omezuje bin Ladenova podpora na minimální menšinu. "Nikdo se nedomnívá, že bin Laden osvobodí Palestinu či Golanské výšiny. Neslouží zájmům arabského světa ani islámu." Ale přiznal: "Možná budou nyní lidé vyjadřovat bin Ladenovi podporu a sympatie, protože zaujmou názor, že je obětí války, která je nespravedlivá a vede se bez konkrétních důkazů. Avšak nikdo si nemyslí, že může bin Laden tvrdit, že by se mu podařilo osvobodit okupovaná území." Hamid bagatelizoval bin Ladenovo video: "Je to jenom rétorika. V Palestině jde o intifádu, nikoliv o výkřik z afghánských hor."

Avšak pro americkou a britskou vládu by mělo být zdrojem znepokojení, že bin Laden vyčkal se zveřejněním videa až do doby po začátku leteckých úderů. Měl pět let na to, aby si naplánoval svou ofenzívu a zdá se, že je každý jeho manévr velmi pečlivě promyšlený. Jeho strategií je zatáhnout Spojené státy do regionálního konfliktu v naději, že jeho důsledky destabilizují země, jako je Saúdská Arábie, a v nich pak zvítězí islámské fundamentalistické skupiny.

Někteří pozorovatelé se domnívali, že bin Ladenovo video vůbec nebylo chytré a že bude mít záporné důsledky. Mohammad Sayed Said, politolog v Káhiře, uvedl, že v tomto videu bin Laden "nepřímo, ale silně" přiznal svou vinu při útocích z 11. září. To se my prý "opravdu vymstí," uvedl. "Lidi dospějí k názoru, že jde o svého druhu přiznání a zhnusí se jim to." Ale to je jen menšinový názor.

Atraktivnost bin Ladena spočívá v tom, že je to asketická postava, člověk žijící v jeskyni a přitom se dokáže protivit moci Spojených států - a jeho video potvrdilo tento image. Fundamentalistický muslimský duchovní v Londýně Abu Hamza přivítal americké letecké údery proti Afghánistánu jako úspěch pro bin Ladena: "Byla to noc vítězství pro bin Ladena, protože ukázal, že tohle je přesně onen typ agrese, jakou Američané používají proti Palestincům. Je to jako dát facku obrovi a pak před ním utéci. Jestliže Američané tuto válku vyhrají, nebude to pro ně triumf."

Je pravda, že lidé všeobecně pociťují sympatie pro oběti útoků v New Yorku a ve Washingtonu, avšak zároveň existuje široce rozšířený pocit nespravedlnosti na Blízkém východě, že nyní útočí Spojené státy na bin Ladena bez důkazů, alespoň bez důkazů, které by byly zveřejněny.

Důkazy

Hamza z Jemenu, který přišel o oko a obě ruce v bojích na straně muslimů v Bosně, opakoval názor, který byl počátkem tohoto týdne slyšen na Blízkém východě skoro všude: "Tony Blair uvedl, že důkazy proti bin Ladenovi by u soudu nestačily. To přece nestačí pro zahájení války. Myslím si, že Západ to přehání a proměňuje bin Ladena v mučedníka."

A to je právě nebezpečím pro mezinárodní koalici. Jestliže bude bin Laden usmrcen bombou anebo ho zabijí speciální jednotky, stane se mučedníkem, symbolem odporu pro budoucí muslimské fundamentalisty. Jestliže bude zatčen a postaven před soud, vyvolá tím problém pro každou zemi, která ho bude držet ve vazbě, protože ta země bude zranitelná vůči opakovaným únosům nevinných osob, ve snaze donutit i k propuštění bin Ladena.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2001
9. 10. 2001 Americké letecké údery proti Afghánistánu usmrtily 4 pracovníky OSN
10. 10. 2001 Tak nám ještě nezabili toho bin Ládína, paní! Jan  Paul
10. 10. 2001 Afghánistán: Americká armáda nemá tušení, co znamená dodávat hladovějícím potraviny
10. 10. 2001 Bush a Blair už na Blízkém východě prohráli v debatě
10. 10. 2001 Letecké údery proti Afghánistánu jsou obrovským bin Ladenovým vítězstvím
10. 10. 2001 Kdo bude vládnout po porážce Talibánu
10. 10. 2001 Jsou-li média soustředěna na terorismus v Americe, je možno publikovat vlastní špatné zprávy
9. 10. 2001 Bin Ladin: "To, co Amerika nyní okusila, je jen odvar toho, co jsme okusili my"
9. 10. 2001 Afghánistán - země uvězněná v horách svých tradic Fabiano  Golgo
9. 10. 2001 Kartágo musí být zničeno Fabiano  Golgo
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
10. 10. 2001 Online rozhovor s Jiřím Svobodou Tomáš  Pecina
9. 10. 2001 Mašinérie, která vás pohltí Jiří  Ullmann
9. 10. 2001 Ministr vnitra nejpopulárnějším politikem v ČR Štěpán  Kotrba
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
10. 10. 2001 Kam nás až zavedou naši nejjasnější? Radek  Batelka
10. 10. 2001 Proč si lidi libují v násilí? Miroslav  Sviták
10. 10. 2001 Je potřeba vyvraždit militantní stoupence islámu Jan  Bláha
9. 10. 2001 Pubertální výrostci? Nikoliv! Dominik Joe Pantůček
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2001 "Rádio Svobodná Evropa je bezpečnostním rizikem hlavního města"   
10. 10. 2001 Proč si lidi libují v násilí? Miroslav  Sviták
10. 10. 2001 Kam nás až zavedou naši nejjasnější? Radek  Batelka
10. 10. 2001 Je potřeba vyvraždit militantní stoupence islámu Jan  Bláha
10. 10. 2001 Kdo bude vládnout po porážce Talibánu   
10. 10. 2001 Afghánistán: Americká armáda nemá tušení, co znamená dodávat hladovějícím potraviny   
10. 10. 2001 Bush a Blair už na Blízkém východě prohráli v debatě   
10. 10. 2001 Letecké údery proti Afghánistánu jsou obrovským bin Ladenovým vítězstvím   
9. 10. 2001 Humanitární organizace odmítají spojování pomoci pro Afghánistán s bombardováním   
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
9. 10. 2001 Afghánistán - země uvězněná v horách svých tradic Fabiano  Golgo
8. 10. 2001 Když Západ pronásleduje bin Ladena, proč není ve vězení Ariel Šaron?   
8. 10. 2001 Jak reagoval americký tisk   
8. 10. 2001 Klepetko a Vochomůrka Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal