Za výsledky těchto voleb nesou odpovědnost politici, ne voliči

19. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Pokud jde o D'Hondtovu metodu, tak podle mne se nejméně zodpovědně chovají STAN, TOP09 a KDU-ČSL. Psal jsem o tom už v březnu tohoto roku:

„Možná ale také pomohou Babišovi sestavit většinovou jednobarevnou vládu. Totiž podle zmíněných průzkumů volebních preferencí se stále nezdá, že by „třetí síla“ mohla překonat oněch nutných 10% hlasů. Pokud by tyto hlasy vypadly, rozdělí se takto propadlé mandáty mezi vítěze voleb, což pro ANO bude znamenat výraznou výpomoc.

Je ovšem pravdou, že pro STAN je „třetí síla“ vynikající věc, neboť bez ní by se těžko mohlo po rozvodu s TOP09 dostat do Sněmovny. „Mistrovský kousek“ ze strany STAN by bylo, kdyby takto jaksi jednou ranou vyřadilo ze Sněmovny sebe, TOP09 i KDU-ČSL. Tři mouchy jednou ranou.“

https://blisty.cz/art/86244-treti-sila-a-tri-mouchy-jednou-ranou.html

Pokud TOP09 skutečně myslí vážně svůj boj s Babišem, proč mu pomáhá tím, že má Miroslava Kalouska jako lídra? To opravdu nebyla možná změna? TOP09 bude podle průzkumů hlavní poražený těchto voleb. Před čtyřmi lety měla 12%, nyní – zdá se – se sotva dostane do Sněmovny. Voliči KDU-ČSL, STAN a TOP09 jsou naprosto zbytečně rozmělňováni mezi tyto tři strany. Kdyby ANO bylo vnímáno těmito politiky jako skutečné nebezpečí – ale KDU-ČSL je s ANO ve vládě a výrazné křídlo této strany, zosobněné Jiřím Čunkem, Babiše jasně preferuje před „tradičními stranami“ – rozhodně by se spojili.

Nejvíce mi ale vadí představa, že voliči mají nyní něco zachraňovat, co politici systémově zkazili. To je velmi nerealistická, mesiášská optika. Jak může např. volební lídr ČSSD pár dní před volbami tvrdit, že úhlavní nepřítel ČSSD je Okamura, když jeho strana systematicky šíří xenofobii, strach z muslimů a uprchlíků, odpor k EU kvůli regulaci zbraní? Copak ČSSD nechce kvůli zbraním měnit Ústavu? Kdy se Zaorálek jako ministr zahraničí jasně vymezil vůči nesmyslné zahraničněpolitické orientaci ČR na Orbána a Kaczynského? Vždyť sociální demokraté už dlouho dělají Okamurovi volební kampaň.

https://www.novinky.cz/domaci/452229-zaoralek-muj-uhlavni-nepritel-je-okamura-ne-babis.html

Můžeme se donekonečna přít a hádat o to, jak by měl volit ten či onen, aby tento stát zachránil, ale pokud politiku dělají takoví lidé, tak prostě není šance. Změna musí přijít ze strany politické nabídky, nikoli ze strany „správně volících voličů“. Nelze ani spoléhat na nějaké bájné nevoliče, kteří se desítky let nezajímají o politiku, a nyní budou správně volit a všechny nás zachrání. Jestli např. ODS ztratila své voliče, musí se snažit získat je zpět. Není pravda, že ti voliči se najednou z ukázněně a demokraticky volících lidí, dokud volili ODS, stali idioty a zločinci, kteří chtějí škodit a ničit tuto zem, když volí ANO. Problém není ve voličích, problém je v politických stranách. Změnit se musí politické strany, musí mít zpětnou vazbu, která nereaguje na neustálý propad neustálým omíláním toho, co k tomu propadu vede. A propad tradičních stran se u nás odehrál dávno před uprchlickou krizí, dávno před výrony xenofobie a nenávisti k EU… tohle toxické prostředí je zoufalou snahou utáhnout voliče na „lidová témata“, když už těm stranám nevěří ani nos mezi očima. Zkoušeli to takto Hašek a Škromach. ČSSD s tímto přístupem klesá k hranici 10%. Kdy se z toho někdo poučí? A může vůbec? Může se z tradičních stran stát ještě někdy něco důvěryhodného?







0
Vytisknout
10855

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017