Británie "použije armádu pro ochranu hranic před občany EU"

18. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Registrace 3 milionů občanů Evropské unie žijících v Británii začne začátkem roku 2018, oznámila britská konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddová. Informovala, že ministerstvo vnitra k tomu zaměstná nových 1200 úředníků. Ministerstvo financí poskytlo 50 milionů liber (1,5 miliardy Kč) pro financování počátečních nákladů nového registračního systému pro evropské "cizince". Ministerstvo vnitra bude s ministerstvem financí teprve jednat o tom, kolik dalších peněz bude zapotřebí od března 2018 na provoz nového registračního systému.

Tohoto systému, těchto a dalších nákladů a problémů by nebylo vůbec zapotřebí, kdyby se britská vláda začala chovat rozumně a brexit zrušila.


Poslancům Dolní sněmovny bylo také oznámeno, že pokud nedojde s Bruselem k dohodě o brexitu, britská vláda vyšle na hranice země hlídkovat armádu. Ministerstvo vnitra také provádí najímání dalších 300 imigračních úředníků.

Ministryně vnitra potvrdila, že Británie dosud nedosáhla dohody s Bruselem ohledně rodinných příslušníků evropských občanů žijících v Británii. Evropská unie trvá na tom, že občané EU žijící v Británii musejí mít právo si do země přivézt své rodinné příslušníky jako dosud, britská vláda to odmítá.

Z prozrazené verze návrhu dokumentu britského ministerstva vnitra o imigraci vyplývá, že budoucí imigranti do Británie z EU dostanou jen provizorní povolení k pobytu na dva roky a jen ti, kteří budou mít vysokou kvalifikaci, budou moci dostat dočasné povolení k pobytu na tři až pět let.

Aktivisté usilující o zachování práv občanů EU v Británii zdůrazňují, že nechtějí, aby registraci občanů provádělo britské ministerstvo vnitra, které dělá děsivé chyby a ničí tak životy lidí.

Aktivisté si stěžovali Evropské komisi, že britské ministerstvo vnitra odeslalo 100 evropských občanům omylem letos deportační dopisy, vyzývající je, aby okamžitě opustili Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10361

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017