EU by si měla z katalánské krize vzít ponaučení

18. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Španělský premiér Mariano Rajoy dosud ve sporu o katalánskou nezávislost tahá za delší konec, píše Barbara Weselová. Ale Evropa by se měla z krize poučit a snažit se příště vyhnout takovým místním erupcím.


Nálada v Barceloně připomíná ráno po celonoční oslavě. Politická kocovina a pocit bezmoci.

V ulicích probíhají potyčky s policií při velice emocionálních demonstracích za a proti nezávislosti. Ale co dál? Katalánský premiér Carles Puigdemont není na výši situace; snaží se získat čas, zatímco Madrid neodpouští - a má převahu.

Evropské vlády by se měly pořádně podívat na to, jak se situace v Katalánsku vymkla z rukou - a vzít si z toho ponaučení. Ignorování populistických hnutí nepomáhá, ani nechat jejich požadavky narazit do zdi. To jen přilévá do ohně narativu utlačovaných a zapomenutých, kteří tvrdí, že musí vzít věci do vlastních rukou a vynutit si svá práva bez ohledu na cenu. Nepružnost Mariana Rajoye podporuje katalánské secesionisty, kteří kdysi nebyli ničím víc než menšinovým hnutím. Británie, když došlo na skotský pokus o nezávislost, jednala mnohem moudřeji a demokratičtěji.

Je těžké říci, odkud vzali svou dětskou víru, ale příznivci nezávislosti v Katalánsku byli přesvědčeni, že je Evropa jaksi přijde zachránit. Jak spektakulárně se přepočítali, když EU je postavena na vládě práva v přísném smyslu. Smluvními stranami EU jsou existující národní státy. EU nemá žádný zájem podporovat secesionisty, jedno jakého druhu. Nenajde se žádný představitel Bruselu coby oficiální zprostředkovatel - to je nemyslitelné.

Ale pro evropské lídry tu máme lekci z katalánské krize: Populismus v různých svých formách tu s námi zůstane. A jakkoliv je to nepříjemné, na evropské úrovni je třeba vytvořit systém včasného varování, abychom se vyhnuli policejnímu násilí jako v Barceloně.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8486

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017