Proč volím Zelené

19. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Takže, komu „to hodím“ za tři dny ve volbách do Poslanecké sněmovny? Ty z vás, kdo mě znají, to asi moc nepřekvapí, ale ve volbách tento týden dám hlas Straně zelených, píše na Facebooku Honza Janoušek. Vím, že nejeden z kamarádů a známých váhá, zda nám to hodit, když mají podle průzkumů větší šanci např. Piráti nebo je tu ta stará dobrá TOP 09. K Pirátům sice chovám jisté sympatie, což ovšem nemění nic na tom, že to je podle mě tematicky značně úzkoprofilová strana, která je v mnoha jiných věcech, než je například transparentnost a digitalizace veřejné správy, dost nečitelná. Piráti navíc nevylučují, že půjdou do vlády s Babišem, což je podle mě dost zásadní problém.

ANO není demokratická strana, ale nástroj privatizace tohoto státu estébáckým oligarchou pod oficiálně nepřiznaným heslem „řídit stát jako mafiánskou firmu“. To by neměla podle mě legitimizovat vládní spoluprací žádná slušná skutečně demokratická strana, zvlášť když mobilizuje voliče s hesly jako „pusťte nás na ně“.

TOPka se sice nyní hrdě hlásí k odhodlání bojovat s Babišem, k evropanství, akcentu na lidská práva apod., aniž by ovšem za dlouhá léta, co je v parlamentu, něco v těchto věcech skutečně dělala. Předseda strany Kalousek schovávající se decentně za motýlek slušného pana knížete a afro frikulína (free&cool&in) Dominika Feriho přitom nese podle mě nemalý podíl na deziluzi české veřejnosti z fungování tohoto státu a tedy i na politickém vzestupu lidí jako je Babiš nebo Okamura.

Strana zelených neformuluje svůj program s pomocí PR agentur či podle toho, co by „se mohlo dneska lidem líbit“. Akcentujeme mimo jiné pro mě zcela zásadní témata jako je ochrana životního prostředí, rozvoj občanské společnosti, proevropské směřování naší země, ochranu lidských práv a rovných příležitostí bez ohledu na pohlaví, původ, náboženství atd. Nemáme za sebou korupční skandály, máme nejtransparentnější financování ze všech politických stran a nebojíme se přicházet i s nepopulárními názory a řešeními z obav před nepřízní širší veřejnosti. Těch důvodů, proč Zeleným věřím, je samozřejmě mnohem víc. V komunální politice i v Senátu jsme už nejednou prokázali, že volba pro Zelené není ztraceným hlasem, takže pokud stále ještě váháte, komu „to hodit“, tak s čistým srdcem i myslí můžu doporučit právě Stranu zelených. Díky všem, kteří nás svým hlasem podpoří!

 

0
Vytisknout
10493

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017