Voliči prostě chtějí někoho, kdo by je nepodváděl. U Babiše podvody ČSSD donedávna nevadily, tak proč vadí teď?

13. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

V reakci na analyzující článek Borise Cveka "Paradoxnost dějin na případu pádu ČSSD" bych dodal snad jen to, že nevěřím (a předpokládám, že ani nikdo jiný v ČR) v náhlé procitnutí ČSSD na konci mandátu vlády o tom, koho si to hřejí ve vládě (A. Babiš), píše Martin Golembiovský. 

Cílem volby (části) obyvatel ČR v roce 2013 (stejně jako ve volbách předchozích - Věci veřejné) bylo odnést bahno které kolem sebe víří strany dříve se střídající u vesla ve vodách politických, a to samozřejmě z důvodu zájmu ekonomických. 

Kdekdo toto bahno již do té doby částečně prohlédl a věřte mi, nebylo to příjemné procitnutí, zvlášť pokud si člověk uvědomil, že nevidí vše.

Takže věřím že velmi dobře v ČSSD věděli s kým mají po celou tu dobu čest a na práci přetavit vládní prohlášení do zákonů ve sněmovně a do praxe v exekutivě jim byl Babiš dobrý.

Z pohledu voliče je jedno, kdo v parlamentu a vládě sedí, z těch, co tam rozhodují, má každý máslo na hlavě.

Čest výjimkám, ale nevím o nich. 

Nezlobte se, ale to, co se zatím provalilo na Babiše, je pouze to, co mu systém z pohledu lidu legálně dovoloval,  to stejně jako dalšímu miliónu podnikatelů za které prý ostatní strany bojují. (Pokud je podmínkou dotace 5 let udržitelnost a lipa, tak následný prodej je zločin? Nebo je snad zločin nákup nemovitosti za účelem podnikání?)

Jenže lidi vidí, co se na nás valí - nejviditelněji je to dnes Uber a ubytování a do dveří se valí další (zákaz spalovacích vozů ve velkých městech Evropy.... atd.), které náš systém vůbec nepředpokládá. 

Vláda první 3 roky makala jako převodovka, a to oproti předchozím nebývale plynule, než do ní ČSSD zákeřně naházela špony (reforma policie, odvolání Babiše). 

Takže vzkaz voliče politikům - pokud budete házet špony do převodovky, půjdete od válu, budete-li handlovat něco za něco, půjdete od válu. 

Pokud o vás víme, co jste zač a makáte v parlamentu pro nás, děláte to, co máte společného s ostatními, a to ostatní neřešíte, tak máte větší šanci než křiváci a handlíři. 

Stejně je pro vás na společném práce víc než dost i bez handlování. Příště - ale až příště - si vybereme jiné pro řešení toho, o čem vy byste handlovali. 

Nazývá se to metoda per partes a věřte, že se touto metodou dá integrovat celkem pohodlně. N,o a až si budeme moci vybírat mezi těmi, co nehážou do soukolí špony, pak teprve přijde na řadu otázka morálky. Zatím řešíme pouze životně důležitou věc - pohyb -  a to tak, abychom neztratili stopu (je-li to ještě vůbec možné).

 

 

 

0
Vytisknout
8792

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017