4. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 10. 2001

Britská politika

Tony Blair na stranickém sjezdu vyhlásil válku proti Talibánu

Britský premiér Tony Blair v úterý na výročním sjezdu Labouristické strany v Brightonu vyhlásil jasnou válku Talibánu v Afghánistánu. Přednesl - podle pozorovatelů - nejvážnější projev svého politického života. Avšak - jak poznamenal včera v podvečer komentátor rozhlasu a televize BBC Andrew Marr, o tom, jaký bude dopad tohoto projevu na další Blairovu politickou kariéru, se bude rozhodovat v horách dalekého Afghánistánu ve složité a nepřehledné situaci, na kterou nebude mít Blair vůbec žádný vliv.

Výroční sjezd Labouristické strany bývá jakýmsi cirkusem, odměnou pro řadové stranické aktivisty, jimž se předvádějí vládnoucí politikové. Zejména na takových kongresech Konzervativní strany, když byla ještě ve vládě, docházelo někdy v projevech ministrů k značným - emocionálním výstřelkům. Pro praktickou politiku to nemívalo větší význam.

V padesátiminutovém projevu na labouristickém výročním sjezdu zdůraznil Blair, že "s bin Ladenem ani s Talibánem se nedá vyjednávat. Dali jsme jim ultimátum, oni neodpověděli." Blair také přislíbil, že Británie neopustí Afghánistán, až válka skončí. Kritikům, kteří poukazují na to, že je Británie jen otrokem americké zahraniční politiky, sdělil Blair: "Lidi říkají, že jednáme jen proto, protože to byl útok na Spojené státy. Ale když zahájil Miloševič etnické očišťování proti muslimům v Kosovu, jednali jsme také."

Proti výročnímu sjezdu labouristů v Brightonu se konaly antiglobalizační demonstrace. Blair o tom řekl: "Uvědomuji si, proč lidé protestují proti globalizaci. Alternativou vůči globalizaci je izolace."

Právě v otázkách zahraniční politiky a v otázkách nerovnosti po celém světě, která vyvolává nenávist, zašel Blair dále než kterýkoliv britský premiér před ním. Uvedl, že Británie bude muset v budoucnosti jednat, aby zabránila další Rwandě, dalšímu Kongu nebo Sierra Leone a požadoval, aby bylo založeno "partnerství pro Afriku".

Blair také nepřímo kritizoval bývalého amerického prezidenta Clintona, když uvedl, že se "nepřipravují žádné rakety pro první večer pro efekt." V emocionálním apelu ke konci projevu Blair řekl: "Hladovějící, ubozí, chudí lidé, lidé bez vzdělání, lidé, kteří žijí v nedostatku a v bídě a špíně od pouští severní Afriky až po brlohy v Gaze až po pohoří v Afghánistánu - tito lidé jsou také součástí naší kauzy."

Blair požadoval vytvoření nového "partnerství pro Afriku" a charakterizoval stav afrického kontinentu jako "jizvu na svědomí světa". Požadoval také, aby všechny státy uznaly Izrael, ale většího potlesku se mu dostalo, když zdůraznil, že je nutné, aby Palestinci dostali "spravedlnost a šanci prosperovat, a to ve své vlastní zemi". Poté, co se zmínil o "desítkách výcvikových táborů" v Afghánistánu, které se stanou cílem útoků, hovořil Blair více o humanitárních aspektech. Přislíbil, že bude vytvořena koalice, která poskytne 4,5 milionům uprchlíků z Afghánistánu "přístřeší, potraviny a pomoc během zimních měsíců".

                 
Obsah vydání       4. 10. 2001
1. 10. 2001 Milí čtenáři! Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Proč byl přechod na nový redakční systém BL tak problematický Jan  Čulík
3. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Občané musejí mít právo říkat, co si myslí, a musejí to právo hájit Jan  Čulík
3. 10. 2001 Úřady chtějí chránit bezpečnost občanů potlačováním názorů Jan  Čulík
3. 10. 2001 Jak to dělají v Británii bez občanek? Jan  Čulík
1. 10. 2001 Četka neomylná Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Drakonické zákony odepřou lidská práva zranitelným členům společnosti a jejich efekt proti teroristům je pochybný
3. 10. 2001 Přeji prokurátorům dobré advokáty Petr  Nachtmann
3. 10. 2001 Hrozby a ohrožení Qiao  Liang, Wang  Xiangsui
3. 10. 2001 I velmi pečlivě naplánované akce mohou vyvolat neočekávané následky. Nedělejme nic, co by nakonec bylo ve prospěch teroristů
3. 10. 2001 Demokracie jako rukojmí (Salon)
3. 10. 2001 Tony Blair na stranickém sjezdu vyhlásil válku proti Talibánu
3. 10. 2001 Přidá se Tony Blair k americkým "teroristickým útokům proti Afghánistánu"?
4. 10. 2001 Britský ministr vnitra navrhuje nový zákon zakazující "náboženskou nenávist"
3. 10. 2001 Británie "bude možná stíhat" šejka vyzývajícího k zavraždění pákistánského prezidenta
3. 10. 2001 Měli by se studenti snažit chápat pachatele teroristických útoků?
3. 10. 2001 Vražda na tyranu není zločinem Filip  Rožánek
4. 10. 2001 Američtí "vlastenci" obviňují sdělovací prostředky ze zrady
3. 10. 2001 Zmatený článek o Eurolottu Dita  Fuchsová
3. 10. 2001 Ministerstvo zdravotnictví se snaží "utajit" jména tvůrců kontroverzního Zákona o zdravotní péči před aktivisty zájmových skupin Jiří  Mašek
3. 10. 2001 České experi(mentální) filmy z Prahy v Británii Renata  Clarková