Donald Trump pohrozil v OSN, že "totálně zničí KLDR"

19. 9. 2017

čas čtení 3 minuty
Donald Trump pohrozil, že "totálně zničí" Severní Koreu ve válkychtivém projevu ve Valném shromáždění OSN. Zaútočil také na celou řadu nepřátel US a požadoval, aby "poctivé a spravedlivé" země se proti nim postavily.

"Metlou naší planety je dnes malá skupina zločineckých států," řekl Trump. "Pokud se  spravedlivé země nepostaví proti skupině zlých zemí, pak zlo zvítězí," dodal.




V první řadě hovořil o Severní Koreji, o její historii únosů, útlaku a raketových a jaderných testů.

"Spojené státy mají velkou sílu a trpělivost," řekl Trump a dodal: "Pokud budeme nuceni bránit sebe či své spojence, nebudeme mít jinou volbu než Severní Koreu totálně zničit. Raketový muž zahájil sebevražednou misi pro sebe i pro svůj režim."

Trump zdůraznil, že Spojené státy jsou "připraveny, ochotny a schopny" podniknout vojenské akce, ale dodal, že doufá, že to nebude nutné, pokud ostatní svět zvýší své úsilí omezit severokorejských režim a jeho akce.

"Od toho jsou Spojené národy," řekl Trump. "Uvidíme, jak si budou počínat."

Trump také zaútočil na Írán a tvrdil, že tato islámská republika ukradla svým občanům svou budouicnost a že vedle Spojených států se íránský režim bojí jen svého lidu. Dodal, že smlouva o omezení jaderných zbraní, které podepsal s Íránem prezident Obama, byla "ztrapněním USA". "Myslím, že ještě není všemu konec," dodal.

Většinu Trumpova projevu i jeho zmínky o Íránu přivítalo v OSN hrobové ticho. Dohodu USA s Íránem drtivou většinou podporují členské země OSN, včetně amerických spojenců, s výjimkou Izraele.

Útoky na jiné vlády byly součástí druhé části Trumpova projevu. V první části se zabýval svým postojem k mezinárodním vztahům, které by podle něho měly být založeny na "silných suverenních státech" s různými kulturami a hodnotami.

Trumpovu argumentaci proti humanitárním intervencím a "budování států" je postoj, který podporují Rusko, Čína a většina hnutí Nezávislých států.

"Jak prezident Spojených států dávám přednost Americe, tak, jako vy, šéfové svých zemí, byste měli dávat přednost svým zemím."

To byla jedna z mála vět, která vyvolala podstatnější potlesk. Trump nevysvětlil, jak se  jeho postoj proti intervencím slučuje s jeho výzvami k akci proti "zločineckým státům", které nemají demokracii. 

0
Vytisknout
10200

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017