Německo nepovede svobodný svět: je uzavřeno do sebe

16. 9. 2017

čas čtení 4 minuty


Němci znovu zvolí Angelu Merkelovou - ne proto, aby pomohla učinit svět lepším, ale protože si myslí, že je dokáže ochránit


Předvolební kampaň v Německu věnovala minimální pozornost Evropě a ještě méně pozornosti světu, píše Natalie Nougayrède. V podstatě vůbec neřešila otázku, jak by se Německo mělo postavit ke skutečnostem mimo své hranice, ke globálním změnám ve světě práce, jak definovat svou roli v měnícím se životním prostředí, jak se strategicky připravovat na budoucnost, jak řešit budoucí dopady externích krizí.



Volby v Německu se budou konat 24. září a není nijak překvapivé, kdo zasedne v kancléřství. Bude to Angela Merkelová, které se podařilo posílit svůj obraz jako solidního, bezpečného politika - člověka, který Německo ochrání a Němci nebudou muset přemýšlet o tom, jak šíleným se dnes svět stal s Trumpem, Severní Koreou, Putinem, Erdoganem a tak dále. Němci prostě nechtějí nic slyšet o potížích naší doby a jak je řešit: chtějí se před světem uzavřít a dál si užívat svého spokojeného života - což je jedno z předvolebních hesel strany CDU.

Krátce řečeno: Britové jsou posedlí sami sebou, protože jsou v krizi - Němci jsou posedlí sami sebou, protože se jim vede dobře. Žijí v největší, nejbohatší a nejmocnější zemi v Evropě, a také v zemi,  která je politicky nejstabilnější. Jako Britové, ale z jiných důvodů, dali Němci výhost světu.

Ve Francii to bylo před prezidentskými volbami trochu jiné. Evropská unie byla součástí Macronovy kampaně, ovšem byla součástí typického francouzského postoje, jímž je udělat si z EU nástroj k posílení globálního významu Francie a její "velikosti". Macron dal rovnítko mezi Evropskou unií a novou formou francouzského vlastenectví, ne-li arogance.

V Německu je nálada naprosto jiná. "Očekávání, které mají jiné země od Německa, je přehnané. Máme sebedůvěru, ale nechceme se chovat jako misionáři. Velmi dobře jsme si vědomi své historie."

Evropská unie nebyla v Německu součástí předvolební kampaně, protože všechny strany, kromě ultrapravicové AfD, Evropskou unii považují za pozitivní a důležitý projekt. "Německo potřebuje, aby Evropa zapomněla, že Němci jsou Němci. Takový způsobem se osvobodíme od svého národního historického břemena."

Zajímavé je, že uprchlická krize z roku 2015 neměla na německou politiku skoro žádný vliv. "Jsme hrdi na to, co jsme udělali, že jsme je přivítali, ale už se to nesmí opakovat."

Samozřejmě, dojde k posílení ultrapravice, a to především v bývalém východním Německu. Tam lidé stále hovoří o tom, že problémy spojené se sjednocením Německa vůbec nejsou dořešeny. Lidé se tam ptají: "Proč neintegrujete nás a ne uprchlíky?"

Německo zažilo v roce 2015 "svou nejlepší humanitární éru", ale to neznamená, že by němečtí občané chtěli, aby Německo hrálo širší evropskou nebo globální roli. Merkelová, která mimořádně umí přizpůsobovat svou politiku veřejnému mínění, nalezla perfektní kombinaci: změnila svou azylovou politiku (otevřené dveře zase částečně přivřela), nikoliv však svou rétoriku ("Německo má morální povinnost poskytovat azyl").

Do sebe uzavřené Německo bude zosobňovat pro Evropu rizika. V důsledku nálady veřejnosti bude obtížnější domlouvat jednotnou evropskou strategii pro katastrofy brexitu a Trumpa i formulovat chytrou politiku vůči Rusku, Turecku, vůči Balkánu, Číně, Africe, globálnímu oteplování, migraci - vůči všemu.

Samozřejmě, veškerá politika je lokální. Ale Němci budou znovu hlasovat pro Merkelovou, protože věří, že je ochrání před externími tlaky, nikoliv proto, že si myslí, že jim pomůže proměnit svět k lepšímu. Většina Němců chce, aby věci zůstaly tak, jak jsou: spokojenou, tichou zemí, jejíž občané striktně dodržují předpisy a pravidla a nechtějí být obtěžováni tím, co se děje v zahraničí. Kantovská vesnice ve světě, který se stále více stává hobbesovským. Může to být reálné?

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
14530

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017