Studie: Média často opomíjejí spojitost mezi hurikány a klimatickými změnami

14. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Nezávislý think-tank Public Citizen zveřejnil studii s názvem Storm of Silence (Bouře ticha), jež pojednává o selhání významných amerických médií v souvislosti se zpravodajstvím o hurikánu Harvey, který zasáhl Texas. Zatímco všechny významné televizní stanice komentovaly sílu hurikánu a „extrémní počasí“, téměř žádná z nich neinformovala o tom, jak teplejší oceány způsobují větší intenzitu vichrů, jak teplejší vzduch způsobuje větší srážky a jak vyšší hladina moře zvyšuje intenzitu bouří.

Studie analyzuje zpravodajství 18 amerických sdělovacích prostředků týkající se hurikánu Harvey, a to v rozmezí osmi dnů. Public Citizen se zaměřil na produkci televizních stanic ABC, CBS, NBC, CNN a Fox News, a deníků The Washington Post, The New York Times, Houston Chronicle apod. Autoři zprávy docházejí k tomuto závěru: „Spousta zpravodajských prostředků nedokázala důkladně informovat o klimatických změnách nebo o jejich důležitých aspektech (…) Dvě z tří předních televizních stanic, ABC a NBC, se během sledovaného období o změnách klimatu v kontextu s hurikánem Harvey vůbec nezmínily.“

Existují výzkumy, podle nichž pouze 43 procent Američanů v médiích uslyší o změnách klimatu přinejmenším jednou měsíčně, zbývajících 57 procent Američanů se o klimatických změnách z médií dozví méně než jednou za měsíc nebo se o nich nedozví vůbec. Podle Davida Arkushe, který má v organizaci Public Citizen na starosti klimatickou agendu, je absolutně šokující, že se o klimatických změnách ve Spojených státech tak málo hovoří, a to navzdory skutečnosti, že jde o nejzávažnější hrozbu dnešních dnů.      

„Jde o skutečnou existenciální hrozbu, která je mnohem blíže a je daleko naléhavější, než se většina lidí nyní domnívá. Většina z nás má za to, že jde o nebezpečí, které se týká pouze lidí žijících daleko odsud a že nás se to bude týkat za nějakých sto nebo dvě stě let. Ale to je naprostý omyl. Dopady klimatických změn budou sužovat obyvatele Spojených států mnohem dříve, ostatně Američany sužují už v těchto dnech. A bude to čím dál horší. Musíme se změnami klimatu bojovat, ale máme na to málo času. Přitom řešení těchto problémů existují. Lidé o nich jen nevědí. Domnívám se, že je třeba nejdříve začít s tím, aby o tomto fenoménu sdělovací prostředky více informovaly,“ míní Arkush.    

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6735

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017