Vyjednavač EU: Přístup Británie k brexitu je nostalgický a nerealistický

1. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Přístup Británie k brexitu je nostalgický, nerealistický a je ochromen absencí důvěry, vyjádřil se Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit. Hovořil ostře kriticky o britském přístupu k uhrazení svých dluhů, ke garantování občanských práv a nadějí na budoucí přístup k jednotnému evropskému trhu.

Někteří politikové v Německu konstatovali, poté, co si přečetli několik pozičních dokumentů, které k brexitu vydala britská vláda, že to jsou dokumenty jako z nějaké země, která chce do EU vstoupit, nikoliv ze země, která z ní chce odejít.

Barnier se vyjádřil, že nedávné britské návrhy projevují "svého druhu nostalgii formou konkrétních žádostí, jejichž splnění by znamenalo, že by Británie dál měla výhody členství v jednotném evropském trhu a členství v EU, aniž by byla součástí EU".



Barnier je frustrován britským přístupem a stěžuje si, že při jednání nedošlo k podstatnějšímu pokroku. 

Mezi oběma stranami vládnou ostré rozpory. Zejména se to týká finančních závazků, které Británie přijala formou četných smluv s EU na nynější rozpočtové období a z nichž se chce nyní vyvázat. Mezi oběma stranami není důvěry ohledně britských dluhů vůči EU ani ohledně budoucího statusu občanů. "Jak můžeme budovat důvěru a začít jednat o budoucích vztazích? Musíme začít o těchto věcech jednat vážně," řekl Barnier.

Varoval, že evropský jednotný trh nebude ochromen brexitem, a dodal, že je nemožné, aby nějaká země určovala předpisy jednotného evropského trhu zvenčí. 

Zdůraznil také, že jestliže si někdo myslí, že se mu podaří v otázce brexitu evropskou sedmadvacítku rozdělit, "marní jen svým časem". 

Barnier pokračoval: "Británie chce převzít zpět kontrolu, chce přijmout své vlastní normy a předpisy, ale zároveň chce, aby tyto normy automaticky uznala Evropská unie. To je prostě nemožné. Nemůžete být mimo jednotný trh a utvářet jeho právní pořádek."

Británie bojuje proti požadavku Evropské unie, aby přispívala do rozpočtu EU do roku 2021, ještě dva roky po odchodu z EU, v souladu s dohodou, kterou podepsal bývalý britský premiér David Cameron. 

Evropská unie neustoupí, protože nemusí, napsal ve Wall Street Journal Simon Nixon. Je přesvědčena, že je dostatečně silná na to, aby přežila brexit. Ano, větší riziko pro EU spočívá v tom, kdyby ustoupila tomu, co mnozí považují za vydírání. EU odvozuje svou legitimitu ze zákonnosti. Kdyby se měl v případě Británie, jak Británie požaduje, vlk nažrat, ale koza by zůstala celá, taková dohoda by ohrozila legitimitu Evropské unie. 

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE



 

0
Vytisknout
6915

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017