Trumpova pračka ruských peněz

17. 7. 2017

čas čtení 3 minuty
V roce 1984 se ruský emigrant David Bogatin vydal nakupovat byty v New York City. Osmatřicetiletý Rus dorazil do Ameriky o sedm let dříve, s pouhými třemi dolary v kapse. Ale na bývalého pilota Sovětské armády se zařídil velice dobře, napsal Craig Unger.


Bogatin nesháněl místo k bydlení na Brighton Beach, v brooklynské enklávě známé kvůli své početné populaci imigrantů ze Sovětského svazu jako "Malá Oděsa", upínal se k nejnablýskanější budově na 5. avenue, osmapadesátipatrovému domu s pozlacenou výzdobou a atriem z růžového mramoru: Trump Tower.

Bogatina neodradily omezená dostupnost ani horentní ceny. Rus složil 6 milionů dolarů, aby koupil ne jeden nebo dva, ale pět luxusních bytů. Velký šek zřejmě upoutal pozornost vlastníka. Podle Wayna Barretta, který vyšetřoval tento obchod pro Village Voice se Trump osobně zúčastnil podpisu smlouvy, spolu s Bogatinem.

Pokud transakce vypadala podezřele - několik bytů pro jednoho kupce, který zřejmě neměl legitimní šanci dosáhnout na takové peníze - možná to mělo dobrý důvod. V té době začínala ruská mafie investovat do špičkových realit, což poskytovalo ideální nástroj praní peněz z jejích kriminálních podniků. "Během 80. a 90. let jsme v americké vládě opakovaně sledovali vzorec, podle nějž zločinci použili byty k praní peněz," říká Jonathan Winer, náměstek ministra zahraničí pro vynucování mezinárodního práva v Clintonově administrativě. "Nezáleželo na tom, že jste zaplatili příliš, protože ceny nemovitostí rostly a šlo o způsob, jak vyprat špinavé peníze. Dělo se to velice systematicky a vysvětluje to, proč v tolika případech došlo k prodejům luxusních bytů, ale nikdo v nich nežije." Když byla postavena Trump Tower, šlo teprve o druhou budovu s luxusními byty v New Yorku, která akceptovala anonymní kupce.

V roce 1987, pouhé tři roky po setkání s Trumpem, byl Bogatin usvědčen z účasti na černých obchodech ruské mafie s benzínem. Po útěku ze země vláda zabavila jeho pět bytů v Trump Tower. Senátní vyšetřování později odhalilo, že Bogatin byl přední postavou ruské mafie v New Yorku. Jeho rodinné vazby vedly rovnou na vrchol: Jeho bratr jel ve stopadesátimilionovém akciovém podvodu se Semjonem Mogilevičem, kterého FBI považuje za "bossa bossů" ruské mafie. Ten v té době rozšiřoval svůj mnohamilionový mezinárodní kriminální syndikát do Ameriky.

Od Trumpova zvolení prezidentem se jeho vazby na Rusko staly předmětem intenzivního zkoumání, ale většinou se zaměřily na otázku, zda vnitřní okruh jeho spolupracovníků spolupracoval s Ruskem na podrývání amerických voleb. Rostoucí část kongresmanů se ale také ptá, jak prezident vybudoval své obchodní impérium.

Samotná podstata Trumpova podnikání komplikuje nalezení pravdy ohledně finančních obchodů. A svět ruských oligarchů a organizovaného zločinu je z principu nepřehledný. Po tři dekády státní a federální vyšetřovatelé, stejně jako jedni z nejlepších amerických investigativních žurnalistů, zkoumají hory záznamů ve snaze objasnit vazby mezi Trumpem a ruskými mafiány jako Mogilevič. Do dnešního dne nikdo nedokázal, že Trump věděl o nějakých podezřelých vazbách svých obchodů, natož že by byl přímo zkompromitován ruskou mafií nebo oligarchy úzce spojenými s Kremlem. Až do této chvíle neexistuje usvědčující důkaz.

Ale i bez kongresového vyšetřování je toho dost, co už víme o prezidentově dluhu vůči Rusku. Pohled do veřejných záznamů odhalí, že Trump vděčí za značnou část svého obchodního úspěchu přísunu vysoce podezřelých peněz z Ruska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11438

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2017