Znovu od samého začátku: Proč je opravdu nepřijatelné šířit na webu rasistickou nenávist

22. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Určitou míru zájmu od čtenářů vyvolala moje glosa, že když zadáte do vyhledávače Google české slovo "muslimové", objeví se vám daleko nenávistnější obrázky a texty, než když zadáte anglické slovo "muslims". Čtenáři namítali, že Google jedná pasivně, podle algoritmů, a pouze odráží, co je ve společnosti. Bylo by tedy prý nesprávné nenávistné a lživé materiály cenzurovat.

Obávám se, že zvlášť v dnešní situaci jsou tito čtenáři opravdu mimo.

V noci z neděle na pondělí zaútočil nezaměstnaný Walesan dodávkou na skupinu muslimů v Londýně, vjel do nich na chodník a osm z nich zranil. Vykřikoval, že chce zabíjet muslimy. Byl samozřejmě na místě zatčen. Britská policie posílila bezpečnostní hlídky před anglickými mešitami.

Uprostřed týdne napsal na Twitteru syn majitele půjčovny automobilů a dodávek ve Walesu, kde si atentátník dodávku, s níž vjel do lidí, vypůjčil, že "je škoda, že půjčovna nepůjčuje veřejnosti tanky, protože 'konečné řešení' by v takovém případě bylo daleko efektivnější".

 Nebudete asi překvapeni, že pisatel tohoto výroku byl okamžitě zatčen a čelí trestnímu stíhání za závažný trestný čin. Ovšem v Británii - v ČR by ho policie a rasističtí soudci a prokurátoři, nechali běžet, přestože i český trestní zákoník, z dobrých důvodů definuje takovéto chování jako vážný trestný čin, za nějž je trest tři roky nepodmíněného vězení.

Jakýsi omezenec proti tomu na Facebooku protestoval, že je to "komunistická cenzura". Opravdu? Pokud je komunistická, zvláštní, že funguje v nejstarších a nejzavedenějších evropských demokraciích a nefunguje v postkomunistickém východním chaosu.

V době, kdy na ulicích světových měst umírají nevinní lidé všech etnik a nejrůznějších náboženských přesvědčení, a terčem atentátů bývají především muslimové, je naprosto nepřípustné šířit na internetu nenávist, strach a lži.

Je totiž dokazatelné, že od publikace nenávistných rasistických výroků a lží k prolévání krve je jen velmi krátká cesta.

Žádné efektivně fungující západní demokracie prostě nepřipustí, aby se na webu šířil extremismus jakékoliv formy.

Měl jsem diskusi s jedním českým programátorem, který namítal, že algoritmy, které používají Google, Faceboook a Twitter, jsou velmi neefektivní a rasismus a nenávistné výroky na webu prostě nebudou schopny vychytat.

Programátor si zjevně nebyl vědom skutečnosti, že ředitelé všech velkých digitálních firem si tohoto problému jsou silně vědomi a jsou tlačeni, aby jednali co nejrychleji. Obrovský tlak proti firmě Google, Facebook a Twitter v tomto smyslu vyvíjí britská Dolní sněmovna a německá vláda. Po čtyřech poslední teroristických útocích v Británii tlak na sociální sítě, aby nenávist blokovaly, ještě zesílí, troufám si říci, že natolik, že není vyloučeno, že by provoz sociální sítí, pokud ředitelé těchto podniků nebudou schopni eliminovat publikaci lží a nenávist, mohl být omezen.

Žádná vláda si nenechá vraždit své občany a nedovolí, aby vrahy k tomu na připravovali extremisté na internetu.

Britské televizní zpravodajství Channel Four News nedávno poukázal na vážný problém takzvaného doplňování výroků ve vyhledávači Google.

Zadáte-li si v angličtině výraz "Holocaust je..." - Google vám automaticky doplní "...nesmysl", "...lež" "podvod", "..nikdy se nestal".

Doplňování výrazů dělá automaticky aloritmus podle toho, co nalezne na internetu. Jenže potíž je, že v některých  zemích světa je výrok "holocaust se nikdy nestal" vážným trestným činem.

Ujišťuju vás, že firma Google tento problém považuje za velmi závažný a řeší ho. Likvidaci odkazů na lživé a nenávistné stránky kupodivu nepovažuje za komunistickou cenzuru.

V Británii, v Německu a ve Francii by byli vydavatelé Parlamentních listů a správci stránek IVČRN dávno ve vězení. V České republice ne. Tam se úřady nenávistníků bojí, a zadělávají si tak na krvavý atentát.

0
Vytisknout
10142

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017