Antisemitismus v české kultuře je historický fakt

22. 6. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Jeden z největších českých historiků, Josef Pekař, píše v roce 1904 o situaci v Rusku takto:  


"[...] ruští revolucionáři jsou zrovna tak nástrojem, ano, výrobkem židovstva jako u nás sociální demokracie, židé mají všechno v rukou, z Berlína, Ženevy, Paříže, Londýna, New Yorku vycházejí povely. A stačilo nyní číst jen Neue Freie Presse a Berliner Tagblatt, aby člověk z radosti Izraele mohl soudit na vášnivý interes, jejž měli židi o smrti tohoto nenáviděného ruského nacionála [...]"  

Jen na vysvětlenou: dopis je adresován Jaroslavu Gollovi a oním nacionálem má pisatel na mysli carského ministra Vjačeslava von Pleve, ředitele hrůzné Ochranky, který byl 28. července 1904 zavražděn dvojicí eserů.  

Měli bychom si konečně my Češi přiznat, že antisemitismus tvoří daleko hlubší a stálejší komponentu naší kultury, než bychom si snad přáli vidět. Na ojedinělou úchylku je toho v české kultuře až příliš. Bohužel.

P.S. Mou snahou není Pekaře moralizovat, ale upozornit na fakt, že antisemitismus je prokazatelně součástí české kultury. Z dnešního pohledu je to nemilé a čte se to strašně, ale historicky je to fakt.

0
Vytisknout
11568

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017