Zapomenuté syrské ženy a děti na řeckém ostrově Chios jsou obětí násilí od policie i místní lidí

19. 6. 2017

čas čtení 3 minuty
Šestnáctiletý dětský uprchlík Erez, kterého místní lidé pobodali

Syrské dívky kolem dvaceti a pod dvacet v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Chios jsou systematicky zastrašovány. Jedna z nich byla nedávna unesena a znásilněna.

Patnáctiletá Amira patří k desítkám dětí bez doprovodu rodičů v táboře na ostrově Chios, které mají právo žádat o azyl v Británii podle tzv. zákonného Dubsova dodatku, který Cameronova vláda schválila pod tlakem lorda Dubse, jehož Británie přijala v roce 1938 jako dítě prchající ze střední Evropy před nacistickým vražděním. Podle tohoto zákonného dodatku se Británie zavázala, že přijme 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, avšak konzervativní ministerstvo vnitra projekt přijímání těchto dětí náhle zastavilo poté, co pomohlo jen 480. Do Británie nebyl převezen jediný nezletilý uprchlík podle Dubsova zákonného dodatku.



Děti v uprchlickém táboře na ostrově Chios líčí, že je místní lidi pobodali, policie je bije obušky, útočí na ně řecká ultrapravice. Děti se bojí v noci chodit na záchod, protože by mohly být znásilněny.

Britská vláda v nejbližší době zruší své pomocné týmy na ostrově Chios. Humanitární úsilí Evropské unie tam bude také v  nejbližší době nahrazeno řeckou vládou.

Británie a mezinárodní společenství jsou velmi spokojeny, že se jim podařilo zapomenutou, avšak pokračující uprchlickou krizi odsunout stranou. V Řecku je nyní 62 000 uprchlíků, kteří tam uvízli a nemohou dál.

Zrušení uprchlické pomoci na ostrově Chios bude znamenat, že děti bez doprovodu rodičů budou v ještě horší situaci než dosud. Šestnáctiletého Ereza, který vypadá na třináct, minulé úterý pobodali tři místní lidi. Erez se bojí s tím jít na policii, protože se obává, že by ho řečtí policisté zbili.

Ultrapravicové skupiny hází do stanů uprchlíků v uprchlickém táboře zapálené lahve s benzínem. Někteří tito útočníci mají vazby na řeckou neofašistickou stranu Zlatý úsvit.

Antipatie proti uprchlíkům roste, místní lidé si stěžují, že jejich přítomnost na ostrově Chios ochromuje turistiku.

80 procent uprchlických žen ze Sýrie bylo terčem násilí.

Zdraví uprchlíků na Chiosu se rychle zhoršuje. Je tam nedostatek léků, vyskytuje se svrab a dochází k otravám potravinami. Největším problémem jsou psychická onemocnění. Rostou počty případů sebepoškozování, především u dětí. Roste počet duševních chorob a pokusů o sebevraždu. Nedávná studie zjistila, že třetina dětí na Chiosu trpí duševními chorobami. V březnu se jeden syrský uprchlík na Chiosu upálil.

Koncem června budou Lékaři bez hranic nuceni z Chiosu odvolat svého tamějšího jediného psychologa v důsledku škrtů Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9382

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2017