Solidarita jako v Československu za Pražského jara - jenže multikulturní

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Dívka, muslimka: "Jako muslimka, ne nemám pocit tady v Manchesteru nějakých záporných dopadů pondělního atentátu na mne. Jak vidíte, jsem tady (na vigilii za mrtvé), nebojím se tady být. Jsem otevřeně muslimka, jak vidíte. Protože tady vidím přátele. Vidím lidi, kteří se usmívají a kteří mě podporují. A já dělám totéž pro ně. Takže pro mě - být muslimkou je být muslimkou. Je to součástí mé totožnosti a druhou součástí mé totožnosti je, že pocházím z Manchesteru. A proto jsem tady na té vigilii dneska."

Jiná dívka, běloška: "Vždycky jsme se v době nouze spojili, jako při zdejším atentátu IRA před třiceti nebo čtyřiceti lety. Spojili jsme se tehdy a spojujeme se dnes. Myslím si, že je to opravdu důležité a že je vidět, jak těsně provázaná, přátelská komunita tu jsme. Jsou tu lidé nejrůznějších náboženských přesvědčení, etnik, všude. Všichni se dnes spojili a to opravdu ukazuje, jak mimořádné město je Manchester.

Další dívka, běloška: "Je to osobnější, když se to stane ve vašem městě. Nebyla jsem moc daleko. Viděla jsem mladé lidi, kteří byli nadšení, že jdou na ten koncert, a tak, takže to bylo opravdu divné. Bylo to jako jedna z těch situací, kdy si myslíte: "Tady se to nestane." A pak, když bylo potvrzeno, že to byl teroristický útok, je to děsivé."

Žena, muslimka: "Jsem zděšená z toho, co se stalo. Opravdu mě to zdrtilo. Od prvního interview, který jsem slyšela dnes ráno, s tou paní z Prestonu, pořád brečím, a pak, po dalších rozhovorech, když slyšíte to, co lidi zažili, nedovedu si představit, čím museli projít. Chtěla bych jim být k dispozici a pomoci jim. Jakýmkoliv způsobem potřebují."

Dívka, muslimka: "Chci říct tomu atentátníkovi: Myslím, že udělal velkou chybu. Že si vybral zrovna Manchester. To bych chtěla říct, ale nezaslouží si naší pozornosti. Nezaslouží si našeho respektu. Nezaslouží si vůbec ani zmínky. A ať se snažil udělat cokoliv, Manchester tedy vůbec nezlomil. A my se tady všichni vždycky budeme navzájem podporovat."

0
Vytisknout
7656

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017