Konec cesty: Brazilský prezident je pod obrovským tlakem, aby odstoupil

19. 5. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Brazilský prezident Michel Temer zřejmě téměř určitě přijde o svou funkci poté, co ve středu večer byla zveřejněna nahrávka, v jejímž důsledku je nemožné, aby dál pokračoval u moci.

Politikové, kteří ho podporovali, ho nyní houfně opouštějí, v důsledku obrovsky záporné reakce od obyvatelstva, jehož 96 procent, podle průzkumů veřejného mínění, požaduje, aby Temer odstoupil.



Temera přistihli, jak nakazuje jednomu podnikateli (Joesleymu Batistovu, z obřího masokombinátu JBS), který je terčem mnoha vyšetřování z korupce, aby dál poskytoval obrovský měsíční důchod uvězněnému bývalému předsedovi dolní komory Kongresu, Eduardovi Cunhovi, který se s Temerem spikl proti první brazilské prezidentce, bývalé partyzánské bojovnici proti vojenské diktatuře (1964-1985) Dilmě Roussefové, která převzala prezidentskou funkci po Lulovi (Luizi Inaciovi da Silva), levicovém předákovi, který byl odpovědný za sociální revoluci, která osvobodila 32 milionů Brazilců ze zoufalé bídy a konečně umožnila lidem afrického původu (kteří tvoří více než polovinu obyvatel Brazílie), aby vstoupili do systému vzdělávání a na středostavovský spotřebitelský trh.

Avšak Dilma schválila zákony, které poskytly takovou míru nezávislosti federální policii (podobné americké FBI) a veřejným prokurátorům, že odhalili největší korupční spiknutí v historii této planety, kdy došlo k vytunelování veřejných fondů státního ropného gigantu Petrobras a dalších vládních odvětví ve výši více než 200 miliard dolarů, přičemž další spiknutí se ještě vyšetřují.

Tato odhalení vedla k uvěznění více než stovky politiků, podnikatelů a státních úředníků, kteří se podíleli na tomto obřím a systematickém úplatkářství. Národ si zvykl na každodenní odhalení a na uvěznění lidí, kteří až dosud stáli na vrcholu mocenské pyramidy v politice a v byznysu. Už dva roky jsou systematicky zveřejňovány nahrávky, dokumenty a svědectví o odklánění obrovských finančních částek v důsledku uměle přehnaných cen veřejných staveb.

V důsledku toho všeho vyšli Brazilci demonstrovat do ulic a viceprezident Temer využil atmosféry znechucení proti vládnoucí straně - jejíž členové se na korupci podíleli obrovskou měrou a zdálo se, že architektem celého korupčního projektu je Lula. V důsledku toho chtěli občané, aby se jeho Dělnická strana vzdala moci. Temer zorganizoval spiknutí, v jehož rámci se mu úspěšně podařilo svrhnout Dilmu. Hned po převzetí prezidentského úřadu začal Temer likvidovat většinu sociální infrastruktury, která byla typickou součástí čtrnácti let trvající levicové vlády. Odstranil také z vlády ženy a černochy a vytvořil plně bělošský mužský kabinet.

V alianci s pravicovými stranami a s křesťanskými konzervativci Temer prosadil naprostou restrukturalizaci systému sociálního zabezpečení a důchodového zabezpečení. Zvýšil minimální věk odchodu do důchodu a zrušil většinu zaměstnaneckých práv ve prospěch majitelů podniků.

Mezitím Lula svědčil u soudu ve čtyřech případech. Existuje vážné nebezpečí, že skončí ve vězení, než by se mohl vrátit do prezidentského úřadu v listopadu 2018, jak zamýšlí. Z důkazů vyplývá, že Lula vlastní tajně farmu, třípatrový luxusní byt a že dostával drahé dar od stavebních společností, které dostaly během jeho vlády kontrakty na státní zakázky. To vše je příliš inkriminující na to, aby mohl být osvobozen. Nicméně ho podle průzkumů veřejného mínění podporuje 30 procent voličů.

Vzdorný postoj Michela Temera ho zřejmě příliš daleko nedostane, protože předseda jeho hlavní spojenecké strany, bývalý opoziční prezidentský kandidát Aécio Neves, byl svědkem toho, že ve čtvrtek byli jeho sestra a jeho bratranec zatčeni. Veškeré jeho nemovitosti prohledala federální policie a odvezla k analýze desítky dokumentů a počítačů, poté, co vyšlo najevo, že Neves byl natočen, jak žádá o asi 700 000 dolarů, které byly doručeny jeho bratranci v rámci operace, kterou tajně nafilmovala federální policie. Pytle peněz obsahovaly čip (a peníze byly označeny neviditelným razítkem), aby se dalo sledovat, kam budou dopraveny.

Aécio byl druhý nejvýznamnější muž v brazilské politice. Zvítězila nad ním Dilma Roussefová, avšak měl v úmyslu, že bude příští rok znovu kandidovat. Aécio je vnuk Tancreda Nevese, opozičního politika, jehož v roce 1985 zvolil Kongres jako prvního nevojenského prezidenta po 21 letech vojenské diktatury, ale kterého v předvečer jeho inaugurace odvezli do nemocnice, kde o několik dnů později zemřel za nikdy řádně nevysvětlených okolností. Jeho funkci převzal viceprezident José Sarney, spojenec předchozích vojenských vlád, který byl vybrán jako kompromis a jako někdo, kdo měl dovést zemi zpět k demokracii.

Je téměř nemožné, aby Temer přežil příliš mnoho dní u moci. Nejvyšší soud schválil, aby bylo zahájeno vyšetřování prezidenta, a Nejvyšší volební soud bude posuzovat, zda má být Temer prohlášen za nezpůsobilého pro prezidentskou funkci, v důsledku připravovaného vyšetřování korupce při shromažďování fondů pro jeho kampaň na funkci viceprezidenta. Je nepravděpodobné, že bude proti němu zahájena procedura impeachmentu, i když impeachment žádá oficiálně šest politických stran, protože ten proces je příliš dlouhý (trvá šest měsíců).

Ústava praví, že po 30 dnech má být Temer nahrazen předsedou dolní sněmovny, Rodrigem Maiou, avšak vzhledem  k tomu, že i Maia je vyšetřován v rámci téhož úplatkářství, veřejnost i sdělovací prostředky by se proti tomu vzbouřily. Dalším kandidátem by byl předseda Senátu, Eunício Oliveira, ale ten je v případu korupce také vyšetřován. Pak ústava poskytuje moc předsedkyni Nejvyššího soudu, která je v zemi velmi oblíbená, je to první žena v této funkci, Carmen Lucia. Ta je jedinou osobu, kterou občané celonárodně přijímají.

Avšak po třiceti dnech musí společné zasedání Kongresu zvolit prezidenta. Nejpravděpodobnějším jménem je současný ministr hospodářství, konzervativec Henrique Meirelles, který by pokračoval v nynější pravicové politice, kterou podporuje většina v obou komorách parlamentu.

Brazil je už déle než dva roky v trvalém chaosu. Tento nejnovější vývoj zajišťuje, že bude v chaosu ještě po mnoho dalších měsíců. 

0
Vytisknout
8138

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017