Od vyhlášení červnových předčasných voleb posílili konzervativci nejméně na 45 procent volební podpory

23. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Britští konzervativci od  úterý, kdy Theresa Mayová vyhlásila na 8. června předčasné volby, zdvojnásobili svůj předstih před labouristy na 19 procentních bodů. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že konzervativce v Anglii nyní podporuje 45 procent voličůl a labouristy 26 procent. V jiných nedávných průzkumech veřejného mínění je podpora anglických konzervativců ještě vyšší.

Znamená to, že pokud se tento rozdíl udrží, Mayová bude mít v Dolní sněmovně většinu až 100 konzervativních křesel.



Z průzkumu veřejného mínění také vyplývá nárůst podpory pro Liberální demokraty, kteří jsou jedinou anglickou stranou odmítající brexit. Posílili o 4 procentní body na 11 procent. Podpora pro UKIP poklesla o 5 procentních bodů ze 14 procent na 9.  30 procent dosavadních voličů euroskeptické strany UKIP hodlá hlasovat pro konzervativce.

Pád podpory labouristů je zřejmě důsledkem skutečnosti, že voliči, kteří jsou proti brexitu, přešli k liberálním demokratům.

Názory v Anglii se přitvrzují směrem k podpoře pro Mayovou. Dokonce i 36 procent odpůrců brexitu si myslí, že Mayová řeší problémy brexitu dobře.

Jediným problémem pro konzervativce může být, že si někteří konzervativní voliči řeknou, že konzervatici pohodlně zvítězí, tak je nemusí podporovat a takticky budou hlasovat pro někoho jiného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6644

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2017