Papež František srovnal tábory pro uprchlíky s nacistickými koncentračními tábory

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Tisíce uprchlíků tráví dlouhé měsíce v přeplněných uprchlických táborech v Řecku. V sobotu tuto situaci ostře kritizoval ve svém projevu papež František. Zejména ho dojal osud jedné ženy.


"Mnoho uprchlických táborů je jako koncentrační tábory - protože jsou strašlivě přeplněné lidmi." Papež srovnal situaci v uprchlických táborech v Řecku s nacistickými koncentračními tábory, když hovořil o svém setkání v roce 2016 na ostrově Lesbos s jedním uprchlíkem. Jeho žena byla před očima svého manžela usmrcena, protože si odmítla sundat křížek, který měla na krku. "Nevím, co se s ním stalo, zda se mu podařilo z toho koncentračního tábora uniknout," řekl papež.

Situace v uprchlických táborech v Řecku je už mnoho měsíců kritická. Na řeckých ostrovech je asi 13 800 uprchlíků, kteří se chtějí přesunout dál do střední Evropy. Na řecké pevnině je dalších 50 000 migrantů.

Papež František také kritizoval Evropskou unii za svůj přístup k uprchlíkům. Pochválil velkomyslnost zemí, jako jsou Řecko a Itálie, kde většina uprchlíků zatím končí. Kritizoval ale dohody, které brání rovnému rozdělování uprchlíků mezi všemi členskými zeměmi EU. "Existuje tolik přeplněných koncentračních táborů - protože zjevně jsou mezinárodní dohody důležitějhší než lidská práva," řekl papež a dodal:  "Imigrace je v zájmu Evropy," zdůraznil papež. "Evropané mají stále méně dětí, zároveň však zavírají dveře před migranty. Tomu se říká sebevražda."

0
Vytisknout
7851

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2017