Maďarsko v sobotu zahájilo kampaň proti EU

2. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda v sobotu zahájila kampaň proti EU. Rozeslala do maďarských domácností dotazník s názvem "Zastavme Brusel!" Dotazník obsahuje šest zaujatých otázek, jejichž prostřednictvím se maďarská vláda ptá občanů, "co má dělat" proti politické strategii EU ohledně imigrace a v oblasti ekonomických otázek, jako je zdanění.

Jedna otázka se například Maďarů ptá, "co má Maďarsko dělat", když "navzdory sérii nedávných teroristických útoků v Evropě chce Brusel nutit Maďarsko, aby přijalo ilegální imigranty."

Uprchlíci podle Ženevských úmluv nejsou ilegálními imigranty. Většinu teroristických útoků v Evropě spáchaly osoby, které se tam narodily.

Možné odpovědi jsou "Ilegální imigranti musejí být drženi pod dohledem, do té doby, než úřady rozhodnou o jejich osudu" a "Měli bychom ilegálním imigrantům dovolit, aby se volně pohybovali po Maďarsku."

Dotazník byl rozeslán poté, co minulý týden v Maďarsku vešly v platnost nové protizákonné předpisy, podle nichž mají být uprchlíci zadržováni v kontejnerových táborech na dobu neurčitou.

Další otázky se týkají mezinárodních nevládních organizací, které podle Orbánovy vlády "podporují ilegální imigraci", a "zasahují do vnitřních záležitostí Maďarska". Orbánova vláda zasahuje v posledních měsících zejména proti organizacím, které financuje miliardář George Soros.

Dotazník ostře kritizoval mj. Úřad OSN pro uprchlíky UNHCR, který byl "šokován" zmíněnými otázkami a varoval, že posílí xenofobii v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7934

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2017