Proč v Sársku propadla strana Alternative fuer Deutschland

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland zaznamenala ve volbách v Sársku volební podporu jen 6,2 procent. Šéfka strany Frauke Petry však zaznamenala ještě jeden neúspěch na konferenci své strany v saském městě Weinböhla, kdy se jí nepodařilo ze strany vyloučit drážďanského soudce Jense Maiera, který se letos v lednu vyjádřil, že už skončil "kult viny", který Německo pociťovalo za holocaust.

V posledních měsících to vypadá, že strana AfD je ve válce se svým vlastním pravicovým křídlem, například došlo k pokusům vyloučit prominentní členy strany jako Björna Höckeho, který se ve svých projevech vyjadřoval otevřeně rasisticky. Loni v říjnu dokonce strana AfD uvažovala o úplném zrušení své pobočky v Sársku poté, co vyšlo najevo, že pobočka udržovala kontakty s místními neonacisty. Nakonec však nikdo ze strany vyloučen nebyl.

Úpadek popularity strany AfD je také důsledkem skutečnosti, že uprchlická krize už není v Německu hlavní téma. Druhou věcí je, že dochází před nadcházejícími volbami k mobilizaci tradičních stran sociálních demokratů a křesťanských demokratů. V západních německých spolkových zemích je loajalita občanů vůči těmto tradičním stranám daleko vyšší než v bývalé NDR.

AfD však může znovu získat na popularitě, pokud bude zdůrazňovat vztahy s Ruskem a kritizovat Evropskou unii či "islamizaci" Německa.

Je nicméně zjevné, že kontroverze kolem lidí, jako je Höcke a Maier, mnoho voličů od AfD odradilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6935

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2017