Zákaz laptopů v v kabině letadel následoval po pokusu umístit výbušninu do Ipadu

26. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský a americký zákaz přinášení počítačů a IPadů a dalších elektronických zařízení do kabin letadel v letech z šesti severoafrických a středovýchodních zemí je důsledkem pokusu přinést do kabiny letadla výbušninu v maketě IPadu, vypadající jako skutečný přístroj.

Exploze sebevražedného atentátu, kdy atentátník sedí při stěně letadla, má daleko větší škodlivý dopad, než když je výbušnina umístěna v zavazadlovém prostoru, kde nemá atentátník kontrolu nad tím, kde je lokalizována.

Loni exploze výbušniny v letadle v Somálsku vyrvala do stěny letadla díru. Někteří pozorovatelé však uvažují, zda zákaz zavedly nyní Spojené státy z frustrace Donalda Trumpa nad tím, že se mu nedaří vynutit si zákaz vstupu do USA pro občany některých, převážně muslimských zemí.

Podle Raffaella Pantucciho, odborníka z londýnského výzkumného institutu RUSI, jde o hrozbu al Kajdu z Arabského poloostrova, která se nikdy nevzdala úsilí po "spektakulárních" atentátech zaměřených proti USA a Británii, ve srovnání s relativně nesofistikovanými útoky, které podporuje Islámský stát a k jakému došlo minulý týden ve Westminsteru.

Evropské země zákaz zatím nezavedly. Pozoruhodně, seznam zemí, proti nimž Británie a USA zavedly tento zákaz, není totožný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6156

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017