Skandál ohledně podvádění britské Konzervativní strany při posledních všeobecných volbách sílí

16. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Britská Konzervativní strana byla pokutována částkou 70 000 liber za to, že nepřiznala volební výdaje ve výši 275 000 liber. Její bývalý pokladník byl udán policii. Volební komise udělila Konzervativní straně dosud největší pokutu v historii a konstatovala, že strana ve volbách v roce 2014 a 2015 "získala výhodu v důsledku financování" nad svými oponenty:

Dvanáct britských regionálních policejních ústředí předalo dokumentaci britské státní prokuratuře týkající se obvinění, že až 20 konzervativních poslanců porušilo zákon, který limituje množství finančních prostředků, jaké smí ve volbách v každém volebním okrsku vydat každá kandidující strana.

Prokuratura bude nyní rozhodovat o tom, zda zahájit trestní stíhání proti těmto dvaceti zvoleným poslancům anebo proti jejich podpůrným pracovníkům.

V Konzervativní straně vládnou nyní obavy, že úspěšné trestní stíháni zvolených poslanců by mohlo vést k anulování jejich volebního mandátu, což by vedlo k množství doplňovacích voleb v době vyjednávání Británie o brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Případ dlouhodobě vyšetřovaly deník Daily Mirror a televizní Channel Four News.

Pokud chcete vidět, jak vypadá profesionální investigativní reportáž v této věci, je ZDE

0
Vytisknout
5616

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2017