Pravicová primátorka z Calais zakázala rozdávání jídla uprchlíkům

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Francouzská policie ve čtvrtek použila slzného plynu, aby zabránila dobrovolníkům poskytnout snídani asi třiceti teenagerům na poli nedaleko dálnice.

Charitativní organizace bude dál rozdávat jídlo navzdory zákazu, "z toho jednoduchého důvodu, že lidé mají hlad".

Ve snaze zabránit vzniku nového uprchlického tábora v Calais zakázala Natacha Bouchart, primátorka Calais ze středopravicové Republikánské strany "distribuci jídla uprchlíkům". Čtvrt roku poté, co Francie zlikvidovala uprchlický tábor v Calais se tam navracejí stovky lidí. Úřady už zabránily pokusu charitativních organizací otevřít ve městě pro -náctileté uprchlíky sprchy.

Dobrovolníci, rozdávající potraviny uprchlíkům, svědčí, že jsou nuceni to dělat tajně, v důsledku zvýšené policejní přítomnosti. Charitativní organizace konstatovaly, že zákaz budou ignorovat, ale že konzultují právníky.

Dekret primátorky z 2. března konstatuje, že "pravidelná, trvalá a velká přítomnost jednotlivců rozdávajících jídla migrantům" hrozí pořádku a bezpečnosti v oblasti. Primátorka zakázala "opakované a dlouhé shromažďování osob na jednom místě", čímž učinila rozdávání jídla uprchlíkům přestupkem.

Sarah Arrom, která pomáhá poslední čtyři měsíce rozdávat jídlo od charitativní organizace Utopia56, svědčila, že policie ve čtvrtek použila slzného plynu, aby zabránila dobrovolníkům poskytnout snídani asi třiceti teenagerům na poli nedaleko dálnice u Calais. "Dosud se nikdy nestalo, že by proti nám francouzská policie použila slzného plynu, když rozdáváme lidem potraviny."

Dvakrát tento týden francouzská policie zadržela uprchlíky, kteří navštívili katolické centrum, které nabízí uprchlíkům možnost se ve městě osprchovat. "Pro uprchlíky jsou podmínky stále horší. Nespí, nemají možnost se osprchovat a jsou stále unavenější. Opravdu se bojíme o jejich budoucnost."

Arromová uvedla, že počet uprchlíků roste, ale počet darů se zmenšuje a charitativní organizace už nemá spací pytle ani tepelné fólie, které by mohla rozdávat.

Do čtvrtka rozdávala Utopia56 250 teplých jídel každý večer, což je výrazný nárůst ve srovnání s minulým měsícem. Rozdává jídlo uprchlíkům ve věku od 13 do 22 let. Většina z nich je z Eritreje, ze Súdánu a z Etiopie. Charitativní organizace bude dál rozdávat jídlo navzdory zákazu, "z jednoduchého důvodu, že lidé mají hlad".

Christian Salomé, předseda charitativní organizace Auberge des Migrants varoval, že zákaz bude katastrofální pro děti. "Dospělí si vždycky najdou způsob, jak si koupit potraviny v obchodech, ale u nezletilých dětí to bude skutečný problém - ony totiž nemají vůbec žádné peníze."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6275

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2017