Po brexitu dosáhne podíl britských dětí žijících v chudobě 30 %

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Počet dětí žijících ve Velké Británii v bídě dosáhne v příštích zhruba pěti letech podílu kolem 30 %, protože vláda škrtá sociální dávky, upozorňuje organizace Institute for Fiscal Studies.


Nárůst z úrovně 27,5 % v daňovém roce 2014/2015 zruší zlepšení dosažené po finanční krizi. IFS obviňuje z nárůstu změny v daňovém systému a škrty v sociálních dávkách plánované současnou vládou, které chce prodloužit úsporný program, neboť odchod z EU podle prognóz poškodí britskou ekonomiku.

IFS považuje za rodinu žijící v chudobě pár, který musí vyjít s méně než 288 librami týdně po zaplacení nákladů na bydlení.

IFS navíc zjistila, že růst průměrného příjmu se po započtení inflace bude v příštích dvou letech blížit nule, což je situace v posledních 60 letech bezprecedentní.

Ministerstvo financí tvrdí, že zpráva IFS nebere v úvahu výdaje na veřejné služby včetně vzdělání a výcviku. A také tvrdí, že životní úroveň roste.

Ekonomický růst v příštích pěti letech by měl být o 2,4 % nižší, než kdyby k brexitu nedošlo. A slabá libra začíná zvedat ceny. Kromě toho slábne i spotřebitelská poptávka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6203

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017