Syrská opozice obsadí arabské město Manbídž, prohlásil Erdogan

1. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Po úspěšné operaci proti IS v severosyrském komunikačním uzlu Al-Báb bude příštím cílem Tureckem podporované Svobodné syrské armády (FSA) další severosyrské město Manbídž, prohlásil turecký prezident Erdogan.


"Manbídž není místo pro PYD (kurdská syrská strana považovaná za místní odnož v Turecku působící teroristické organizace PKK - KD) nebo YPG (ozbrojená složka PYD)... patří Arabům," řekl Erdogan novinářům na Ataturkově mezinárodním letišti před odletem na ekonomický summit v Pákistánu.

Manbídž, město osídlené Araby a ležící na západním břehu Eufratu je kontrolováno PYD. Turecko trvá na tom, že se kurdské jednotky musejí stáhnout do oblastí východně od řeky.

Erdogan prohlásil, že povstalecká syrská FSA by měla vést operaci na osvobození města Rakka považovaného IS za její syrské hlavní město.

Síly podporované Tureckem zabily více než 3 000 bojovníků IS, ale i některé příslušníky PYD, po zahájení operace Eufratský štít na severu Sýrie v srpnu 2016. Syrské jednotky podporuje turecké letectvo a dělostřelectvo, ale také tanky. Operace ve městě al-Báb podle tureckých zdrojů skončily 24. února.

Někteří z předních amerických představitelů v únoru navštívili Ankaru, aby diskutovali strategii boje s extrémisty IS. Prezidentu Trumpovi by měl být detailní návrh předložen tento týden.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6188

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017