Londýnský primátor vyvolal bouři ve Skotsku tvrzením, že hnutí za skotskou nezávislost je populismus

25. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský labouristický primátor Sadiq Khan se vyjádřil, že hnutí za nezávislost Skotska v Evropské unii je stejné jako brexit a Trump. Není prý rozdílu mezi nacionalisty, kteří se snaží "rozdělit skotský a anglický lid a těmi, kdo se nás snaží rozdělit na základě našeho kulturního zázemí, rasy či náboženství."

V předvolební kampani před volbami londýnského primátora se Sadiq Khan stal terčem islamofobních pomluv od konzervativního protikandidáta Zaqa Goldsmithe i tehdejšího konzervativního premiéra Davida Camerona. Khan se nyní vyjádřil, že nové referendum o nezávislosti Skotska by bylo tak destabilizující, jako hlasování pro brexit a Trump.

Mluvčí skotských nacionalistů na to reagoval: "Sadiq Khan má naprostou pravdu, když upozorňuje na nebezpečí předsudků. Avšak spektakulárně se mýlí, když srovnává stoupence skotské nezávislosti s Trumpem nebo brexiťáky a je to urážka pro mnoho nynějších i bývalých voličů Labouristické strany. Jedině Skotská nacionální strana je nyní zásadovou a silnou opozicí proti posledlosti toryů s brexitem, zatímco Labouristická strana vyvěsila bílou vlajku a dovolila, aby jí konzervativci převálcovali brexitovou kampaní a svou pravicovou agendou."

Aktivisté za nezávislost Skotska zdůrazňují, že jejich občanský nacionalismus je inkluzivní a nesektářský. Jeho součástí jsou i prominentní angličtí aktivisté, stejně jako asijští a východoevropští aktivisté. Zdůrazňují, že nezávislé Skotsko by dál těsně spolupracovalo s Británií.

Khanovy výroky ohrožují alianci, kterou Khan uzavřel s šéfkou skotských nacionalistů Nicolou Sturgeovou pro boj proti odchodu Británie z EU. Stejně jako Severní Irsko, Londýn i Skotsko hlasovaly silně pro setrvání Británie v EU.

Khan tvrdí, že někteří skotští nacionalisté považují Londýn za "nepřítele", což není pravda. Londýn podle něho není "centrem konzervatismu" a Londýn a Skotsko mají "mnoho společného". "Londýn a Skotsko vždycky měly velmi speciální vzájemný vztah. Jak Londýn, tak Skotsko jsou majákem pokrokových hodnot a naděje. Oslavujeme svou rozrůzněnost a jsme hrdi na svou snášenlivost. Bojujeme za rovnost a za zvyšování příležitostí. A bojujeme tvrdě za férovost a za inkluzivitu."

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová k tomu napsala na Twitteru:

"Jsem velkou obdivovatelkou Sadiqa Khana, ale jeho dnešní výroky jsou spektakulárně nemoudré. Je to urážka všech těch Skotů, kteří podporují nezávislost, protože podporují inkluzivitu a sociální spravedlnost - to je přesný opak toho, co Khan říká. A je to známkou čirého zoufalství a morálního bankrotu, které přiměly tolik lidí, aby opustili skotské labouristy. Velké zklamání.

Labouristé jsou dneska v díře. A soudě podle některých jejich výroků na Twitteru, které mi posílají, jsou rozhodnuti kopat ještě hlouběji. Měli bychom to všichni nechat být.

ZDE

0
Vytisknout
6054

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2017