Lidi nenávidí "vyžírky intelektuály" a teď se jim objevili atraktivní vůdci

9. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Jiří Moos:

Přečetl jsem si Váš rozhovor s panem Rovenským a musím říci, že většinu věcí vidím podobně.

Chybí mi tam ale jeden pohled - opravdu poctivě hledáte příčiny situace u jiných lidí a jiných sociálních skupin, ale vůbec vás nenapadne se zamyslet nad tím, jestli by taky část problému nemohla být na vaší straně (ano, poctivé je říci na naší).

Proč nemalá část lidí tak nesnáší liberální intelektuály? To, že je to nový fenomén, není podle mě pravda, pouze se v poslední době objevilo několik nových vůdců, s kterými se mohou lidé ztotožnit a které mohou následovat.

To proč tito lidé nesnáší liberální intelektuály je např. popsáno v Jonathan Swift, Voyage to Laputa, a myslím, že někteří lidé vnímají tzv. pražskou kavárnu podobně, jako vnímali lidé na zemi obyvatele Laputy - jako neužitečné vyžírky, které musí nedobrovolně živit.

Nakolik je to skutečnost a nakolik jen pohodlná zkratka, která jim umožní jednoduchou definici nepřítele, už nechám na Vašem uvážení.

Dle mého názoru o uprchlíky primárně nešlo, je to jen vhodné téma k vyvolávání nenávisti vůči jejich podporovatelům, "sluníčkářům - obyvatelům Laputy", a také k získání popularity a moci. Počet cizinců i azylantů v ČR roste od roku 2008 jen velmi mírně a určitě to nemůže být důvod k tak radikální změně nálad:

Problém je, že v mediích téměř neexistují střízlivě kritické názory na současnou migrační krizi v Evropě. Musíme přijímat všechny uprchlíky v jakémkoliv počtu, protože potřebují naši pomoc versus oplotíme ČR a dovnitř nepustíme ani jednoho migranta. Tyto dva vyhrocené postoje se vzájemně potřebují, jeden bez vymezení vůči druhému ztrácí na atraktivitě.

K tomu Jan Čulík: No, podle mezinárodního práva mají státy povinnost postarat se o lidi prchající před válkou, vražděním a pronásledováním (Ženevské dohody, které mohou brzo potřebovat i Češi, pokud je svět nebude dodržovat, jsme potenciálně ve vážném ohrožení), ovšem samozřejmě Evropa měla zajistit bezpečné koridory a prověřování žadatelů o azyl, aby se mezi ně nedostali teroristi.

0
Vytisknout
5811

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017