Spalte svoje programy a zajistěte účinné trestání korupce

7. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

V Rumunsku se konají masivní protesty proti vládě, největší od pádu komunistického režimu. Ve Francii zřejmě končí favorit prezidentských voleb, pan Fillon. Důvod? Rumunská vláda se pokusila udělat z méně závažné korupce čin, který není trestně stíhatelný. Na Fillona zase prasklo, že podvodně platil svou rodinu z veřejných peněz za nevykonanou práci. A u nás se za přednost tradičních stran proti Babišovu Hnutí ANO pokládá to, že mají program.

Premiér Sobotka podle mne naprosto přesně, i když vulgárně, pojmenoval to, co Andrej Babiš udělal se státem, když si nakoupil v rámci daňové optimalizace korunové dluhopisy. Jenže tuto možnost využívalo mnoho bohatých lidí a za její zavedení je odpovědný někdejší ministr financi Nečasovy vlády Kalousek. A to, co udělal Babiš s korunovými dluhopisy, to stále ještě není podvod a korupce. Bylo to legální, a jestliže to bylo zároveň protispolečenské i legální, je to na prvním místě selhání státu, že to připustil.

Lidem v této zemi dlouhodobě vadí právě podvody a korupce na prvním místě. Abolice kauz této povahy, které byly v soudním řízení už mnoho let, ze strany bývalého prezidenta Klause, kterou podepsal i bývalý premiér Nečas, byla jedním z hřebíků do rakve české pravice. Na pozadí protestů v Rumusku a Fillonova skandálu se pak u nás odehrálo uzavření vyšetřování tzv. policejní reorganizace poslaneckou komisí. Komise nepotvrdila odůvodněnost obav z toho, že cílem reorganizace bylo nějak ochočit policii, ale ani tyto obavy nevyvrátila… potvrdila jen to, že reorganizace byla prováděna rychle, bez analýzy, utajeně.

Rumunští občané zřejmě mají důvěru v to, že když zůstanou zachovány zákony, které kriminalizují korupci, bude korupce taky vyšetřována a trestána. U nás víme, že stačí, aby aspoň jeden prvek v řetězci trestního stíhání nefungoval, a platnost sebelepších zákonů je k ničemu. Měli jsme tu mnoho let státní zástupce, o nichž se psalo, že zametají případy korupce, které sahají do vysoké politiky.

Téměř žádná závažná podezření se nedařilo dostat ani před soud. Frustrace občanů byla obrovská. Teď se vyšetřování korupce ovšem, po nástupu Pavla Zemana na místo nejvyššího státního zástupce, začíná konečně dařit. Byť s obtížemi a možná i přehmaty. Těžko to může po letech zametání začít fungovat hned optimálně. Navíc jsme svědky toho, jak soudy dokážou nové realitě vzdorovat (šokující a Ústavním soudem kritizovaný rozsudek Nejvyššího soudu ve věci poslanecké idemnity je toho příkladem) a jak z čistého nebe jaksi v hrůze ČSSD podporuje reorganizaci té části policie, která do korupce, prorůstající do politiky, nejvíce ryje.

V tomto kontextu je třeba číst návrh poslanecké komise, která chce omezit pravomoci státních zástupců a dokonce jim vzít právo vyšetřovat. Pavel Zeman to označuje za snahu udělat ze státních zástupců pošťáky. Mnohem větší roli ve vyšetřování má mít podle poslanecké komise čerstvě reorganizovaná policie. A nakonec jediný – a zřejmě i naprosto logicky – kdo bude zárukou, že se tradičním stranám nepodaří vzít státním zástupcům zuby, bude Babišovo Hnutí ANO. Ta jeho klíčová opozice proti tradičním stranám je právě v tom, že ony sdílejí společnou minulost.

Spalte svoje programy (nač ostatně jsou, když na ministra Mládka za ČSSD praskne, že v Bruselu zastával zájmy nadnárodních korporací?) a zajistěte vyšetření minulosti. Všichni v tomto státě ale tak nějak tušíme, že kdyby došlo k poctivému vyšetření minulosti, tradiční strany to zničí. V takové situaci můžete na Babiše lít tuny špíny a většina veřejnosti to bude vnímat jako účelový boj, jehož hlavním cílem je společný zájem na nevyšetřování minulosti.

Proto se pravici ani levici nedaří a zřejmě ani nepodaří Babiše politicky přemočiv horizontu několika volebních období. Postupem času se navíc možná dočkáme pravomocných rozsudků v politicky velmi citlivých případech, které potvrdí, že státní zastupitelství nakonec pracuje dobře. A otevře se o to silnější debata o tom, proč to trvá tak dlouho a kdo vlastně ta pravidla tak nastavil. Babiš to nebyl.

Půl milionu Rumunů zůstává v ulicích. Po stažení sporného zákona žádají i demisi vlády, tlak narůstá

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rumunska-vlada-zrusila-sporny-zakon-o-korupci/r~1346683ceba611e6bc17002590604f2e/

Na Fillona se valí další skandál, údajně inkasoval tajné šeky

http://zpravy.idnes.cz/fillon-skandal-zneuziti-penez-de3-/zahranicni.aspx?c=A170205_100457_zahranicni_cen¨

'Babiš ojebal stát,' píše Sobotka. Nákup dluhopisů označil na Facebooku za pokrytectví

http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/babis-ojebal-stat-pise-sobotka-nakup-dluhopisu-oznacil-na-facebooku-za-pokrytectvi--1694991

ČR: Korunové dluhopisy a jejich daň jsou tu kvůli drobným investorům. Od ledna se zdanění změní

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2116773/mf-cr-korunove-dluhopisy-a-jejich-dan-jsou-tu-kvuli-drobnym-investorum-od-ledna-se-zdaneni-zmeni.html

Účet za amnestii

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/nazory/1123053-ucet-za-amnestii

Téma Reorganizace policie

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/tema/395087-reorganizace-policie">http://www.ceskatelevize.cz/ct24/tema/395087-reorganizace-policie">http://www.ceskatelevize.cz/ct24/tema/395087-reorganizace-policie

Parlamentní indemnita se vztahuje výhradně na sdělení informace nebo vyjádření názoru na „chráněných fórech“

http://www.usoud.cz/aktualne/parlamentni-indemnita-se-vztahuje-vyhradne-na-sdeleni-informace-nebo-vyjadreni-nazoru-na/

Státní zástupci nehrají úlohu pošťáků, zdůrazňuje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/statni-zastupci-nehraji-ulohu-postaku-zduraznuje-nejvyssi-statni-zastupce-pavel-zeman--1695209

Mládkův úřad prosazoval v Bruselu dražší roaming. Chtěl pomoci operátorům i spotřebitelům zároveň

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/mladkuv-urad-prosazoval-v-bruselu-drazsi-roaming-chtel-pomoc/r~c34e515ee9f311e69d89002590604f2e/

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7947

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017