Prvních čtrnáct dní Donalda Trumpa v prezidentském úřadě

4. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Za posledních čtrnáct dní vydala mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch bezprecedentně celých 26 (!) komuniké poukazujících na kontroverzní opatření Donalda Trumpa, omezující lidská práva. Tato komuniké nezaznamenala další Trumpova kontroverzní opatření v jiných oblastech, například v oblasti globálního oteplování a finančnictví. Zde je přehled:

- Trump odebral americké financování, mezinárodním lidskoprávním organizacím, které poskytují informace a pomoc v případech, kdy žena potřebuje (ze zdravotním, sociálních - znásilnění - i jiných - věc volby) podstoupit potrat. Důsledkem bude vyšší počet mrtvých žen na pokoutně prováděné potraty i při porodech, kdy bude neprovedení potratu z vážných zdravotních důvodů ohrožením života.

- Trump uvažuje o otevření tajných mučicích pracovišť CIA mimo hranice USA, kde by se podezřelé osoby podrobovaly mučení. Připravil k tomu návrh exekutivního zákona. V televizním rozhovoru se Trumpo vyjádřil, že mučení funguje. -

- Exekutivní příkaz, jímž Trump zakázal příchod už schválených i dalších uprchlíků do USA a příjezd občanů ze sedmi převážně muslimských zemí vážně ohrozil lidi prchající před islamistickými extremisty, rozdělil rodiny a znemožnil mnoha občanům, včetně lékařů, výzkumníků, hudebníků, filmarů a akademiků účastnit se konferencí, udělování cen, výzkumné práce a pokračovat ve studiu v USA.

- V telefonním rozhovoru s Ruskem Putin a Trump zdůraznili, že mají vzájemně "mnoho společného". Rusko právě schválilo zákon, jímž dekriminalizovalo určité formy domácího násilí. Trump odebral financování pomáhající ženám, které potřebují potrat. Trump a Putin mají, zdá se, "mnoho společného" při odebírání práv ženám.

- Trump opakoval v televizi, že Spojené státy měly po invazi z r. 2003 "odebrat Iráku jeho ropu". To by porušilo americké právo a vojenské předpisy, které platí už od americké občanské války i mezinárodní právní povinnosti USA.

- Trumpovo vyvolávání strachu z uprchlíků nemá žádný věcný základ. Žádný imigrant ze sedmi zakázaných zemí nikdy neprovedl na území USA žádný teroristický útok. Příchozí uprchlíci do USA jsou už léta velmi přísně prověřováni.

- Trump exekutivním příkazem zrušil právo na ochranu osobních údajů pro imigranty a uprchlíky.

- Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a občany sedmí muslimských zemí vyvolal chaos na amerických letištích.

- Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a občany sedmi muslimských zemí je absolutní katastrofou pro lidi, prchající před vražděním Islámského státu.

- Trumpův nominant na funkci amerického ministra spravedlnosti Jeff Sessions se systematicky stavěl a staví proti řadě zásadných zákonů a právních principů, které má americký ministr zahraničí hájit. Sessions ve funkci amerického ministra spravedlnosti by byl vážnou hrozbou lidským právům.

- Trump vyhodil z funkce prozatímní ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou za to, že poukázala na to, že jeho exekutivní příkaz blokující příchod uprchlíků a muslimů do USA je protiústavní.

- Trump ruší Obamův zákon o přístupu ke zdravotnictví pro 20 milionů Američanů, Affordable Care Act.

- Trump se pohádal telefonicky s australským premiérem Turnbullem, protože se mu nelíbí smlouva s Austrálií, podle níž mají USA přijmout od Austrálie 1250 uprchlíků.

- Trump identifikoval veškerý extremismus výlučně s islámem. Ultrapravicový bělošský extremismus Trump neřeší a nebude proti němu od nynějška bojovat.

- Trumpova poradkyně Kellyanne Conway si vymyslela údajný masakr spáchaný muslimskými imigranty do USA. Uvedla ho jako důvod k zákazu vstupu muslimů ze sedmi zemi do USA.

0
Vytisknout
6559

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2017