Britská Dolní sněmovna drtivou většinou schválila aktivaci článku 50 o odchodu Británie z EU

1. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Let do neznáma, přes útes do moře. A Corbyn se drží Mayové za sukni

Většinou 384 hlasů poskytla britská Dolní sněmovna premiérce Therese Mayové pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z Evropské unie poté, co Nejvyšší soud na základě iniciativy řadových občanů svým verdiktem donutil premiérku, aby předložila tuto záležitost parlamentu.

Pro brexit hlasovala kromě konzervativců kupodivu i velká část poslanců Labouristické strany, přestože jsou proti brexitu, podle známého českého postoje "Ano, soudruhu, mám sice vlastní názor, ale ostře s ním nesouhlasím." Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn poslancům nařídil. aby hlasovali pro brexit. 47 labouristických poslanců, tedy 20 procent poslanců Labouristické strany, se však proti Corbynovu příkazu postavili a hlasovali proti aktivaci článku 50. Všichni liberální demokraté a poslanci Skotské nacionální strany hlasovali proti. Skotská nacionální strana předtím předložila parlamentu návrh, aby byla aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy odmítnuta. Parlament jej hlasováním neschválil. Ultraeuroskeptikové z Konzervativní strany jásali. Jeden konzervativní poslanec se vyjádřil, že hlasování bylo jako poprava anglického krále Charlese II.

Hlavní politická reportérka BBC: "Víte, který poslanec řekl "Sebevražda"? když byl oznámen výsledek hlasování?"

Stínová ministryně spravedlnosti za skotské nacionalisty: "Konzervativci se tu poplácávají po zádech. Ti pitomci si neuvědomují, že dnes večer rozbili dvě unie."

0
Vytisknout
5324

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017