Donald Trump mění Radu pro národní bezpečnost

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Prezident Donald Trump v sobotu exekutivním výnosem přidal svého poradce a stratéga Steve Bannona do Rady pro národní bezpečnost, z níž naopak odstranil ředitele národních zpravodajských služeb a předsedu sboru náčelníků štábů.


Trump vybral do čela Rady penzionovaného generálporučíka Mike Flynna. Flynn měl spory s tehdejším šéfem Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb, když stál v čele služby DIA, než v roce 2014 byl odstraněn. Měl také neshody s některými osobami, které si Trump vybral do kabinetu, a vyvolává obavy v různých agenturách, že bude v Radě pro národní bezpečnost soustřeďovat moc rozhodovací pravomoci. Kromě jiného způsobil pozdvižení tím, že Radu naplnil úředníky s vojenským zázemím.

Trump kritizoval americké zpravodajské služby během kampaně a v průběhu předávání moci. Dospěl k závěru, že úřad ředitele národních zpravodajských služeb vytvořený po útocích z 11. září 2001, který koordinuje práci vlády a 16 zpravodajských služeb, byl zpolitizován. Trump vybral do čela agentury bývalého senátora z Indiany Dana Coatse.

Steve Bannon, architekt Trumpovy kampaňové strategie, je bývalým mediálním a finančním ředitelem.

Rada pro národní bezpečnost (National Security Council, NSC) je klíčovým poradním uskupením prezidenta ve věcech národní bezpečnosti a zahraničních věcí a typicky má za úkol koordinovat aktivitu v jiných rezortech, které jsou v ní zastoupeny.

Představitel Bílého domu ke změnám mj. prohlásil, že "tu bylo příliš mnoho diskusí s příliš malým množstvím rozhodnutí". Podle něj by provoz instituce měl být nyní "adaptabilnější k moderním hrozbám, jimž čelíme". Dokumenty, které Trump podepsal, naznačují větší důraz na kybernetické hrozby.

Druhý sobotní exekutivní výnos se týká zákazu lobování. Řada prezidentů se pokoušela s tímto problémem bojovat, ale vždy se ukázalo, že opatření lze obcházet.

Třetí exekutivní výnos se vztahuje teroristické síti Islámský stát. Nařizuje Trumpově administrativě připravit plán na porážku tohoto uskupení, šéfa Pentagonu Jima Mattise vyzývá k předložení návrhu do 30 dnů, s pomocí jiných agentur.

Od 20. ledna, kdy se ujal úřadu, Trump podepsal celkem 15 exekutivních výnosů a memorand s cílem splnit různé sliby z volební kampaně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7344

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017