Channel Four News: Peklo v Bělehradě

19. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Reportér Channel Four News: "Za pětadvacet let své novinářské práce jsem nikdy neviděl lidi žijící za takovýchto podmínek v Evropě"

"Kdybyste vy v Británii udržovali v těchto podmínkách domácí či hospodářské zvíře, byli byste uvězněni, a to zcela právem."

Moderátor: Více než tisíc migrantů bude dnes večer spát bez řádného přístřeší, za nesmírně tvrdých podmínek v Bělehradě. Mnoho z nich se snaží spát v opuštěném skladišti. V oficiálních táborech je místo, ale mnozí se obávají, že budou deportováni, pokud se obrátí na úřady o pomoc. Humanitární pracovníci nyní varují, že hrozí, že na tom místě umrznou děti, vzhledem k tomu, že teplota klesá až na minus 16 stupňů Celsia. Náš hlavní korespondent Alex Thomson je v Bělehradě:

Alex Thomson: Ano, dobrý večer ze Srbska. Je to jen jedna země v obrovském pásu tisíců čtverečních kilometrů, od Srbska na severu až dolů na řecké ostrovy, kde jsou desetitisíce lidí postiženi těmito zdrcujícími zimními podmínkami. Evropská unie naléhavě jedná. Je obviňována, že dlouho nic nedělala. Rozhoduje, co podniknout.

Existuje mnoho důvodů a jsou složité, proč vznikla v Bělehradě situace, jíž jsme tu dnes svědky. Je ale nutno říci, ať jsou důvody jakékoliv, kdybyste vy v Británii udržovali v těchto podmínkách domácí či hospodářské zvíře, byli byste uvězněni, a to zcela právem.

Tady je, co jsme viděli:

https://www.channel4.com/news/migrants-sleeping-rough-in-belgrade-in-freezing-temperatures

Toto je denní DOBA, kdy jsou nuceni jít ven. Nejméně tisíc, většinou afghánských a pákistánských, mužů a chlapců. Protože ve 13 hodin, jen jednou denně, přichází jídlo. Je nula stupňů. Tepleji už dnes nebude.

Muži se shromažďují kolem pálených železničních pražců, jen aby přežili - pokud tohle je život.

Existuje tu jen jediný zdroj pitné vody.

Říkají, že prchají z Afghánistánu nejen kvůli Talibanu, ale prchají také před Islámským státem. Aziz říká, že ti jsou horší než Taliban. Ti vám useknou hlavu.

Avšak pojďte s námi dovnitř. Jestli si myslíte, že je to špatné venku, tam, kde žijí, je to nepředstavitelné.

Tato neupožívaná skladiště jsou vizí pekla v srdci Evropy v jednadvacátém století.

Z ohňů pro přežití jde těžký, palčivý kouř. Jakmile vám přivyknou oči, uvědomíte si, že tady spí lidé. Všude.

Bruno, dobrovolník: "Cítíte ten kouř? Oni nepálí dřevo, pálí pražce plné chemikálii a je to všechno ve vzduchu. Nemůžete v tom zůstat dlouho."

Ale oni v tom zůstávají dlouho. Dlouhé měsíce. Některé z nich léčí nevládní organizace na otravu kouřem. A ano, jsou tady děti, některé bez doprovodu rodičů, některým ani není devět.

Když vejdete z venku, kde je sněhová bouře, do této situace, kde je palčivý kouř, je to tu doslova nepředstavitelné. Lidi leží ve špíně.

Musím říct, že za pětadvacet let své novinářské práce po celém světě jsem nikdy neviděl lidi žijící za takovýchto podmínek v Evropě.

Ahmad nám ukazuje ránu po kulce. Říká, že ho střelil Taliban.

"Doufali jsme, že Evropané pro nás něco udělají. Když pro nás nic neudělají, asi tady zemřeme."

Ale proč existovat v takovéto situaci, když jsou v Srbsku tábory?

"Většina lidí se bojí, že kdyby šla do táborů, je to jako vězení. Že se už nedostanou ven."

Lidé se bojí, že z táborů budou deportováni. Kdežto tady se mohou snažit najít pašeráky lidí a dostat se do Maďarska a dál. Srbsko ale popírá, že by chtělo kohokoliv deportovat.

Náhle spousta aktivity. Lidi kloužou, utíkají, spěchají. Ukazuje se, že přijela dodávka dobrovolníků s balíčky s jídlem. Od lidí v jižním Srbsku. Malý, ale životně důležitý příspěvek.

Zítra budeme zkoušet neochotu těchto migrantů a uprchlíků jít do táborů. Pokusíme se do jednoho dostat a podíváme se, jaké to tam je. Zatím z Bělehradu nashledanou. Předáváme slovo Jonu Snowovi ve Washingtonu.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8712

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2017